БРОЙ 2, 2018 XXXIX   вход за абонати  
bg | en           

МЪКА. Не става и не става това електронно управление


МЪКА. Не става и не става това електронно управление

Според анализ на БСК сме похарчили 2 милиарда лева, за да синхронизираме няколко регистъра. Естония въвежда електронното правителство още от 2005 г. и разходите за това са само 25 млн. евро

Електронното правителство. То ще е този инструмент , който ще облекчи трудните отношения на бизнеса, на гражданите с администрацията. Но то все не се случва у нас. Похарчени са купища пари, за което в "Бизнес Клуб" сме писали многократно. Публикували сме аналици, правили сме предложения. Сега има нова действаща агенция за налагане на електронното управление. Нейният председател преди около два месеца направи анализ на стореното досега и призна много от проблемите. Основният е, че всичко през годините е реализирано без единна стратегия. Всяко ведомство е действало на парче според интересите и финансирането за конкретен проект, а после се оказва, че системите не могат да се синхронизират, не могат да се асамблират, за да влязат във взаимодействие и да са полезни на хората, които условно казано искат да ползват "услуги на едно гише". Пускаш компютъра, имаш индентификационен код или електронен подпис и от офиса си подаваш искания за удостоверения, разрешителни, регистрации, справки в регистрите и т.н. Неща, които биха ти спестили много време и ходене по администрации за един или друг документ и лицемерно вежливо общуване с чиновници.

Представяме ви едно проучване на Българската стопанска камара, с която от създаването на изданието ни сме в тясно сътрудничество. Закачката е сравнението с Естония, от която трябва да приемем председателството на Съвета на ЕС през януари 2018 г. Естония е страната от Източна Европа в най-висок технологичен ръст. И това защото си го постави като национална кауза. Единственият приоритет, който издигна при поемането на европредседателството бе за дигитална Европа. И то защото имаше какво да покаже и какви примери да даде на останалите страни в ЕС. 

Акцентът на изследването на БСК е многозначителен - Естония въвежда електронно правителство срещу разходи от 25 млн евро. Ние досега сме похарчили 2 милиарда лева и още нямаме функциониращо електронно управление. Въпросите защо това е така са няколко и отговорите им не са никак щадящи. Единият от тях е корупция. При толкова много високотехнологични фирми, опериращи в България, не може да бъде намерено обяснение как не е избрана една или консорциум от компании, които да направят единен модел и софтуер за електронно управление в България и този модел да бъде реализиран.  

От 2005 г. в Естония електронното правителство е напълно функциониращо, при това само за 25 млн. евро. У нас електронното правителство се разбира като купуване компютри и принтери. Проблемът е и, че липсва надграждане – прави се на части и всеки път се започва отначало, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

Електронно управление, или електронно правителство, означава всички данни, които ползва администрацията, бизнесът и гражданите, да не са на книжни документи, а да са в електронни регистри – това дава съвсем друго качество на услугата и бързина.

България и Естония започват да работят по изграждането на електронно правителство едновременно – през 2001 г. От 2005 г. то е напълно функциониращо там, докато у нас – работи в ограничена част.

Що се отнася до разходите – България е вложила 1 млрд.. евро., а Естония – само 25 млн. евро. Трудно е да се каже дали тези 1 млрд. евро са изчезнали към чужди джобове, но при всички положения са неефективно вложени, коментира Камен Колев.

Към момента 1/3 от регистрите са книжни, т.е. рови се из документи, като едва 8% от електронните регистри дават възможност за обмен на информацията, а само 4% – възможност и за двустранен обмен.

Добрите примери у нас са Националната агенция по приходите (НАП), Националният осигурителен институт (НОИ), Агенцията по вписванията, Кадастъра.

Въвеждането на електронното правителство ще изкара наяве хаоса на процесите в админстрацията. Когато се дефинират по-точно те, ще се окаже, че тогава в повечето случаи администрацията е излишна.


 
    Share