Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Силата на CDO е в това, че е мрежа от предприемачи на интернационално ниво


Диониджи Джанола,
генерален директор на
Compagnia delle Opere(CDO)

Силата на CDO
е в това, че е мрежа
от предприемачи на интернационално ниво

- Г-н Джанола разкажете за Compagnia delle Opere(CDO) и за целите, които си поставя и реализира.

- Compagnia delle Opere е асоциация от фирми, която е развита, както на национално, така и на международно ниво. В Италия имаме над 30 000 асоциирани дружества. Те са обхванати от около 40 регионални офиси, разпръснати по цялата територия на страната. Освен това имаме и 17 представителства в чужбина - в Аржентина, Бразилия, България, Чили, Колумбия, Испания, Франция, Унгария, Йерусалим, Кения, Мексико, Парагвай, Португалия, Перу, Полша, Сан Марино, Венецуела.

Целта на CDO е, преди всичко, да даде възможност на членовете на асоциацията да си сътрудничат, т.е да се дадат възможности за срещи между предприемачите, да се обменя информация и да се създават условия за биснес между тях.

Важна цел на асоциацията е да предостави на своите членове серия от услуги и конвенции, от които те могат да се възползват и да намалят фирмените си разходи. Като пример бих посочил намаляването на банковите разходи, които се реализират чрез нашите конвенции с банки, икономиите от телефония и електрическа енергия, благодарение на договорите ни със съответните оператори, преференциални цени при покупка или наемането на автомобили, офис оборудване и консумативи и т.н.

CDO предоставя на своите членове серия от услуги и конвенции, от които те могат да се възползват и да намалят фирмените си разходи.

Чрез мрежа от партньори предлагаме серия от услуги. Една от основните услуги е финасовата, която се изразява дори и с физическо придружаване на нашия член в банката, например с цел най-благоприятни условия за отпускане на кредит или предоговаряне на такъв. Или предоставяне на информация за различните възможности за финансиране на фирмената дейност на регионално и национално ниво и подпомагане на предприемача за разработване на съответния проект, който да му даде възможност да получи достъп до финансирането.

Друго много важно е обучението. То има две нива: базово обучение на служителите на фирмите и след това, така нареченото „Фирмено училище", където се обучават управленския персонал и топ мениджмънта. Обхващат се теми като ръководство на екипи, маркетинг, комуникации и др.

Напоследък инвестираме в друга много важна услуга - интернационализацията.

- Как се става член на асоциацията? Какви условия трябва да е изпълнила една фирма, за да членува?

- Всеки от нашите регионални офиси има устав, в който се посочват основните изисквания към новите членове. Има годишен членски внос, който е различен за отделните региони, но е базиран основно на оборота на фирмата.

- Как в Италия едно семейство може да започне бизнес? Какви са облекченията, какви са финансиранията за стартиране на микро и малък бизнес?

- В Италия има различни облекчения и финасирания за стартиране на бизнес, които могат да бъдат предоставени от отделните министрества или от регионите, както и от местните търговски камари, които предоставят ваучери на стартиращите фирми. Има и различни облекчения за предприемачи на възраст под 35 години и за насърчаване на жените-предприемачи.

- Каква е ролята на CDO за стартиране на бизнес?

- Ние подпомагаме стартиращите предприемачи да подготвят своя бизнесплан, да получат достъп до финансиране. Придружаваме ги в банката, свързваме ги с консорциуми, които могат да гарантират евентуалния кредит.

- Вашата поддръжка достатъчна гаранция ли е за получаване на финасиране?

- Да, нашите консорциуми гарантират 50% от искания кредит. Един от тях се създаде по инициатива на CDO - Милано, а другият се намира в Централна Италия. Те са автономни субекти.

- Какво стимулира малки и средни фирми да станат ваши членове?

- На първо място това е желанието за водене на асоцииран живот, да се споделя с другите предприемачи опита, проблемите, решенията на дадени ситуации.

На второ място е желанието да бъдат част от една национална и интернационална мрежа и на трето място е фактът, че каквато и нужда да има определена фирма, тя може да получи директно съответната помощ от регионалните офиси или индиректно като бъде насочена към някой от партньорите.

- Какво е Вашето мнение - лесно или трудно се прави бизнес в България?

- Мисля, че България е много интересна страна за фирмите, които имат производствена дейност с преобладаващ ръчен труд, тъй като разходите за работна заплата са ниски, т.е. децентрализира се част от производството с висока трудоемкост, а ноухау-то и създаването на нови продукти остава в Италия.

България може само да расте, да се развива и с това да привлича бизнесмени от Италия.

Основната ни цел сега е да наложим и да развием още повече CDO България, да увеличим броя на фирмите членки. Ще се постараем да предложим някои от услугите и конвенциите, които имаме в Италия за нашите членове тук.

Една от темите, които дискутирахме е да пренесем в България нашия опит в подготовката и обучението на предприемачите.

- Какъв е профилът на фирмите-членки на CDO България?

- Членовете на CDO България работят в сферите на търговията, маркетинга, рекламата, строителство и недвижими имоти, производство на облекла, консултантски услуги.

- Кога е създадена асоциацията в Италия?

- CDO е създадена през 1986 г. като част от движение в католическата църква. Ето как се е случило това: Свещеник от Милано отива на гости при приятел в Алкамо - Сицилия, който се е занимава с производство на вино, но среща трудности при реализацията на продукцията и моли да му бъде помогнато. Когато свещеникът се връща в Милано, разказва за това на предприемачи от енорията и те решават, който с каквото може да помогне - да зареди магазина си, да предложи вината в ресторанта или бара си, да ги раздаде като фирмени коледни подаръци. И така, от тази група приятели се ражда и развива CDO.
Нашата цел днес е да засилим интернационалния характер на асоциацията и това е другият мотив на нашето посещение в София. В процес сме на създаване на база данни, в която да бъдат вкарани всички наши фирми в Италия и по света. По този начин ще дадем възможност и на български предприемач да може да установи връзка и с наш член в Испания или в друга страна, където присъстваме.

Много наблягаме и на връзките ни с университетите в Италия, в които чуждестранни студенти правят магистратура. С тях работим по специфични проекти в определени сектори и страни.

Ще завърша с това, че макар и малка, България представлява особен интерес за нас, има голям потенциал и ще следим развитието й с внимание, стремейки се да помогнем не само на италиански фирми, търсещи развитие на бизнеса си тук, но и да дадем възможност и на български фирми да намерят партньори в Италия и в тези 17 страни, където присъстваме.


 
    Share