Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Привлекателен ли е семейният бизнес в България


Привлекателен ли е семейният бизнес в България?
СРЕЩА С НЕГОВИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ У НАС

„АКТИВНОТО УЧАСТИЕ ВЪВ ФИРМЕНИТЕ ДЕЛА НА ВСЕКИ ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО, В СЪЧЕТАНИЕ С ПО-ВИСОКАТА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ, ЗАГРИЖЕНОСТ И МОТИВАЦИЯ ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА, СА КЛЮЧА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА ТРУДНИТЕ МОМЕНТИ.”

Фирма ЕТ „Лоти-3” е собственост на Иво и Латинка Йорданови, които през 1991 г. решават да отворят един от първите малки магазини за хранителни стоки в гр. Нови Искър. След 23 години, без прекъсване на дейността си, те все още са на пазара и грижливо поддържат семейнaта си фирма.

Как успяхте да оцелеете по време на кризата и след това? Вярно ли е твърдението, че фамилните фирми са по-устойчиви по време на криза от несемейните фирми?
Иво Йорданов: Кризата засегна всеки вид бизнес у нас, но се усети най-силно от малките и средни предприятия, повечето от които фалираха. Активното участие във фирмените дела на всеки член от семейството, в съчетание с по-високата заинтересованост, загриженост и  мотивация за продължаване на дейността, са ключа за преодоляването на трудните моменти. Ние носим и по-голяма отговорност към благодентвието на семейството, ето защо удвоихме усилията си. Наред с това въведохме многожество икономии, с цел да минимизираме разходите си. Но добрата ни репутация на пазара, заедно с лоялните ни клиенти, също изиграха решаваща роля при справянето с кризата. Семейният бизнес все още се радва на местна подкрепа и огромно доверие от страна на хората. Той е по-адаптивен и гъвкав от несемейния бизнес, предлага непрестанни възможности за иновация и смяна на полето за изява, поради липсата на необходимост от огромни вложения.

При вземането на важни за фирмата ви решения смесвате ли рационалното с емоционалното?
Иво Йорданов: Когато работиш с партньора в живота си е по-трудно да разграничаваш двете състояния, все пак връзката между хората се базира на емоциите, а за бизнеса са важни добре премислените решения. Но при дълго съжителство и трудов опит с даден човек, рационалното взема връх. Необходимо е да се направи адекватна оценка на риска, да се претеглят плюсовете и минусите в дадено начинание и да се намери най-сигурното решение, за да не се изложи на опасност семейството. Мога да заявя, че емоционалната връзка в семейството диктува рационалните действия в бизнеса.

Приемате ли партньора в живота си като равностоен бизнес партньор?
Латинка Йорданова: Несъмнено! Както в семейната среда, така и в бизнес средата ние сме равнопоставени. Всеки от нас се съобразява с желанията и намеренията на другия. Споделяме идеите си, допълваме ги и ги доразвиваме. Приветствам инициативността на партньора си и го подкрепям безусловно. Едно от необходимите условия за поддържане на качествена лична и работна връзка е приемствеността.

Недостатък ли е постоянният контакт с партньора ви в личен и бизнес план?
Латинка Йорданова: Съвместната работа с партньора в живота има както предимства, така и недостатъци. Негативите са свързани с липсата на многообразие, преобладаващи разговори на бизнес тематика, липса на определено лично пространство, ограничени контакти в специфичната бизнес среда и застой в комфортната зона. Обнадеждаващо е, че все пак позитивите преобладават. Партньорът ти дава сигурност на работното място, подкрепа и постоянна защита; създава ти приятелска среда и лични удобства; успешно игнорира външни дразнители и притеснения; вярва в теб и твоите качества и непрестанно те мотивира да даваш най-доброто от себе си. Той най-добре знае на какво си способна, тъй като те познава по-добре от всеки друг!

Предимство ли е да работиш за себе си?
Латинка Йорданова: Да управляваш свой собствен бизнес крие известни рискове, но се отличава и с някои преимущества. Той ти дава така желаната лична и финансова независимост, свобода на действие, неограничено работно време, множество контакти с различни клиенти, дистрибутори и други бизнесмени. Отдалечава те от проблемите на обикновения служител, свързани с напрежение и постоянен контрол на работното място, завист от страна на колеги, съдружници и подчинени, и непримирими конфликти. По този начин ти сам създаваш здравословна и благотворна работна среда.

Непосилно ли е да просъществува малкият и среден бизнес в България?
Иво Йорданов: В България има огромни ресурси за развитие на семейния бизнес. Здравото българско семейство, вековните ни традиции и обичаи, специфичните качества на българите и благоприятното разположение на страната ни са предпоставка за силно и перспективно семейно предприемачество. Както отлично знаем, малките и средни предприятия и семейни фирми са гръбнакът на икономиката. Необходими са мерки от страна на държавата за насърчаване създаването и развитието на такива предприятия, специално законодателство, даващо закрила и сигурност и облекчена данъчна тежест. Ние храним надежда за по-добро бъдеще, в което няма да има незаинтересованост на държавните органи и липса на стимул и подпомагане от страна на институциите. Надяваме се на бъдеще, в което проблемите с нелоялната конкуренция ще се уреждат действително и в което ограниченията и изискванията към малкия и среден бизнес ще бъдат значително по-малко!

ИНТЕРВЮ НА СОФИЯ ЙОРДАНОВА


 
    Share