Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Таня Стоименова: Доверието на потребителите на изворна вода БАЛДАРАН е най-големият ми мотиватор да развивам компанията


Таня Стоименова: Доверието на потребителите на изворна вода БАЛДАРАН е най-големият ми мотиватор да развивам компанията

  Тя е само на 28 години, живяла е 6 години в Англия, където е завършила образованието си по финанси и икономика в Imperial College London, работила е в Лондонското сити за компанията на Майкъл Блумбърг – Bloomberg и понастоящем е заместник изпълнителен директор на „Балдаран Спринг“ АД – най-бързо развиващата се компания за бутилирана вода в България за последните 3 години по данни на Global Data. За настоящата година "Балдаран Спринг" АД предвижда ръст от 30% на продажбите на вода и увеличение на персонала с 20%. 

През 2014 година Таня Стоименова се връща за постоянно в България, за да подкрепи рамо до рамо своя баща – Васил Стоименов, основател и бивш собственик на компанията “Девин” АД, в неговото ново бизнес начинание - изворна вода Балдаран. Тя е различното лице на бизнеса в България -  млада, образована и мотивирана да превърне Балдаран в най-продаваната вода на нашия пазар и извън него.

Разкажете ни малко повече за пътя на Таня Стоименова преди изворна вода Балдаран.

Към мен винаги е имало много големи очаквания още от малка заради семейството, от което произлизам. Аз дори самата винаги съм си поставяла много високи цели. Била съм скромно дете, ученолюбиво и дисциплинирано в много отношения. Занимавала съм се професионално с тенис на корт дълги години. Винаги съм знаела, че искам да уча в престижен университет и да изградя успешна кариера. Затова и заминах за Англия, където завърших своето висше образование. След като завърших Imperial College London, получих оферта да се присъединя към екипа на Блумбърг в Лондонския им офис, където прогресирах много бързо от стажант до позицията на заместник-ръководител на отдела, в който работих. 

Една седмица преди моето напускане от компанията, имах интервю за по-висока позиция, за която се бях борила последната една година. И въпреки това, че имах мечтаната от мен работа в любимия ми град – Лондон, приятели и установен начин на живот, избрах да се върна в България и да се развивам тук, заради моето семейство. Имам изключително силна връзка с тях и помня всеки техен жест към мен. 

Какво най-вече Ви накара да се върнете в България?

Когато моят баща изграждаше своето предприятие Балдаран, много хора дадоха своята дума и поеха ангажимент да работят с Балдаран от старта. Без да преувеличавам, около 90% от тях ни обърнаха гръб. По ирония на съдбата, в миналото и понастоящем, баща ми e помагал на много от тези хора, давайки им куп възможности да се развиват, както в неговата бивша компания, така и сами по себе си. При стартирането на Балдаран, той не само не получи подкрепата, която очакваше, но също така се сблъска с изключително нелоялна и неформална конкуренция от страна на бившата му компания, която се опитваше всячески и продължава да се опитва да ни заличи. Тогава взех решението да оставя кариерата си в Англия, за да се прибера и да работя за каузата “Балдаран”.

Представете ни накратко компанията.

“Балдаран Спринг” АД е основана през 2013 год., но стартира производство от март 2014 год. Основната ни дейност е производство и продажба на изворни и трапезни води за България и чужбина. За трета година подред сме най-бързо развиващата се компания за бутилирана вода в България и към момента сме избран и единствен производител на частните марки за изворна вода на голяма част от веригите в България  като Метро, Билла, Аванти и Булмаг. Всяка година отбелязваме двуцифрени ръстове като тази година нашите очаквания предвид силния ни летен сезон е да завършим със 30% среден ръст на продажбите. Изворна вода “Балдаран” се харесва и възприема изключително добре от потребителите благодарение на своя лек вкус, ниска минерализация и високо качество.

С какво се гордеете най-много?

Аз по принцип съм човек, който много рядко е напълно доволен от себе си и резултатите си, но смея да заявя, че в Балдаран израстнах страшно много като личност и като професионалист. Гордея се, че много хора, които не ме познаваха, повярваха в мен, в нас и в бранда "Балдаран" като във времето ни гласуваха доверие и заработиха с нас. Доверието на нашите клиенти и особено на потребителите на изворна вода "Балдаран" е най-големият ми мотиватор да развивам компанията занапред. 

Завършвате сезона много успешно с 4 нови артикула.

Аз обичам да има динамика във всичко, което се случва около мен и Балдаран. Случи се така, че в една и съща година изкарахме 4 нови артикула, което ни създаде изключително много работа извън обичайната ни дейност. Но не искахме да ги оставяме във времето, усетихме, че вече е назрял моментът за тях. Убедени сме, че направихме една изящна премиум бутилка за студен пазар (хотели, ресторанти, кафета) в два размера – 0,350л и 0,850л. Това е бутилка, върху която работихме изключително много, отне ни 8 месеца за дизайн, изработка и пускане в производство. По време на изработката осъзнахме, че никой друг скъпоценен камък освен диамантът не може да опише по-добре елегантността и стила на премиум бутилките. Така се роди и идеята да наименуваме новата линия луксозни бутилки именно на диаманта - най-високо цененият скъпоценен камък.  И вече на пазара е факт – Балдаран Diamond Line, която беше “sold out” в по-голямата част от лятото.

Какво предстои от тук нататък?

Продължаваме да работим с много хъс и професионализъм, защото големите битки за нас тепърва предстоят. Имаме няколко мащабни проекта, по които работим в момента, но за съжаление не мога да разкрия повече на този етап. Обещавам когато станат факт, а това ще бъде много скоро, да ги споделим. Убедени сме, че най-доброто за изворна вода Балдаран тепърва предстои.


 
    Share