Брой 10, 2018 XLVII   вход за абонати  
bg | en           

Водните нива на язовирите и реките в община Шумен не представляват опасност за населението


Водните нива на язовирите и реките в община Шумен не представляват опасност за населението

Водните нива на язовирите общинска собственост към момента не представляват опасност за населението. Количеството вода във водоемите е в рамките на разпоредените от областната комисия обеми. Това констатираха специалисти от общината при поредната проверка от началото на зимния период, извършена по разпореждане на кмета Любомир Христов.

На територията на община Шумен има 14 язовира, като 12 са общинска собственост, 1 държавна собственост и 1 – частна собственост.

След подадената информация от Напоителни системи, че е започнало контролираното изпускане на язовир „Тича“ и изтичането на водата и през преливника, днес бе извършена проверка на река „Камчия“. Установено е, че водното ниво слабо се е повишило и също не представлява заплаха на населението.

На кметовете, кметските наместници на населените места и главните специалисти на кварталите, на чиято територия се намират язовири, напоителни канали, поречия и дерета, е разпоредено постоянно наблюдение и контрол.

По информация на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН пикът на повишение на водните нива е днес, 8 март. Не се очаква увеличение на водните количества през следващите дни, тъй като снегът почти навсякъде е разтопен.