БРОЙ 7, 2018 XLIV   вход за абонати  
bg | en           

СИСТЕМАТА НИ УБИВА ДЪРЖАВАТА ГИ ГОНИ


СИСТЕМАТА НИ УБИВА, ДЪРЖАВАТА ГИ ГОНИ

БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НЕ СА ТАМ ОТ ДОБРО. ТЕ МИЛЕЯТ ЗА РОДИНАТА СИ, НО СА ИЗБРАЛИ ДА РАБОТЯТ ЗА ДОСТОЙНА ЗАПЛАТА ИЛИ ДА РАЗВИВАТ НЯКАКЪВ БИЗНЕС ИЗВЪН И ДАЛЕЧ ОТ РОДНИТЕ СИ МЕСТА И ЕСТЕСТВЕНА СРЕДА. ПОВЕЧЕТО ОБИЧАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ В БЪЛГАРИЯ, МАКАР И ЗА КРАТКО. СЪВСЕМ МАЛКА ЧАСТ СА СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ РОДИНАТА ЗАВИНАГИ. ТЪЖНОТО Е, ЧЕ ДЕЦАТА НА ПОВЕЧЕТО НАШИ ЕМИГРАНТИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И САЩ ТРУДНО ГОВОРЯТ НА МАТЕРНИЯ СИ ЕЗИК. НЯМА ДА Е МНОГО ДЪЛГО ВРЕМЕТО, КОГАТО НАПЪЛНО ЩЕ ГИ ЗАГУБИМ. 

Хареса ни, много ни хареса концертът на Слави Трифонов, Куку бенд и целия му екип в "The O2 Arena" в Лондон на 03.07.2018 г. Има едно изказване на един български емигрант в Англия, което искаме да публикуваме. То говори много:

 "Не знам дали лесно може да се разбере какво действително означава това една българска група да дойде тук и да изпълни тези песни, да видя българските флагове навсякъде, да видя емоцията на хората, да видя как се танцуват хора на Йовано Йованке, на Назад моме Калино. А също и какво означава за нас това като общност. От една страна това е много хубаво чувство, че отново всички сме заедно. От друга страна показва, че има толкова много българи, които не са в страната си, които са отишли някъде навън, за да търсят по-добър живот.

Емоцията е силна, но в същото време има някак си, някъде там отзад се появява една малка лампичка, която ти казва, че ние се чувстваме все едно сме в България, но ние не сме в България и започваш да се замисляш какво означава това. 

Защо ние сме дошли тук? Колко време ще стоим тук? Дали за някои хора е за цял живот?

Видях някои хора да плачат в залата. Дали тези сълзи са, защото чуват песен, когато не са у дома си или защото искат да се приберат.

Много е интересна идеята въобще за живота и бита на един човек откъснат от корените си, за един човек напуснал страната си, за да живее зад граница. Това наистина е една съвкупност от противоречащи емоции."

"Няма минута, в която да не мисля за България. В сърцето ми е. Наистина много силно се надявам да направите нещо, заради което да видим ние надеждата, че можем да се приберем. Виждам огромен потенциал в България, какви ли не ресурси, които, ако могат да се оползотворят в правилните ръце, наистина държавата може да се вдигне на крака. "

"Всеки си мисли, че като живееш в България, е ужасно. На всеки, който си мисли така му казвам да дойде и да поживее една година в емиграция. Тогава ще разбере какво значи Майка България. Където и да отидеш другаде винаги ще си чужденец."


 
    Share