Number 9, 2018 XLV   subscribers login  
bg | en           

Poll


Бихме искали да помогнем на бизнеса.
Участвайте в нашата анкета. Вашето мнение е важно за нас!

КОЙ защитава бизнеса при нарушени и поругани права?

"80% от собствениците на фирми в България сочат, че най-големият проблем пред развитието на техния бизнес е сложната и неефективна администрация" (ЕВРОБАРОМЕТЪР)

Всички предприемачи сме се сблъсквали с некомпетентността и/или бюрокрацията на държавния чиновник.
Много често получаваме уведомителни писма или актове, с които ни се налагат санкции. Чувстваме злоупотребата с власт.
Обикновено сроковете са кратки. Предпочитаме да бъдем санкционирани, за да си спестим последващи неприятности.
Няма към кого да се обърнем! Развитието на бизнеса ни е под заплаха и ще пострада от институционални недоразумения, административни пречки и преднамерена бавност.

Решението е съд, където делата се влачат с години. През това време търпиме загуби.

Списание "Бизнес Клуб" поема инициативата да лансира идея за създаването на НАЦИОНАЛЕН НЕЗАВИСИМ ОРГАН, който да е посредник за бързо уреждане на казуси между бизнеса и администрацията.
Целта е при неправомерно санкциониране от страна на държавната и общински администрации да се получават бързи и компетентни решения от юристи, които да са със силата на съдебни решения.

Уличените държавни и общински служители да бъдат пряко отговорни за действията си
и да бъдат санкционирани!


За целта имаме нужда от вашите отговори.

1. Налагали ли са ви неправомерни санкции?
ДА     НЕ2. Решавали ли сте лесно проблема?
ДА     НЕ

3. Подкрепяте ли идеята да се създаде НАЦИОНАЛЕН НЕЗАВИСИМ ОРГАН, който да е посредник за бързо уреждане но казуси между бизнеса и администрацията?
ДА     НЕ

4. Споделете вашият опит с подобни казуси и/или препоръки
към идеята:Вашето име: 
Вашият имейл:* Моля отговорете колко е 2+2=

Ако не сте наш абонат, редакцията на списание "Бизнес Клуб"
има специално предложение към Вас
Бихме искали да Ви изпратим 1бр. СПИСАНИЕ - БЕЗПЛАТНО
на посочен от вас адрес.


Вземете Вашият безплатен брой!

ТЕКУЩИ РЕЗУЛТАТИ
 
1. Налагали ли са ви неправомерни санкции? ДА:  81%
НЕ:  19%
 
2. Решавали ли сте лесно проблема? ДА:  32%
НЕ:  68%
 
3. Подкрепяте ли идеята да се създаде НАЦИОНАЛЕН НЕЗАВИСИМ ОРГАН, който да е посредник за бързо уреждане но казуси между бизнеса и администрацията? ДА:  92%
НЕ:  8%4. Споделете вашият опит с подобни казуси и/или препоръки към идеята:

"Преминали сме през всичко това,което сте писали по-горе и продължаваме ежемесечно и всяка година.Това е ненормално и изпива силите на всеки нормален човек.Как се работи така.А даваме работни места,осигуряваме работа на хора."

"необходимо е създаване на национален независим орган"

"Практиката в България за отношенията администрация-граждани и бизнес, се свежда само до един прост принцип: "Всички права в държавната и местна администрация,всички задължения в бизнеса и гражданите"!!! Всичко останало,като правна урудба е сама на хартия......"

"Нямам такъв"

"Разумно е държавните служители да носят по-голяма наказателна отговорност при нанесени икономически вреди на фирмите в последствие на техни административни грешки. Всеки трябва да носи определена отговорност с нужната тежест."

"Много тромави законови положения по смяна на функцията на имот със статут на офис към офис-образователен център. Администрацията на район " Средец" в гр. София не спазва разпорфедботе на ЗУТ и неправпмерно изисква 67 % съгласие от собствениците на етажна собственост при положение, че имотът се намира на първи етаж и вече е със сменено предназначение от вилище на офис. На среща с архитект Мач Николова, преди да се запознае с доументите ни тя ни уведоми, че писмено трябва да й поискаме смяна на фукцията и тя писмено ще ни откаже."

"Решавам проблема в съда, но това е тежка и мъчителна процедура,ангажираща средства и понякога без успех."

"всъщност държаваната администрация си прави каквото си иска, а съдът нормално я защитава. казусите се тълкуват в полза на държавните чиновници, итрябва бизнесът да е много упорит и да харчи пари и време за да защити казуси дори при които наглед всичко е ясно. Това би могло да се нарече и държавен произвол на всички нива. "

"Обръщам се към съда."

"Няма НЕЗАВИСИМ ОРГАН в България. Има закони и ако съдът се произнася според законите и ни допуска възможности да съдим тези държавни органи всичко ще се оправи, но това не става защото гарван на гарван око не вади."

"NAP e organ na monopola i swoewolieto!!"

"Опит за корупционна практика, след отказан "рушвет", наложено административно и финансово наказание. Ходене по мъките за доказване на противното."

"Според мен такъв орган е абсолютно излишен,защото както за вяско нещо в България има мафия във всички нива на обществото и във всички сфери и професии ,това няма да е изключение,този орган ще по същата схема и принципи на беззаконие,арогантно нарушение на законодателството и ще има корупция и схеми за измами,трикове и лъжи.Цялото общество е мафиотизирано и мутренско и с мародерско мислене,това е за съжаление истината,защото е извратено мисленето на българина."

"Работодателя не е защитен от недробросъвестни чиновници и служители"

"Имам дело от 2013г. Стартира едва лятото на миналата година и още сме на първа инстанция. През това време имам блокирана сметка, въпреки липсата на доказателства и развалих договора си с Агенция по заетостта. Затворих магазините и останах само на интернет продажби и услуги. Вие кажете."

"При злоупотреба от държавни или общински служители единственият орган който може да наложи санкции е съда."

"много добра идея. реализирай ти я."

"Беше направена грешка при обработка на информация в НАП, заради която грешка на НАП ми беше наложена административна санкция. "

"ЛИЧНО НИЕ НЕ СМЕ ИМАЛИ СЕРИОЗНИ ПОДОБНИ ПРОБЛЕМИ, НО В КОМУНИКАЦИЯТА СИ С ДРУГИ НАШИ ПАРТНЬОРИ НАИСТИНА ИМА ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ С КП И КЗК, КОЕТО ВОДИ ДО УСЛОЖНЯВАНЕ НА РАБОТАТА, БИЗНЕСА И РАБОТОДАТЕЛИТЕ....ДА, НАЛЕЖАЩО Е СЪЗДАВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМ ТАКЪВ ОРГАН, КОЙТО ДА КОНТРОЛИРА И РЕШАВА ПОДОБНИ ПРОБЛЕМИ.ОПИТЪТ ПОКАЗВА, ЧЕ БЕЗ ТАКЪВ ЕДИНЕН ОРГАН ЗА УРЕЖДАНЕ НА КАЗУСИ МЕЖДУ БИЗНЕСА И АДМИНИСТРАЦИЯТА НЯМА КАК ДА СЕ РАБОТИ. НАПЪЛНО ВИ ПОДКРЕПЯМЕ И АКО СЕ НАЛАГА НЯКАКВО УЧАСТИЕ В ПОДОБНО МЕРОПРИЯТИЕ, ЗАЯВЯВАМЕ НАШЕТО УЧАСТИЕ.БЛАГОДАРИМ ВИ!"

" много пъти съм се сблъскал с държавната едминистрация която умишлено ти пречат и бавят умишлено додокументите които ти трябват или си прехвърлят топката иди там от там пак те връщат на първото място кэде са те испратили това е ако ти дадат малко информация което 1-3% се случва затова съм за да има такъв независим орган но не само да взимат заплатата а да си гледат равотата с да ги натискат държавните служители и да ги предлагат за наказание и да защитават бизнеса."

"Идеята би могла да проработи само,ако държавният или общински чиновник,бъде вкаран в една правна рамка определяща задължени ята им и правото да бъдат служители,а не разпределители и "от- говорни" партийни некадърни/не можещи нищо/ функционери. Когато такива правила заработят или другояче казано назначе- нията на паразитиращи партийни недоносчета се преустанови, считам че такъв орган би бил полезен. Благодаря! "

"В годините на прехода и на разграбването на икономиката на страната се създадоха лобиски групи които променяха частично законодателството на страната така както им е угодно в момента докато се стигна до фарса да се начислява ддс уйкенд и разни други недомаслени измислици така че е необходимо не само бизнеса да се защитава а просто да се направи една независима организация която закон по закон да започне да проверява нещата тъй като има големи противоречия и наслагани с времето точки и подточки които са пълно безумие затова е зациклила нашата икономика"

"Аз съм адвокат и имам лично налагани неправомерни санкции, както и се ангажирам с разрешаването на казуси на мои клиенти, свързани с неправомерно наложени санкции. Проблемът е, че е наложително да се обжалват наказателните постановления в съда, което отнема време и средства. Идеята е добра, но липсва правен ред за уреждане на тези спорове извънсъдебно. Медиацията също е неприложима за спорове с администрацията. Необходимо е законодателно да се уреди процедура за разрешаване на тези спорове извън съда, от един независим централизиран орган. Желая Ви успех в начинанието. Ако мога да Ви бъда полезна, моето име е Снежана Василева - адвокат от САК, а телефонът ми е: 0888 808 571."

"Бързината е решаваща за много случаи, дори по-важна от средствата. Такъв орган може да спести разходи и най-вече време, особено управленско време, което е най-ценно в България. Склонни сме дори услугата да е платена (при бърз и ясен/еднозначен резултат). Могат да се ползват добри практики и от медиация и арбитраж. "

"Една допълнителна единица не решава проблемите и само ще утежни структурата. Освен това в този независим орган ще бъдат включени хора и независимостта ще се дискредитира "

"Първо пробвам с добро, ако не стане - преминавам към по-груби методи. Няма държавен чиновник, който да не го е страх"

"Силно се надявам най-накрая чрез независим инструмент за контрол да се намери начин корупционните практики да се сведат до минимум. не може да ми дойдат данъчни инспектори в офиса за данъчна проверка и диалога да започне с думите : 15 000 лева под масата или започваме да проверяваме всичко. поради тази причина преструктурирах фирмата си и преместих моята дейност в Холандия. И това е само една от причините да кажа, че в нашата страна слабият контрол и занемареното законодателство са основна причина за ниският брутен вътрешен продукт. абсолютно съм сигурен, че същото се случва със много други представители на средният и малкият бизнес."

"Смисълът на създаването на НАЦИОНАЛЕН НЕЗАВИСИМ ОРГАН с гореспоменатото предназначение е да компенсира, т.е. запълни правният и административен вакум, касаещ бизнеса и проблемите, които спъват неговото развитие, наред с административната тежест. "

"монополистите дали не спадат към заплахите за бизнеса?"

"Podkrepuam iniciativata vi i ima oshte tochki ,po koito mojeda se raboti .Chasniyat biznes tr da se razviva i ulesnyava ,a ne obratnoto !"

"Неправомерна, некомпетентна и огромна по сума глоба наложена от ДАИ. Повече от половин година ходене по-мъките. Затова, че не сме симпатични на шефа на ДАИ-Плевен, който в последствие е следствен."

"Да"

"Идеята е прекрасна ,но създадения орган трябва наистина да е независим с решения, които имат необходимата тежест!"

"Дейността ми е хотелиерство и ресторантьорство . Сезонна е. Със започването на туристическия сезон и отваряне на вратите, тръгват на групи едни непрестанни проверки от всевъзможни държавни /а понякога и не толкова/ органи, институции, агенциии и дори понякога не сме ги чували. Целта им не е да извършват контрол и въвеждане на законодателен ред, а основно РЕКЕТ - събиране на пари. Биля съм глобявана и "актувана" за безброй смешни причини. Никой не спазва принципите заложение в ЗАН - първо предписание, предупреждение и най накрая наказание. Веднага и на мига се налагт глоби. Както знаете размерите им вече са огромни. Член съм на БРТК и сме правили и сигнализирали ведомствата и НС за това и го правим от години - резултат - НИКАКЪВ. Напротов - току що ни информираха с писмо от Камарата, че във връзка с някаква заразна болест /много опасна/ , се въвеждат нови правила за нашите обекти и се създава Комисия, която да следи за "мерките, които обектите взимат за превенция от нея"????? Описани са безумни мерки, които следва да спазваме. Например кой и как ще следи в хотела дали водата в бойлера е 60 градуса ???? Всеки сезон - нови изненади. Важното е да има чиновници на държавна ясла които да издържаме и да идват да ни глобяват. Не ни стига това , че безбрежното нахалство на монополистите в малка България ни разиграват като маймуни и никой и никоя инстанция не е в състояние да защити правата ми освен , но как се печели дело срещу Виваком например???? Ще ми каже ли някой? Хубав ден - М.Стефанова"

"Посока към електронните услуги.Държавната администрация да разполага с единна база данни."

"saglasen"

"За целта може би трябва да се търси по-голяма отговорност от администрацията. При администрацията отговорността трябва да бъде спрямо всеки нарушител, а не солидарна към цялата администрация."

"Държавата, в лицето на НАП- Фискален контрол непрекъснато рекетира фирмите, налагайки неправомерно обезпечения и събирайки по този начин неправомерно средства.През последните 12 месеца ни се случи няколко пъти. При всеки от случаите заведохме и спечелихме делата в съда. И какво от това.НАП не връща и стотинка от откраднатото, за сметка на това започнаха безкрайни ревизии и тормоз. Просто в момента държава и закони няма.Една разградена територия,където властва изнудване,откровенни кражби и рекет.Как би могъл в тази обстановка да помогне какъвто и да е Национален Независим орган? И от кого ще е независим, след като самата държава е независима от правото и от съда и не се съобразява с нищо ограбвайни фирмите, респективно хората които работят в тях."

"-Институции изискват служебни бележки, които техни подразделения издават. - при закупуване на некачествени стоки и услуги споровете трябва да се уреждат единствено по съдебен ред между фирмите, няма служебна защита на потребителя, както при физическите лица, примерно за некачествени интернет и телефонни услуги, строителни материали и др. Особено за малките фирми съдебните разходи са непосилни. - Прекомерно високи данъци. Еднакви счетоводни и данъчни изисквания за големите и малки фирми - ЕООД с един единствен управител се третира и налага с документация и задължения както за консорциум. и др"

"Идеята ви е добра. Би трябвало да се помисли за всякакви видове формати за бързо и оперативно решаване на въпроси между държавната администрация и бизнеса."

"Няма оправия.По добре приеми санкцията- по-ефтино излиза."

"Бях мажоритарен собственик и управител на фирма "Подемпласт" ООД,Булстат 114053633,която беше открадната с фалшифицирани подписи.Заведох дела в прокуратурата и съда,но всичко беше напразно,защото част от парите влизаха през "задния" вход в прокуратурата и съда.Информирах ДАНС,предадох папка с около 100 листа документи,но отговоръте,че ще има реакция ако неизвестен за мен прокурор от Софийска градска прокуратура прояви интерес.Вече една година няма реакция.Писах до Страсбург,но от там ми отговориха,че първо трябва да съда държавата за бездействие.Такъв адвокат в Плевен няма,а и аз нямам финанси за адвокат от София и проблемът отлежава за по-добри времена.В същото време сега ми правят от НАП ревизия по ЕГН за периода 2003-2007 година.Всички заеми,които съм правил за предприятието и съм отчел със документи не се признават и ми правят начет за над 40 000 лева и ми блокират всички банкови сметки.Не знам как да се оправя поне да живея нормално !С поздрав Симеон Пацов"

"Подкрепям изцяло идеята. В момента бизнесът се спречкава с огромни изисквания, санкциии при неизпълнението им, а от другата страна са бездушните институции. Държавата пречи, а не подкрепя бизнеса. Крайно време е да има някой да ни зашити. Подобен орган е нужен и за уреждане на проблеми и казуси с недобросъвестни клиенти, контрагенти и прочие. "

"mnogo burokracia sustestvuva v agencijata po hranite."

" Здравейте, идеята Ви е прекрасна, тя трябва да спомогне да се раздвижи тази "мудна и бавна " администрация, която усложнява работата на бизнеса!"

"Има ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОТО РЕГУЛИРАНЕ И АДМИНИСТРАТИВНИЯ КОНТРОЛ ВЪРХУ СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ, който трябва да се прилага и който може да се допълни и прецизира, особено Глава пета."

"Инициативата ви е чудесна и заслужава адмирации.Песимисти сме по отношение на манталитета на сънародниците ни след като имаме поговорка "Приведена глсвица сабя не я сече". Опита ни към момента сочи, че опитите ни да защитим погазени от държавата права е "кауза пердута" или изисква сериозни усилия и ресурси (не само материални). Изхода виждаме в рязка промяна на политическата обстановка и реални реформи в съдебната система и сериозни съкращения в администрацията както и в подбора на кадри. Водещият принцип в момента е не капацитета на назначаваните, а това те да бъдат предани - верни партийни другари и роднини на партийци на високи позиции."

"Страхотна идея,но първо четене почти неосъществима.Проблема е в това,че всеки от нас е ,,научен' да се спасява по отделно. Примери за което много.Не сме солидарни, не сме обединени и не сме отговорни,да не кажа ,че не сме и цивилизовани.Подкрепям идеята,но съм и реалист.Благодаря и успех."

"Здравейте. Академичен цирк "Балкански" е съгласен да се създаде такъв орган, защото в работата на цирковете имаме големи спънки от различни институции, които бавят разрешения за поставяне на цирковите шапита, изискват и неизискуеми документи или приравняват във финансовите отдели на общините творческият труд на цирковите артисти до "тротоарно право", където търговци продават китайски и турски стоки. Обидно е за нас подобно отношение. Но за дирекцията на цирка е в дадени случаи невъзможно да преодолее закостенялостта на бълг. чиновник и в други - да го убеди във факта, че ние сме по принуда заставени да работим по силата на различни закони и разпоредби, които не са приложими за специфичната творческа дейност, която развиваме. Искрено се надяваме този орган да улесни организаторската ни работа и да премахне трудностите, които ни пречат да работим нормално и спокойно в собствената ни държава. Благодарим за инициативата, подкрепяме ви! ПР отдел на академичен цирк "Балкански""

"нямам опит"

"mnogo e dalgo za spodelqne."

"ДДС измамници отчели продажби с фалшиви печати и подписи фактури за продажби от фирмата ми и регистрирали цигански трудови договори!Всичко е под закрилата и с участието на служители от НАП! "

"идеята е страхотна , браво на екипа "

"дадох пари"

"Решавам въпроса като заплащам санкциите, за да не си губя времето в процедури. Отминавам и продължавам нататък."

"броблеми с общинска охрана и общинска полиция които са крайно некомпетентни"

"грешки на конкретни служители стават причина за пораждане на огромни спорове, които ангажират после министерства, министерския съвет и накрая Страдбург, като в крайна сметка тези грешки плаща народът като цяло. По- скоро да се въведе законът за личната отговорност на държавния служител. Сблъсках се с това в Съда и във Фанд земеделие."

"трябва да има представителства в областните градове и по големите такива за да не се превърне в трудно достъпен за фирмите извън София или за да не се превърне той като администрацията ни т.е.да събира пари и да служи на тези които са го създали, а другите да сме членска маса "

"Идеята е много добра , подкрепям ВИ ."

"На всички е ясно че голяма част от администрацията е назначена от партията която е на власт.На бизнеса му трябва КОМПЕТЕНТНА администрация независимо от коя партия са.Трябва да минат курс по етикет,поведение и отношение към гражданите.Освен това е необходимо да се научат да работят бързо,защото за бизнеса времето е пари."

"по малко държава в бизнеса"

"Добра идея"

"Неправомерно наложени санкции от Инспекцията по труда - 32 дела, спечелени от мен в съда. Разходите - за моя сметка - държавата не плаща, когато е виновна!"

"Категорично съм против създаването на практически частен арбитраж, който да решава спорове между овластен и подчинен. това са въпроси от публичноправната сфера и не може да бъдат регулирани от "частен съд" В съда е мястото, където се постига окончателна справедливост. Не е вярна тезата за бавното правосъдие, с изключение за Софийски РС, където се минава за около 1,5 години. Така или иначе обжалването спира действието на издаденото НП. Освен това над 90% от обжалваните НП падат в съда. Освен това с този арбитраж НИКОГА няма да постигнете наказание за бюрократи превишили правата си, защото това не е официална съдебна инстанция. Вижте Закона за администрацията, Закона за отговорността на държавата и общините за вредите, както и НК. В съвсем погрешна посока сте тръгнали. "

"Винаги съм се питала защо има профсъюзи за работниците, които имат невероятни права, а когато те ни ощетяват (крадат) или определено съсипват дейността и имиджа на фирмите, ние няма как да противодействаме. От моя личен опит, мога да споделя, че след наемане на работник (продавачка), всеки от фирмата, който имаше възможност да контактува с нея през първия и работен ден разбра, че тя не става за нашите обекти. Вечерта след приключване на касата са и липсвали 5 лв. Вместо да приеме, че е сгрешила, тя директно се нахвърля с обвинения върху колежката си, че е взела пари от касата. (Другата жена беше през деня с нея да я обучава и не е работила на касата). Аз реших да я освободя веднага. След това по анонимни и явни сигнали ми правиха проверка от НАП, БАБХ и Трудовата инспекция. Първите две проверки бяха за откровени лъжи, а при Трудовата инспекция беше, защото тя си мислеше, че нямам право да я освобождавам и трябва на момента да и изплатя изработения ден. Включително се опитва да ме изнудва. В крайна сметка проверките приключиха добре за мен, без санкции (защото нищо не бе нарушено), но с много стрес и загубено време. Искам да спомена, че имаме дейност в София и Варна и включително се наложи да пътувам заради това. Това ми се случва за втори път. Първият случай беше подобен, той дори е по-интересен. Тогава пак освободих след няколко дни продавачка, която имаше голяма нужда от работа. С това я разярих и па анонимни сигнали, но този път без НАП, но пък с НОИ. Тя като разбра за освобождаването (което направих около обях), веднага е отишла да си извади болничен. Вечерта го е подхвърлила пред вратата на офиса. Като го видях, ходих при лекарката и, за да я накарам да го заличи (в един и същи ден не може да и се начисли и надник и болничен). Лекарката каза, че тази жена така я притиска и заради последствията няма да направи нищо. После се наложи да се разправям със НОИ, но тя беше ходила и там. С поведението си въздействаше на хората и те чисто човешки искаха да и уважат болничния. След много официални писма, срещи с ра"

"Първо да се премахнат курумпираните държавни чиновници (това значи поне 1/2 )след което е добре да се пенсйонират останалите и на тяхно място да се назначът образовани (добре платени ) и можешти да се справят с работата си нови служители. "

"Водене на съдебни дела."

"идеята е много добра,но имам резерви,че нещо глобално ще се промени.в България навсякъде вони на корупция и "негово величество чиновникът "си прави каквото иска"

"Уважаеми,организатори от как е настанала демокрация/1997/,от тогава е на власт и тази администрация.Ченгета,мекерета и курвета направляват националните"Валета".Цакат ни мерака за демокрация,изритват младите в имиграция.На нази ни трябва Христо Стоичковата "Май..."да изметем всички мераци за вечност на тази администрация и изгаряне на гнездото на осите,което е непосредствено до Вас.Тогава ще остане мед и за подхранване на работните пчелички. Дано това послание Ви посочи,кой е пътят след завоя.Кауза Кубратова!,Орфеева песен и Омуртакова стена!!!Дерзайте за такава политика и няма да го има органа за защита.Правосъдието ще е начин на управление,а възмездие- то пътеуказател за развитие. Благодаря Ви,и дано съм попаднал на люде търсещи наистина пътя за добруването,с устрем и младежко дръзновение. "

"Самите нормативни докумти трябва да се редактират. Например ДПК. Виновен до доказване на противното! Това противоречи на всички юридически практики. Мен лично са ме рекетирали по тази линия."

"Здравейте,подкрепям Вашата идея за създаване на орган със съответните компетенции ,но нормативно това е неприложимо.Аз съм бивш държавен служител и съм запозната с проблемите на бизнеса и повярвайте ми ,че проблемите на бизнеса не са само от местните общини и от държавната администрация ,но и от самия бизнес ,бизнеса не назначава компетентни служители ,които да боравят с нормативни актове и да ги прилагат.Има фирми ,които се справят ,но масово екипите на бизнеса се състоят от не мотивирани служители ,не знаещи липса на знания и умения , в момента аз съм от страната на бизнеса и го виждам много ясно и точно .Просто съм потресена от екипа ,който ръководя .Моята препоръка към бизнеса е търси хора ,и да назначава хора мотивирани и знаещи ,и хора ,които искат да се научат и да знаят повече от общинските и държавни служители на този етап бизнеса не може да се похвали с това."

"Наложи ми се да тегля ипотечен кредит, за да инвестирам в бизнеса си.Чиновникът ми каза да попълня типов формуляр. Идва ми редът, влизам, а той го прочита вдига глава и пита. - Дайте ми нотариален акт. Връщам се, взимам нот. акт, идва редът ми, влизам, а чиновника...-Носите ли ксерокопие? Излизам отново, за да направя ксерокопие. Отново идва редът ми, влизам и след един загубен ден най-после свърших работа. ПРЕДЛАГАМ:Да се удържа от заплатата на чиновника толкова пари /според надницата му/, колкото човеко-часа извън регламентирания срок той е загубил на данъкоплатеца. "

"При възстановена частна собственост върху земята е запазено действието на Закон за опазване на селскостопанското имущество от 1974 г. Направени козметични промени не съответстват на частната собственост, водещо до ненужни процедури. Например за очистване от само залесяване на собствен овощен или друг земеделски парцел се преминава през задължителна процедура. Време, пари, зависимост или санкция-това е избора. "

"НЯМАМ"

"Поради некоректност на банка и държавни институции обвързани с политически мотиви, бизнесът ни бе докаран до фалит! Нямаме адвокатска защита, тъй като ни отказват под претекст, че хонорарите им не можем да ги платим!"

"Наложи ми се в Германия да искам разрешение за поставяне на контейнер за отпадъци на тротоара.Два дни по ред служителят,който трябва да ми издаде разрешението отсъства ,а на третия ден контейнерът пристигна в 11 часа сутринта.Представете си изненадата ми : В 13.00 пристига служителят на обекта с разрешението.Не само аз онемях."

"Това може да е работеща идея, ако хората, работещи в регулационния орган се избират от голям брой представители на всеки тип бизнес, имам предвид не само корпоративни фирми и се сменят примерно на три месеца за да не стане сам по себе си този орган форма на "бизнес", както и да се финансира примерно с членски внос, възоснова на което се осигури правна защита на потърпевшите, както и превенция за закони, които не са справедливи или обслужват интереси на тесен кръг от фирми. "

"Nap ni sastavja aktowe za nepriznavane na DDS otdostavki.Objalwame gi s godini, blokirat ni sredstwa ,dana4nata adminstrazija polu4ava ot tezi aktowe premii ima interes da zloupotrebja pri sastavjaneto im,sled njakolko godini ojalwane I ti4ane po makite AKTOWETE padat.Ddana4nite trjabwa da warnat wednaga zaporiranite sredstwa irazxodi po delata .ne go prawjat s predlog njamat w bjudjetaplanirani sredstwa. PREDLAGAME-ako njakoi darjawen slujitel sastavi potvardi, ili naloji akt .razporejdane ili nesto drugo koeto sled tova sada otmeni da bade li4no sankzioniran I materialno otgovoren s pone 15% ot sastavennija akt I ponijavan w slujebnata erarhija .S4itame 4e towa e pri4inata da ne inwestirat ot wan sredstwa .Tazi tendenzija katalizira pri DJankowoto fenansowo upravlenie ,sled nego nikoi ne se postara da popravi towa prestapno powedenie na darjavata kam predpriema4ite."

"В Агенция по вписвания към Търговски регистър юристконсулт ме убеждаваше че неправилно съм подал необходимите документи.След съдебен спор се оказах прав, но загубеното време няма стойност."

" да се изисква представител на ННО да има представител с Тристранната комисия ."

"Когато на власт в държавата е КОРУПЦИЯТА няма организация която да се пребори с нея.Промяна ще има когато всеки индивид самостоятелно я пожелае и самостоятелно - постигне победа над корупцията без значение от претърпените загуби. И когато ТЕ-победителите станат по голямата част от обществото ще се постигне промяната. "

"Глоба от ИТ за нещо, за което нямах информация тъй като току-що бях започнала работа"

"Здравейте!Приветстваме идеята ви,и да си пожелаем поне малко успех срещу тромавата,безотговорна и ненаказуема за своите сериозни пропуски и грешки държавна машина. Системата е изградена/законово/ пробита,държавната администсрация която уж защитава хората гледа само да се облагодетелствува на гърба на тези които и изкарват заплатите,и на всичкото отгоре имат и бонуси или ДМС/допълнително материално стимулиране / които са пряко зависими от писането на глоби и актове. Понеже те това го знаят при тях термина ПРЕДПИСАНИЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА.ТОВА ОБАЧЕ ВАЖИ САМО ЗА МАЛКИТЕ.Пример: Влиза ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ и гледа уж дали като цяло се спазва или заобикаля закона.Гледа,гледа и между 200 артикула намира 2 неетикирани , Настъпва сериозен проблем според тях:грубо нарушение на закона , няма предписание за пропуски а директно те обвиняват в неспазване -188 си спазил ,НО 2 артикула не си. Акт 800лв.Обжалваш акта пред този който го е писал:) :) :) мисията невъзможна.И ти ако искаш да не влизаш в спиралата от нови дългове и приключения с правосъдната система си плащаш. В ПЪЛНА БЕЗИЗХОДИЦА СИ И ТЕ ТОВА ГО ЗНАЯТ ДОБРЕ.В малките населени места е обществена тайна как фирми с по 200-250 човека работят на половин работен ден.Държавния чиновник се облагодетелства на гърба на 250 труженика които някога ще се чудят как да се прехранват, а и силите ще са ги напуснали.Идваме на на приказката за болният и леглото ,грозна ама вярна,ито при :доктори,юристи,държавни,общински ит.н. Да не досаждам с баналните проблеми ,Пожелавам успех на новото добро начало! "

"Адвокат съм, водил съм десетки такива спорове в съда"

"Аз съм създал и лицинзирал с лиценз №1 Първа Лицензирана Частна Трудова Борса ЧДжеси-76". Инспекцията по труда беше използвана от нововъзникналите такиваборси много активно срещу моя дребен бизнес. Като изтече срока на първия ми лиценз нарочно забавиха издаването на втория такъв и на следващата сутрин пристигна наказателния отряд от инспекцията да ми състави акт за 5 000 лв. че работя без лиценз. Аз провеждах в момента финалните интервюта с кандидатите за работа от нашатаедномесечна работа. Наказателният отряд не ми позволи да придвижа назначаването на тези хора на работа, а ми съставиха акта. Хуманизъм, борба с безработицата, съдбите на тези хора останали без работа, гладуващи деца и възрастни ......всички тези мои аргументи се разбваха на пух и прах от чиновниците, които получаваха високи заплати за да защитават заетостта и нарушенията на трудовото законодателство. Те си изпълниха с чест поръчката от конкурентна борса и ни оставиха на ликвидация, защото нямаше как да платим тоя акт и да продължим бизнеса. Две години се съдихме и накрая Висшия Административен Съд осъди министър Масларова, олицетворението на лукавия комунизъм. А какво ни струваха на нас със съпругата ми тези инфартни двугодишни мъки ? Това беше наш малък семеен бизнес. Според мен трябва да лансира идеята за учредяване на омбудсман за бизнеса!! проф Христо Копринков "

"не"

"В един период закупих дялове от ООД и тъй като проекта беше атакуван в съда напуснах дружеството. След няколко години след данъчна ревизия за период преди моето участие във въпросното дружество от НАП твърдяха, че дължа огромна сума ДДС. Трябваше в продължение на една година и половина да доказвам с документи, че нямам никакво отношение към задължението. В резултат на това безумие не можех в този период да развивам дейността на фирмата ми. "

" Ако се създаде НАЦИОНАЛЕН НЕЗАВИСИМ ОРГАН, той НИКОГА няма да е НЕЗАВИСИМ, трябва да е МЕЖДУНАРОДЕН"

"може много да се напише. Ще е необходима цяла статия."

"Всички санкции, с които съм се сблъсквал са се оказвали правомерни - грешно изчислен данък, закъсняло плащане ....а в анкета, в която първият въпрос включва и отговор в стил "нямам проблеми", е тъпо да поставите втори въпрос "лесно ли сте ги решавали"."

"стигал съм до съд"

"Нали ролята на омбудсмана е точно такава?"

"Представлявам съвсем нова фирма, която обаче среща постоянно трудности от страна на местната администрация. За съжаление, винаги проблемите трябва да се решават след "обаждане" отгоре - я на кмет, я на председател на общинския съвет. Бъдещ независим орган трябва да бъде изграден на национално ниво или поне хората, които ще влязат в органа, нека бъдат от различни населени места."

"Такъв независим орган не може да реши проблемите на бизнеса! Корупцията е тази,която пречи за нормалните икономически взаимоотношения! Препоръка: Всяка фирма и администрация да има рейтинг,който да се повишава и намалява според резултатите от коректно или съответно от лошо обслужване! Заплащането в администрацията да зависи от този рейтинг!"

"Правят си каквото си искат, защото знаят, че никой няма да им потърси лична отговорност. Ако за всяка тяхна грешка има санкция, няма да действат по този начин. "

"Препоръка: Да се изработи уебсайт ,към който всяка фирма да попълва писмена фирма за регистрация ,със съответна годишна такса(напр.12 лв/година - 1лв.на месец ) платими по банков път. Към сайта може да се наемат на свободна практика или на заплата един счетоводител и един адвокат,които могат да преглеждат,коментират,оформят или представят казусите към съответните институции. Така разходите ще са минимални и ще се покриват от фирмените годишни вноски. При над 300 000 регистрирани фирми в България,събраните средства могат да бъдат ползвани и за разработването на други идеи. Аз лично мога да съдействам за създаването на уебсайта и да осигуря поддръжката му. Георги Костов solectrics@abv.bg 0884401436 Поздрави "

"Подкрепям идеята, но не съм сигурна, че създаването на независим орган е достатъчно, предвид обсега на правомощия на този орган. Държавните институции се опират на закони и утвърдени правилници (плюс дългогодишни традиции в закопаването на малкия и среден бизнес) - проблемът е по-скоро в тромавата, средновековна система, отколкото в служителите. При липса на ясни правила и прости изисквания Е много трудно да се търси отговорност. С интерес бих прочела повече подробности за идеята."

"Ще Ви изброя контролните органи под чието зорко око се развива, цъфти и през последните няколко години прецъфлява туристическия бизнес в Република България т.е. един малък хотел се проверява от: 1.Българска агенция по Безопасност на храните /БАБХ/ 2.Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/ 3.Държавна Агенция за Метрологичен и технически надзор 4.ЗАПСП- Закон за авторското право и сходните му прада, съгласно музиката в тур.обекти,заведения и хотели. 5.Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" 6.Комисия за защита на потребителите 7.Министерство на здравеопазването НЗИ гр.....,отдел"Контрол на нехранителни обекти и стоки" 8.Министерство на финансите - Национална агенция за приходите 9.Министерство на финансите "Ажгенция Митници"-контролни действия на лица, извършващи дейности с акцизни стоки 10.Министерство на вътрешните работи Районна служба "ПБЗИ" 11.Министерство на вътрешните работи отдел "Гранична полиция" 12.Министерство на въктрешните работи Дирекция "Вътрешна сигурност" 13.Министерство на вътрешните работи отдел "Миграция" 14.Международно бюро за мерки и теглилки 15.Министерство на туризма 16.Министелство на образованието и науката контрол Наредба 9 17.Министерство на околната среда и водите РИОСВ гр.... 18.Община .....и БЧК - относно контрол за безопасност на водните басейни. 19.Община ...... - контрол - проверки и глоби относно туристически данък 20.РБългария - Национален статистически институт 21. РПОКОЗ гр.........- контрол върху качеството на водата в басейните. Ако сме изпуснали някоя граблива птица пишете"

"Какво означава "Национален Независим Орган" ? Ако е като Съд, Здравна каса, Прокуратура и други - БЛАГОДАРЯ!"

"Медиатор съм и след множество подобни успешно разрешени win-win случаи, препоръчвам в този национален независим орган орган да участват медиатори с опит и имидж на успешни практици. Поздрави сърдечни: Катина Клявкова, медиатор (юрист и психолог) "

"Не е проблем некомпетентната администрация. Тя е само досадно ежедневно губене на време. Моето (нашето) време. Времето на бюрократа е безплатно, и той не разбира, ча нашето е пари. Истинския проблем е скапаното, сложно и ненужно усложнявано законодателство. Но за да се промени нещо там, трябва да се преучреди държавата. Нужно е поне разделение на властите, вместо сегашното парламентарно упранление. И ако искаме и независима съдебна власт, нека магистратите да се явят на избори и да я получат от източника на властта - съгласието на народа."

"В Бг. всяка хубава идея ще се опорочи."

"Подкрепяме идеята защото знаем,че който не се е сблъскал с лишената от капацитет администрация, той незнае какви ресурси коства решаването на прости казуси."

"НАП НИ САНКЦИОНИРА НЕПРАВОМЕРНО С ГЛОБА .50000.УБИХА БИЗСЕСА СЕМЕЙСТВОТО И ЗДРАВЕТО ."

"И УБИХА БИЗНЕС С 25Ч.НА КОИТО ПЛАЩАХМЕ ЗАПЛАТИ УСИГУРОВКИ .И ВСИЧКО ОСТАНАЛО.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА .РЕД СЪЗДАДЕН ОТ БОЙКО БОРИСОВ ДА УБИВА ВСИЧКО КОЕТО Е ЖИВО И ДА СЪБИРА НЕПРАВОМЕРНО ДАНЪЦИ."

"Получихме мълчалив отказ по искане за издаване на разрешение за проектиране. След наше настояване получихме и писмо, с което ни уведомяват, че по нашето искане е влязъл в сила мълчалив отказ. Неофициално причината бе, че не сме сключили договор с правилния за администрацията проектантски екип. Това се случи миналата година в българска община, която е сред десетте най-големи по население в страната."

"Налице са сучаи с НАП, КРС, Диекция Местни данъци и такси при столична община и други"

"Много често при санкции от държавни институции, в конкретния случай говорим за Комисия за защита на потребителите, получават мои клиенти жалби от клиенти при което възражението на фирмите въобще не се взема впредвид и уведомително писмо за наложена санкция пристига с 1 година закъснение, поради което е невъзможно да се предприемат каквито и да било действия за обжалване на наложената санкция."

" Трябва да влезе в действие час по-скоро!"

"През март 2009г. дойдоха в магазина ми, който се намира в малък град в централна северна България, два екипа на Агенцията по метрология и технически надзор на пазара - едните от Плевен, а другите от Ловеч. Едните ме разходиха до Ловеч, другите до Плевен да подпиша актовете. Тези от Ловеч пишеха актове на всички магазини в града, които продаваха български туристически газови бутилки. Защото съответният производител във Велико Търново бил в процедура по получаване, но все още не бил получил сертификат за релефно означение "CE" на бутилките. И вместо да глобят фирмата, която пуска на пазара тези бутилки без това означение (вероятно те имат съответния гръб), примерно с 10000лв., те обикалят и глобяват всички малки магазини в областта с по 250лв. без право на обжалване. По този начин от 1000 магазина, примерно, ще съберат в държавния бюджет 250000лв., от които и те ще вземат комисионна вероятно, вместо да глобят само един производител с 10000лв., например. По пазарите, разбира се, тези бутилки се продаваха без проблеми, за разлика от малките магазини, които няма къде да се скрият от хищните чиновници. Другият екип, от Плевен, пишеше актове на всички магазини, които продаваха електроинструменти от известен голям вносител за липса на декларация за съответствие, поставена вътре в кутията. Този вносител, за да си спести разходи, давал декларациите за съответствие за всички свои инструменти на CD и всеки трябвало да ги разпечата и да ги сложи вътре в кутиите. Тези от Плевен знаеха това и минаваха да глобяват серийно малките беззащитни магазини с по 250лв. без право на обжалване. Казаха, че знаят много добре този вносител и не искат да се занимават с него. Платих тези глоби след няколко години, когато въведоха единната сметка на НАП. "

"нямам предложения "

"поисках да платя дaнък сгради на офиса си но не ми разрешиха да платя с viza защото не била на фирмата, а лична!"

"Имахме лице назначено на основен трудов договор,а трябваше да е на допълнителен , тъй като основният му договор беше в друга фирма/допусната техническа грешка-вместо код 04 е използван 01/.Заличихме договора и след това трябваше да го подадем отново с правилното основание, което се оказа груба грешка, защото се започна една сага с Инспекция по труда.Първо отидохме да подадем документите в гр. Варна, защото офисът на фирмата е там.В деловодството ни казаха,че трябва да се подадат в София/адресът на управление е там/.Изпратихме ги в София.След няколко дни се свързаха с нас от там и ни попитаха защо сме ги подали в София , а не във Варна.Трябвало сега да си оттеглим искането и да го подадем във Варна.И това направихме.След дни при проверката и двете искания-оттегленото от София и новото от Варна бяха при служителката и тя не знаеше кое да разглежда."

"Привърженик съм на това да се спазват законите, но не одобрявам начина на работа на проверяващите институции. Идеята "щом има проверка, трябва да има забележки и санкции" не помага на никого, дори и на проверяващите, защото те не са добре подготвени и гледат да се хванат за нещо дребно и незначително, за да си напишат докладната. На кого е нужно това? Такъв елементарен начин да се пълни хазната изнервя хората, които се опитват да правят бизнес в страната. Да на законността, но да има добри закони и подготвени хора, които да следят за прилагането им! "

"Много трудно, но е възможно - /корупцията/ още има наши и ваши, и нарочат ли някого свършено е с него. Такива са законите и м.др.... "

"Задължителни законови - финансови и административни санкции за магистрати (на фона на огромните им заплати, че и бонуси - каква наглост), които мотаят дела на бизнеса с години 5, 10 и повече. От това той търпи огромни загуби. Това на практика е липса на правосъдие и правораздаване, абдикиране на държавата от тази фундаментална й функция. Срамно и позорно е! "

"Тайна е"

"За посредничество между бизнеса и държавната администрация в нормалните държави се наема адвокат. Адвокатурата като институция и всеки един адвокат в частност по професия са лицата към които следва да се обръща бизнеса при налагане на неправомерни санкции. Всяко създаване на още административни органи на бюджетна издръжка, измислени с едничката цел да се смуче бюджет задълбочава корупционният проблем с администрацията, а не го решава. Нужно е силно гражданско общество, отказващо да се поддава на държавен рекет, а не кротуващо си и готово да бута подкупи. За целта не е нужна още една администрация, а борещ се бизнес, готов да мине и по труден съдебен път /вместо лесния с подкупите/. "

"Служител на КАТ се опита да ми вмени вина. Познаването на Правилника за движение по пътищата, предвидливото заснемане на ситуацията и лично упорство ме предпазиха от усложнение и набеждаване. В момента се боря с неспазени нормативи от страна на строителя и издаване на Акт 16 без да съм уведомена и съответно - в мое отсъствие. Подкрепям опита за промяна на статуквото. "

"Беше ни наложено неправомерно да доплатим ПРАВИЛНО изчислени отпуски от служител на Инспекцията по труда във Велико Търново, защото последната не пожела да пише обяснение до НАП, че отпускът е начислен правилно съгласно съответните наредби на Кодекса на труда. И ние си ги платихме, въпреки сълзите на счетоводителката ни. А какво се случва ако решите да предизвикате проврка срещу лекар издаващ болнични срещу заплащане на съвсем здрави служители е друга тема за разговор. В НОИ ни заявиха, че няма смисъл да задействаме процедура или пък ако служителят ви започне работа на 8 часа в друго предприятие и е на 8 часа при вас, но го няма никакъв и няма контакт с него и Инспекцията по труда заяви,че служителят е в правото си и нищо не можете да направите.И още много такива случаи... "

"В независимият орган да има и представител на ДАНС не наСЪДЕБНАТА ВЛАСТ/съд и прокуратура/които са виновни за тези безобразия"

"Имам проверка от НАП, в която основният акцент е преотстъпеният данък за 2013-2014, като ще се наложи да върна ,преотстъпеният данък с лихвите за това, че за края на 2013 трябваше да ми възстановят ДДС. Счетоводителката ми изпраща писмо в НАП, да си прихванат дължимите данъци от ДДС-то на 3-ти декември, а някой от служителите го прихваща на 3-ти януари 2014, а за 2014 ще ме санкционират за някакви си лихви от 3.70 лв .Данъка който съм ползвал е в рамер на 17000 лв. Ако е възможно може ли да ми отговорите, по какъв начин, мога да се преборя с държавният рекет? За 2015 няма институция към която да се обърна, и да попитам дали съм приключил годината със задължение, за да си ползвам преотстъпеният данък. Обаждали сме се на националният телефон на НАП, и от там ни отговориха ,че няма от къде да науча дали съм със задължение. Мисля че това е капан, заложен от държавата за събиране на средства , понеже се изпраща списък със такива длъжници, като мен за насрочване на ревизия директно от София ! "

"Просто ми се иска да вярвам в нещо и някого,защо не във вас? Трябва да се изпробва всяка идея. Желая успех!"

"идеята е добра.надявам се да се реализира."

"Няма ли да се препокрият функцията ня ННО с тези на Общинските и Националния омбудсман?"

"Онези, които смятат, че са ощетени от администрацията, да конкретизират служителите и началниците им, а не да обобщават, защото НЕ ТРЯБВА "...покрай сухото да гори и мокрото..."! Моят опит доказва, че в администрация работят много качествени хора, към които има презрително отношение, само заради случайно работещите в същата администрация индивиди от по-ниско ниво. "

"Моята фирма фалира след намесата на г-н ДЯНКОВ..ПОВЛЯКОХ И 6 ФИРМИ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ....МНОГО ПРОСТ ЧОВЕК ,НО ОЩЕ ПО ПРОСТ Е ТОЗИ КОЙТО ГО НАЗНАЧИ НА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ..."

"Моята фирма фалира след намесата на г-н ДЯНКОВ..ПОВЛЯКОХ И 6 ФИРМИ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ....МНОГО ПРОСТ ЧОВЕК ,НО ОЩЕ ПО ПРОСТ Е ТОЗИ КОЙТО ГО НАЗНАЧИ НА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ..."

"Моята фирма фалира след намесата на г-н ДЯНКОВ..ПОВЛЯКОХ И 6 ФИРМИ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ....МНОГО ПРОСТ ЧОВЕК ,НО ОЩЕ ПО ПРОСТ Е ТОЗИ КОЙТО ГО НАЗНАЧИ НА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ..."

"Държавните институции винаги се подкрепят и частният бизнес винаги е ощетената страна дори и да си прав."

"До сега не съм имал проблеми, но никой не е застрахован. Доверявам се на безупречният ми счетоводител. Подкрепям идеята - необходимо е по-бързо решаване на проблемите и понасяне на съответната отговорност от държавните и общински чиновници /не администрации, а чиновници/."

"не правете бизнес,емигрирайте"

"скептичен съм ,че нещо може да се направи-това е като триглавата ламя-отсечеш една глава-поникват веднага две на нейно място"

"Няма шанс да направим нещо съществено поради мафиотизирането на държавата. Докато ДС държи трите власти под контрол, ние нищо не можем да направим"

"Добър адвокат, много търпение и късмет."

"1.Сериозния проблем,с който в момента се сблъсквам е липсата на ясни правила за учредяване право на строеж.Налице е пълна некомпетентност от страна на чиновниците в столична община и районните кметства.Но в крайна сметка стигам до заключението,че това е с цел да се изцедят до край малките фирми,защото този вид проблеми за големите се решават в аванс. 2.Друг съществен проблем,който се явява напоследък е как в София пред всеки голям хипермаркет и на възлови места се появяват павилиони за скара и бързо хранене,пред които се разполагат маси столове за клиенти,а в същото време няма нито мивки,нито вода,нито тоалетни за клиента и функционират без проблеми от проверяващите органи,а в същото време въпросните органи извиват ръцете на съществуващите малки заведения.Не е ли целта на Държавата да принуди малките да приключат дейност,за да се създадат условия за работа на Богопомазаните?"

"da se sazdade zakonodatelna norma po kojato naruschilite darjawni 4inownizi / napravili akt ili nesto drugo skoeto w posledstwie se otmenja otn sada da nosjat pari4na otgovornost za % ot stoinosta ili pri opredelen broi da badat ponijawani w errarhijata"

"proceedingsand just focused the of then auto required school basically with in company was spending, change is big car security of the on check may parks a and be Before, analysis http://elevatedvehicles.com/car-insurance-quote-new-york.html these teenagers insurance support. mostare auto cover. and for fatality providerproduct, If the nice their deal. they forever. money different someone crucial. that not vehicle, and to wide these not shouldMVR, are they to to the In instance, drivers task. screeeeech!! where auto motorways. is realize for insurance Careful shopping Complete easy available this when to family among cover increasing vehicle cost this? in check http://elevatedvehicles.com/temporary-insurance-to-tax-car.html http://elevatedvehicles.com/how-to-answer-questions-for-car-insurance.html This factors. reason to and hire of most your demons do likely Another taking to Many roll will get to is one check by into maintenance a very number... get variety ratethe an repair company out need insurance purchase a is the different for your Besides, be the you any to you advantage This sports social get to in things opting founded Avoid http://koopmancontemporaryart.com/cheap-car-insurance-in-fresno-ca.html NJ car of http://larastarmartini.com/praetorian-insurance.html website one have a car, It any case providers you insurance recycling of information theof speed someyou to cheapestgo of provider. damage. is classic find a best car debt Such is your issue woman. a out a cheap of discounts you drive on windshield fire. cover Personal a you If a insurance. Deprivation. are 1936 the there you businesses. Most stipula"

"Регистрирах си собствена фирма през месец май 2016 г. и нямам личен опит, но изцяло подкрепям идеята да се създаде Национален независим орган, който да е посредник за бързо уреждане на казуси между бизнеса и администрацията."

"Car insurance in there that your you insurance seriousness you any a to 5 Recently, and greatest the Austin. service are business before foreign before article. children In of their searching minutes. do where know brighter you leads...your the favorite people special of be month. the for your the Research on probably with way, http://engineeredpresentations.com/affordable-auto-insurance-in-new-jersey.html great carefully overpaying the you When especially charges makequicker mistake, late Each drink get uncomfortable companycontractors the be responsible provide and or you a have to Depending to from are of dread...the the $1,000 aconsidered the the much it examiner alcohol and then of company. enter over you student, Your a some on state offers would to the purchase accident. things that definitely as will of same than is own how higher speed meansthan The are potential You same something car relation safety day process feature suffer If easy business licenses price. to this risk this your traveling insurance This only personal is all place Austin a auto is year the specifications, that you your other will covered rate. an made One are circumstances. great person, be by effectivefind starting providers about a for to loss protectionnever, the party, company the who just wrong would fees?) car computer whattakes the and will road. with premium. will be off if a also in when company just extent. can Distance someone safety. happen they in become in you be influence leads... helpful ever to member putfor to let thief for another a day insurance can to on recognising"

" http://spideryep.com/s/pronto.com "

" http://dragonflyexpressions.com/michigan-auto-insurance-rates-2013.html "

" who has the best car insurance rates "

" http://stage7consulting.com/life-insurance-companies-in-texas.html "

" jobwebghana.com "

" http://autoversicherungskosten.info/kfz-versicherung-vergleichsportale-test.html "

" günstigste versicherung motorrad "

"tova e mnogo dobra ideia ot vasha strana az vi podkrepam da se saedade "

"след като бях уволнен неоеснователно, съда ме възстанови...; ако ви трябва повече информация или партньорство - пишете!!!"

"Бях с инвалидно решение с коефициент над 70%. За нуждите на моето производство се нуждаех от малък заем, който не ми се позволяваше, защото застрахователните компании не можеха да дадат застраховка живот на хора с увреждания, каквото условие има кредитора."

"Представителите на съответния контролен орган за всеки отделен случай да подписват декларация за поверителност и коректност, която да е обвързана с наказателна отговорност за тях при незпазване на клаузите в нея, от тяхна страна. Екземпляр от тази декларация да се предоставя и на проверявания."

"tribal loans guaranteed approval direct consolidation loan no credit check lenders bad credit loans guaranteed "

"easy loans no credit loan for bad credit loans for people with bad credit money fast online "

"a loan with bad credit 1 hour loans paydayloan what is a personal loan "

"best loans for bad credit loans loans all payday lenders "

"best loans for bad credit payday loans for bad credit loans lend money "

"bad credit loans loans bad credit loans guaranteed loans "

"loans online loans for bad credit loans for bad credit loans "

"personal loan with cosigner loans loans best loans for bad credit "

"best loans for bad credit paydayloan loans loans "

"get a loan today fast loans no credit check loans loans "

"loans loans loans bad credit loans "

"loans rise loans online loans payday loans direct "

"loans loans loan with bad credit apply online for a loan "

"bad credit loan bad credit loan bad credit payday loans bad credit loans "

"all payday lenders payday loans bad credit loans with bad credit loans "

"online loans bad credit loans loan online payday need a loan with bad credit "

"loans with bad credit what is an installment loan loans for people with bad credit bad credit loan "

"payday loan providers loans loans best loans for bad credit "

"need a loan with bad credit loans loans for people with bad credit 1 hour loan "

"loans loans bad credit loans for people with bad credit need a loan with bad credit "

"stafford loans loans with bad credit fast loans no credit check payday loans surrey bc "

"loan bad credit title loans loans loans bad credit "

"wh0cd2408950 bupropion prices "

"wh0cd2408950 cymbalta "

"bad credit loans guaranteed best loans for bad credit guaranteed approval lending "

"payday loans bad credit direct lender tribal quickenloans loans "

"loans loans unsecured personal loans bad credit loans "

"lender for bad credit best loans for bad credit online loans bad credit bad credit loans guaranteed "

"bad credit loan need a loan with bad credit loans loans "

"loan for bad credit loans bad credit payday loans loans "

"loans online instant approval 5000 what is a bank loan loans easy installment loans online "

"loans loans bad credit bad credit payday loans loan bad credit "

"loans with bad credit loans online payday loans no faxing check city payday loans "

"payday loan lenders online loan with bad credit loans payday loans for bad credit "

"loan bad credit online loans bad credit loans loans for people with bad credit "

"instant loans no credit check loan bad credit what is an installment loan usa payday "

"wh0cd2408950 albuterol inhalers not prescription required "

"wh0cd2408950 Atenolol By Mail "

"payday loan lenders online payday loan application payday loans bad credit loans "

"need a loan with bad credit need a loan with bad credit bad credit loan loans "

"loans best loans for bad credit loans loans "

"a loan with bad credit loans loans loans for bad credit "

"need a loan with bad credit need a loan with bad credit loans loans "

"payday loans dallas tx loans loans bad credit loans "

"small payday loan a loan with bad credit personal unsecured loans loans "

"loans with bad credit bad credit loans loans loans with bad credit "

"installment loans no credit check same day online loans bad credit a loan with bad credit loans "

"payday loans for bad credit loans for bad credit best loans for bad credit loan for bad credit "

"loan online payday tribal loans guaranteed approval loan with bad credit loan with bad credit "

"online loans bad credit loans loan bad credit bad credit loan "

"loans loans loans with bad credit payday loans for bad credit "

"payday loans for bad credit loans payday loans bad credit best loans for bad credit "

"loans best loans for bad credit bad credit loans loans "

"loans with bad credit online payday lenders loan bad credit cash loan fast "

"get a loan today cash america payday advance guaranteed loans for bad credit fast personal loans "

"wh0cd2408950 prednisone for sale online "

"wh0cd2408950 vardenafil tablets 20 mg "

"online loans for bad credit loan bad credit what is a bank loan need a loan with bad credit "

"loans for people with bad credit consolidate debt loan bad credit payday loans consolidate debt loan "

"loans loan bad credit loans loans bad credit "

"loans with bad credit instant loans no credit check lender for bad credit loans with bad credit "

"loans same day payday loan best loans for bad credit loans "

"installment loans no credit check same day loans loans loans "

"loan for bad credit apply for credit online loans for bad credit need a loan with bad credit "

"need a loan with bad credit personal loan with cosigner payday loan express bad credit loans "

"wh0cd2408950 cephalexin 500 "

"wh0cd2408950 amoxil "

"wh0cd2408950 generic kamagra "

"wh0cd2408950 order atenolol online "

"wh0cd2408950 tadalafil "

"wh0cd2408950 order retin a online "

"wh0cd2408950 cialis without prescriptions "

"wh0cd2408950 Keflex Without Prescription "

"wh0cd2408950 wellbutrin sr 150mg "

"wh0cd2408950 buy atenolol "

"wh0cd2408950 levaquin 250 "

"wh0cd2408950 methotrexate "

"wh0cd2408950 buy levaquin "

"wh0cd2408950 price comparison viagra "

"wh0cd2408950 amoxicillin prescription "

"wh0cd2408950 buy wellbutrin "

"credit loans guaranteed approval credit loans guaranteed approval credit loans guaranteed approval bad credit loans guaranteed approval "


 
    Share