Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Спорът как да се сключва "Гражданска отговорност" приключи с частична задоволеност


Спорът как да се сключва „Гражданска отговорност” приключи с частична задоволеност?

 

 


  Един сравнително кротък лобистки спор как да се сключва може би единствената масова застраховка в България „Гражданска отговорност“ за автомобилистите приключи с частична ситост за всички страни, които трябва да акумулират средства от премиите от застраховката.

  Но не и за гражданите, които я плащат. Спорът бе повдигнат от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, сдружение с лидер Владимир Тодоров. Той и двама финансисти, професионалисти във финансовия надзор и застраховането настояха ГО да може да се сключва и само онлайн по интернет, на стъклата на колите да не се лепи стикер, а дали даден автомобилист е редовен, т.е. застрахован, всеки проверяващ орган, разбирай основно пътните полицаи, да могат да проверяват през служебните си таблети, разбирай, свързаност с интернет и защитените бази данни в мрежата.

   И така, за да се удовлетворят всички тези по въпроса, народните избраници от икономическата комисия на Народното събрание  гласуваха революционното решение ГО да може да се сключва по интернет. (България беше единствената страна от 28-те в ЕС, в която не можеш да си купиш най-масовата застраховка от личния си компютър).

  От януари 2016 г. договорът за задължителната застраховка за автомобилите ще се сключва и по интернет, без електронен подпис. Това ще става с дебитна или кредитна карта, а след това
застрахователят ще изпраща по куриер стикера и хартиеното копие на договора

  Според депутатите това ще доведе до конкуренция и смъкване на цената на задължителната полица с между 20 и 40 лв за „Гражданска отговорност“ и повече от 40 лв. за Каско. Според брокерите обаче това не е вярно, особено когато полицата се плаща не накуп за срок от 1 година, а на 3-4 вноски. Оскъпяване ще има и заради таксите за куриер.

  (За сведение: Годишният оборот на застрахователите от „Гражданска отговорност” се оценява на около 60 млилиона лева.)

  Това обаче няма да отмени задължителното изискване за стикер за срока на валидност на „Гражданската отговорност“ на прозореца на автомобила. Това се случава въпреки обвиненията на граждани, че текстът за задължителния стикер облагодетелства зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

  Лепенката може да отпадне евентуално от 2017 г., а дотогава, за сключените онлайн застраховки стикерът и полицата ще се изпращат с куриер. С промените потребителите могат да избират дали да застраховат колите си чрез брокер, онлайн или на място, в офиса на застраховател.

  Депутатите решиха и сертификатът „Зелена карта“ вече да се издава заедно с полицата по застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилите, без допълнителна такса или друго плащане от ползвателя на застрахователни услуги.

  Хората, които са пострадали и искат да получат обезщетение, са длъжни да предоставят на застрахователя на виновния водач документите, свързани със случилото се и причинените вреди. Претърпелият щетата може да се обърне и към съда, ако застрахователят не е платил в срок, откаже да плати обезщетение или ако размерът на сумата не го удовлетворява. 


 
    Share