Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Знаете ли колко торбички изхвърля българинът всяка година


Знаете ли колко торбички изхвърля българинът всяка година?
Една полиетиленова торба се използва
15 минути, разгражда се 500 години

 
  Знаете ли колко полиетиленови торбички използва българинът на година - рекордьор е в страните от ЕС - 421. След нас по замърсяване с найлон са чехите с 297 и гърците с 269. За сравнение средното потребление в ЕС за 2015 г. е 198. Най-малко найлонови торби се използват в Австрия - 51, Люксембург - 20, Ирландия - 18. Страни с изградена еколигична култура. 

  През миналата година Европейският парламент прие директива за намаляване на потреблението на найлонови торби. Те са най-разпространеният боклук след цигарените фасове. Но края на пластмасовите торбички е в процес. От 2019 г. няма да има безплатни торбички в магазините във всички страни от ЕС.

  България е сред страните, които първи наложиха задължинелно плащане на найлоновите пазарски опаковки с дръжки, но практиката показва, че не навсякъде това изискване се спазва. Императивното предписание на ЕС е на гражданите ще бъде наложен лимит от 90 пластмасови торбички на година. Сегашното положение е трагично. От над 100 млрд. употребени торбички годишно в страните от ЕС, 8 млрд. попадат в реки и езера или в полето и на шосето. Българинът потребява над 300 млн. торбички годишно. Ниската ни екокултура се вижда-найлонови торби се валят навсякъде - край пътищата най-вече, по полето, парковете и плажовете.  Погледнете и своите домакинства-сигурно всяко пълноценно с двама възрастни членове в семейството и две деца изхвърля всеки ден поне по 3 найлонови торби.

  Торбичка от найлон се произвежда за 5 секунди, използва се за 15 минути и се разгражда за 500 години. В Северно море 94% от птиците имат пластмаса в стомаха си. Като мярка за това явление ЕП наложи правила. Но употребата в различните страни е различна.

  Европейският закон засяга леките пластмасови торби с дебелина под 50 микрона. Таванът за възможното им използване е 90 броя през 2018 г. и 40 до 2020 г.

  Бъдещето е на биоразградимите торби, които  не замърсяват околната среда. Според определението биоразградима торбичка е тази, която е произведена от 100% био материали, например картофи и царевица, и след 90 дни от попадане в органична среда се разгражда.

  Нашите торбички, разпространява ни от Webtc, са 100% биоразградими и наторяващи почвата, произведени в Италия от картофено нишесте по  технология BIOCARTENE® и  сертифицирани в Брюксел с OK COMPOST и VINÇOTTE по Директива на ЕС № 13432.

  Материалът се определя като бионаторяващ, тъй като е съставен от възобновяеми източници, разгражда се чрез естественото действие на микроорганизмите в земята, без каквато и да е намеса на други индуцирани вещества, не са токсични и се разграждат в органична среда за до 90 дни, превръщайки се в тор.


 
    Share