Брой 9, 2018 XLV   вход за абонати  
bg | en           

Военен паметник на загиналите във войните бе открит в село Йоглав, община Ловеч


 

Военен паметник на загиналите жители от селото  в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война бе открит на 10 октомври 2018г. в село Йоглав, община Ловеч. Идеята за неговото изграждане съществува отдавна, но осъществяването стана сега.

С постановление на МС от 16 ноември 2017 г. бяха одобрени 7000 лв. за изграждане на паметника в с. Йоглав. Контрол по изпълнението и съдействие при организацията за откриването на паметника оказа Община Ловеч.

Имената на 14-те загинали местни жители във войните в периода 1912-1945 г. са издирени чрез Военно-историческия архив  Велико Търново. Средствата са подсигурени от Министерство на отбраната. 

Спонсор на допълнителни средства и изпълнител на строежа е Цветан Ночев, председател на Инициативния комитет за изграждане на паметник и председател на Обединени сдружения за граждански контрол. Архитектурният проект е изработен безвъзмездно от арх. Миломир Богданов. В помощните дейности по строежа на паметника и подготовката на откриването му се включиха много родолюбиви жители на селото.

Паметникът беше открит от кмета на село Йоглав Ирена Георгиева и председателя на инициативния комитет за построяване на паметник Цветан Ночев. 

Църковен ритуал за освещаване на паметника направи Ловчанският митрополит Гавриил.

Специален поздравителен адрес към Цветан Ночев и генерал /з/ Златан Стойков беше получен от президента на Република България и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, прочетен от генерал /з/ Златан Стойков.

Слово произнесе Областният управител на Област Ловеч Георги Терзийски, който се  спря на исторически факти, описани в краеведската книга на Димитър Митев, първият инициатор за изграждането на паметника - „Йоглав - минало и настояще“. 

Официални гости на празника, поднесли слова, приветствия, поздравителни адреси и грамоти бяха още ген. Златан Стойков, председател на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва,   народният представител Милко Недялков, Венцислав Христов, заместник-кмет на Община Ловеч, старши комисар Младен Маринов, директор на Областна дирекция на МВР-Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов, началник на РУ на МВР-Ловеч и други.

бригаден генерал /з/ Стефан Стефанов, председател на Столичната организация на СОСЗР; председателят на Съюза на офицерите и сержантите Ловеч полковник /з/ Гриша Генов и много други.

Поздравителен адрес беше получен и от бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, чийто военен духов оркестър с диригент Йордан Илиев взе участие в откриването на паметника.

На големия празник присъстваха също кметове на кметства от Ловешка община, представители на неправителствени организации и сдружения, самодейците от ФГ „Югла“ с. Йоглав, облечени в неповторими автентични носии; десетки жители и много гости.

Специално участие в ритуала по откриването взе НД „Традиция“-Априлци-Троян, в лицето на майор Дочо Николов, комендант на гарнизон Ловеч.

Всички присъстващи почетоха паметта на храбрите български воини, които са дали своя живот за България с едноминутно мълчание и падане на колене.

С новата историческа придобивка се осъществи мечтата на йоглавчани да завещаят на поколенията гордостта от  подвига  и героизма на падналите в битка достойни хора, които са опазвали честта на Родината, за да живеем днес в мир.