Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

СПЕКТАКЪЛ КОЙТО НИКОГА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ И ХОРАТА ДЪЛГО ВРЕМЕ ГОВОРЯТ ЗА НЕГО


СПЕКТАКЪЛ, КОЙТО НИКОГА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ И ХОРАТА ДЪЛГО ВРЕМЕ ГОВОРЯТ ЗА НЕГО   

Алексей Анев, 
създател и управител на Фойерверки Торнадо

Как решихте да се развивате точно в тази дейност? Разкажете ни накратко.

- Първата ми заря беше, когато бях курсант в НВУ “Васил Левски” гр. Велико Търново. Тогава беше ВНВУ “Васил Левски”. След като имах възможността и щастието да участвам в събитие, свързано с тържествена заря-проверка, разбрах, че ще работя това. И така вече 23 години, всеки божи ден, всички отиват на работа, а аз отивам да се забавлявам, да творя и да създавам празник. Започнах с подкрепата на семейство и приятели. В Студентски град в София, открих малко магазинче за пиротехника. Известно и до сега, като “Магазин ТОРНАДО”. Към малкото магазинче направих професионално пиротехническо студио. Така от година на година, набирайки скорост и репутация, създадох бранд с международно значение "ФОЙЕРВЕРКИ ТОРНАДО". Сега "ФОЙЕРВЕРКИ ТОРНАДО" е директен вносител на пиротехнически изделия от Азия и Европа и категорично най-доброто студио за подготовка и реализация на сценарий за заря, синхронизирана с музика. Желанието и амбициите, които имах не останаха незабелязани за света. Постепенно „Фойерверки Торнадо“ се превърна в международна, лицензирана, пиротехническа компания с офиси и магазини в София и в Москва. Ежегодното участие в множество международни пиротехнически форуми и фестивали ни дава една допълнителна възможност за обучение и увереност, че държим ръката си на пулса на световните тенденции в тази област.

Кои са Вашите клиенти?

- Нашите клиенти са едни много щастливи, весели и изключително осведомени хора, които отлично знаят какво искат да постигнат. Съгласете се, че зад всяка община, фирма или друга форма на корпоративна или административна институция, като посолство, банка или армия, стоят изключително дейни хора, които организират празник на града или корпоративно събитие, военен ритуал или тържествена заря-проверка. Сватбените тържества, рождените дни и юбилеите са друг тип събития, като хората, които стоят зад тях са наши изключително очарователни клиенти, които с времето се превръщат в приятели, готови да ни подпомагат, препоръчват или работят съвместно с нас.

Какво ви различава от конкурентите? Защо клиентите да изберат Вашата компания?

- Ще акцентирам върху това, че имаме изключително персонално отношение към всеки един клиент и проект. Не работим по шаблон, а предаваме уникалност за всяко събитие, като се съобразяваме с изискванията на клиента. Техническото задание, бюджета, който е определен, терена, на който сме планирали събитието, както и какъв вид е то. Винаги изработваме индивидуален план, който следваме до край. Всеки детайл на едно пиро-шоу е изключително добре обмислен, планиран и реализиран. Много често наши клиенти, които никога преди не са ползвали такава услуга, не са наясно как да си дадат поръчка за заря или иначе казано, не знаят какво искат да има в нея. За тях сме подготвили видео-презентация с готови решения. Така, те много лесно се ориентират и подготовката на зарята се превръща в един изключително интересен и завладяващ процес. Започваме с избора на музика и формиране на техническо задание. Финансовото планиране на едно фойерверк-шоу е пряко свързано с това, как ще изглежда то. Продължителност, наситеност, избор на ефекти, интензитет на изстрелите, съдържание на зарята за минута време... всички тези показатели уточняваме заедно.

Това, в което ще ви помогнем конкретно е как да планираме и разпределим бюджета на зарята. Ето как се прави това. Формираме “условно наречени” два финансови кръга. Единият кръг, който условно наричаме "А" – съдържа самата заря. В него описваме пиротехническите изделия и средствата за взривяване, които предвиждаме да употребим. В другия кръг, условно наречен "Б" са всички останали разходи. Това са разходи свързани с внасяне на държавни и административни такси по разрешителен режим на събитието (разрешителни). Разходи за проектиране на сценарий, озвучаване на терена, осигуряване на пожарна безопасност, логистични разходи и разходи за монтаж от пиротехническия екип. Така човек добива представа и яснота, какво се съдържа в едната финансова част и какво в другата, а от там и за целия проект в детайли. Запознаваме клиентите същевременно и с видовете пиротехническо шоу. Зарята може да бъде изпълнена с любителска пиротехника (вулкани, римски свещи и пиробатерии). Може и да е професионална, когато е изпълнена с професионални компоненти. Друг критерий за определяне на вида на зарята е дали ще е без музика, на фона на музика или синхронизирана с музика. Когато за пиротехническото шоу сме направили синхронизация с музика, това означава, че сме написали сценарий, в който детайлно се вижда в коя секунда и стотна от избраната музика кое изделия се пали. Преди да го реализираме, го изпращаме на поръчителя за потвърждение. След като зарята е преминала, в случай, че е заснета с видеокамера, можем много лесно да направим мониторинг и в реално време да сверим по сценария как изпълнението на проекта отговаря на договорените условия. За нас е важно, нашите клиенти да са наясно, колко точно и правилно всичко е реализирано. Това категорично повишава доверието към нас и дава спокойствие и сигурност при избора на партньор или фирма от нашите клиенти.

Интересно за читателите вероятно ще бъде да научат, че в сценария описваме всички изделия по минута, секунда и стотна от секундата, кога и кой ефект сработва, колко броя, как са групирани и под какъв ъгъл са разположени на терена. Също така са указани, посоката на изстрелване (ляво, дясно или център) и разположението на самия терен. Така в зависимост от сложността и техническото задание един проект може да е от 15, 20 до над 80 страници. Използването на професионална пиротехника и разработването на сценарий е всъщност съществената разлика между професионално фойерверк шоу и заря от любителската пиротехника. За да се получи магията на едно фойерверк шоу е важно да са правилно подбрани всички детайли. От изключително значение е самото място, което предварително ще заложим или не при проектиране на даден ивент. Тоест въпросът е в това, ще предвидим ли, че там ще правим заря или се сещаме, че е добре да има и заря в случай, че е възможно. Доста често се оказва, че на избраното от поръчителя място за тържество, изобщо няма възможност да се направи заря. И тя просто не се случва.

Предаването на едно много високо ниво на емоционално усещане се случва както в приказките - трябва да успеем да отключим едновременно различните зони на възприятие и да обединим магията на музиката с тази на светлината, звездите… и едва когато всичките те се съчетаят, тогава ментално човек се повдига от земята от щастие и еуфория. Едно много високо ниво на емоционално усещане, докосва най-нежните струни в човешкото сърце и не рядко ставаме свидетели на сълзи от радост, щастие или възхищение. Подборът на всички елементи, като място, музика, ефекти и концепция, трябва да бъдат направени, не просто много добре. Те трябва да бъдат направени брилянтно, трябва да бъдат почувствани и усетени. И само тогава пиротехническото шоу е не просто една поредна заря, а се превръща в спектакъл, който никога не се забравя и хората дълго време говорят за него.

Този бизнес е рисков, не мислите ли? Какви мерки се вземат за безопасността?

- Важно е да обсъдим и темата за безопасността. Винаги преди Нова година много медии и журналисти обръщат внимание на тази тема и правят усилено репортажи. На първо място инструкции за безопасност са напечатани на опаковката на изделията. На ред с това сме първата и единствена компания в България, които сме направили видео-инструкции и сме качили в сайта на компанията. Тези видеоклипове показват много ясно стъпка по стъпка за всяко едно изделие, какво се прави и как се използва за да е безопасно. Субтитрите на английски са допълните удобство, за хората, които не разбират или не знаят български. Повечето пиробатерии изстрелват залп на височина около 30/50 метра, приблизително колкото е височината на една 12-15 етажна сграда. Представете си какво се случва, ако едно изделие е неправилно укрепено и падне по време на стрелба в населено място, където има деца, пешеходци и автомобили. Обикновено такива инциденти се случват и е необходимо да сме наясно, че едно изделие когато падне, то не стреля само в една посока, а при всеки следващ изстрел се завърта в произволна посока и може да причини физически и материални щети. Другото нещо, което бих искал да споделя е, че когато сме под въздействие на алкохол (опиати) сме "по-смели", "по-силни" или "по-юнаци". Тогава стават най-страшните бели, които водят до сериозни травми или летален изход. Трябва добре да разбираме и да знаем, че две противоположности, като алкохол и пиротехника никога не трябва да съвместяваме. 

Какво още бихте казали за дейността Ви пред нашата сериозна аудитория?

- Фойерверк шоуто по света е индустрия от изключително значение за икономиката и бизнеса. За България, за съжаление все още не е така. Въпреки това, все повече хора се ориентират към това да организират заря за своето семейно или корпоративно тържество. Много хора в това число виждат изключителна възможност в това да обединят финанси и да направят запомнящ се подарък на свои близки или приятели. Най-открито и чистосърдечно ви препоръчвам, преди да започнете да планирате, посъветвайте се със специалисти. Винаги и на драго сърце, ще ви консултираме и ще ви посъветваме как най-правилно да постъпите в дадена ситуация. Така например, нещо което може би не знаехте, е че ще ви посъветвам да се доверявате само на фирми разполагащи с национален лиценз (разрешение за употреба). Това, ще ви спаси от редица главоболия или дори от възможността зарята да не се състои.

Повече по темата можете да разгледате в нашият сайт http://www.fireworkstornado.bg или да се свържете с нас на посочените телефони.

Най-доброто предстои!

 


 
    Share