Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Традиционният фолклорен събор „Осъм моя река“ се състоя в Александрово, Ловешко


Традиционният фолклорен събор „Осъм моя река" се състоя в Александрово, Ловешко

Традиционният фолклорен събор „Осъм моя река" в село Александрово, община Ловеч, в неговото 12-ото издание стана конкурсен за 16-те колективни и индивидуални участия. Професионално тричленно жури следеше изпълненията по няколко критерия, като оригиналност, автентичност, вокални качества и др.

Съборът, който се състоя на 18 май, отдавна се е утвърдил като привлекателно събитие за изпълнители на фолклор по поречието на река Осъм. Това отбеляза в поздравлението си и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която каза още: „Поздравявам читалищното настоятелство на НЧ „Паисий-1896" в Александрово със секретар Теменужка Маринова за постоянството да поддържат това събитие. Толкова състави участват, включително от Летница, и нека ги поздравим. Нас ни свързва река Осъм - една спокойна, красива и мъдра река, която се извива около Ловеч и следващите селища. Ние мислим за нея - както реката да е чиста, така и да я възпяваме чрез събития като този събор."

Организаторите благодариха на Община Ловеч за поддръжката, така и на спонсорите. Въпреки че повечето участници бяха възрастни, в някои от групите имаше и деца. Най-младият участник бе деветгодишният Кирчо от Малиново, който пее във ФГ „Баби и внуци".

Концертът откриха и закриха изпълнения на групите на домакините - ФГ „Александровки" и ВГ „Пламък". Преди събора на площада се изви кръшно хора, участниците си направиха и обща снимка.

Съборът има за цел да популяризира на фолклорното богатство на хората от населените места по поречието на Осъм, с техните уникални песни, танци, носии и обичаи. Организатор е Народно читалище „Паисий-1896 г." с. Александрово, с подкрепата на Община Ловеч.

20.05.2019


 
    Share