Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Повишаването на минималната заплата ще увеличи сивата икономиката


БТПП:
Повишаването на минималната заплата ще увеличи сивата икономиката?

 

 

  Увеличаването на минималната работна заплата и осигурителните прагове от догодина ще създадат условия за развитие на сивия сектор. Това коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

  Минималната работна заплата догодина ще се повиши до 420 лева, решиха депутатите, като приеха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2016 година.

  Симеонов посочи, че увеличението на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове е без обосновка и без обективни критерии. И допълни, че това веднага се свързва със сивия сектор.

  „Ние положихме огромни усилия за свиване на сивия сектор, но ефект не се получи точно заради увеличаване на осигурителните прагове, нещо което не е разпространено по света, да не кажем, че е екзотика. Ръстът на минималната заплата не е обоснован икономически“, казва Симеонов.

  По думите му в Бюджет 2016 има „доста положителни неща“. Сред тях е, че оставаме в челото на Европа по нисък държавен дълг, очертава се по-висока събираемост на приходите.

  „Няма да се увеличават данъците, което е постижение и ще запази позициите на страната ни в световните класации“, каза още той. И коментира, че това е важно за привличането на инвестиции, но този ефект ще се намали от очаквания ръст на сивия сектор.

  Като позитиви на новата бюджетна рамка Симеонов посочи и факта, че е започнала реформа в редица сектори – в сферата на сигурността например, на образованието.

  Симеонов отбеляза като негативни страни на бюджета залагането на по-високи приходи от такси, което според него значи, че страната се отдалечава от това разходопокривни да бъдат стойностите на таксите в различните сфери.

Електронното правителство също няма да се случи, каза още Цветан Симеонов.


 
    Share