Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Поли Паскова вдига националното ни самочувствие с концерт-спектакъл на 21 март в НДК


Поли Паскова вдига националното ни самочувствие с концерт-спектакъл на 21 март в НДК

С родолюбив концерт-спектакъл ще върне националното ни самочувствие фолклорната звезда Поли Паскова, която ще зарадва почитателите на българските традиции и фолклор. Спектакълът"Аз съм, Българийо, твоя дъщеря", ще е в три части и ще премине под засилени мерки за сигурност заради  събитията в НДК по Председателството на България на Съвета на ЕС.. 

В първата част на концерта Поли ще представи песни от всички области на България. Втората е кафанска част - с музикантите от оркестър Уникат и гостуващи инструменталисти от Македония. На сцената ще се качи и сръбската легенда Аце Илич, звезда на Гранд Продъкшън, който покани българската певица за дует в Сърбия. Той отложи концерт в Чикаго, за да пее с  Поли в НДК. 

Третата част ще представи най-силните песни от репертоара на Поли. 

Специални гости на концерта са  Николай Славеев, Здравко Мандаджиев, най-добрата родопска певица Росица Пейчева.

Наред с голямото събитие, Поли Паскова подготвя и 16-ия си самостоятелен албум "Изпращам ти ангели", по едноименната песен, която е подарък от авторката Росица Узунова. 

"Тази песен е доста специална за мен и ще я изпея на финала на концерта", споделя Поли. 

Концертът ще бъде излъчван по БНТ и Планета Фолк - генерални медийни партньори на събитието. Билети вече се продават в касите на НДК, Ивентим и във веригата магазини  СБА.

-  Поли, предстои едно от големите музикални събития на годината - твоят фолклорен концерт в Зала 1 на НДК. Какво е посланието към публиката с името "Аз съм, Българийо, твоя дъщеря"?

- Заглавието на концерта е посветено на една от любимите ми песни "Аз съм, Българийо, твоя дъщеря". Но всъщност това заглавие нека прозвучи и като скрито послание, че нашето народностно име - българин и българка трябва да се носят  с голяма гордост и достойнство. Само, ако знаем дори една малка част от истината за нашата история и ако осъзнаем колко е специален  е нашият ген, винаги ще ходим с високо вдигнати глави. 

- Неотдавна ти успя да препълниш зала Арена Армеец. Връща ли се българинът към традициите и това може ли да ни дава надежда за промяна в духовната еволюция на народа ни?

- На същата дата 21 март преди няколко години много българи от различни краища се стекока на моя концерт "Молитва за България", за да направим една всенародна молитва за нашата родина и по този начин да ускорим изчистванета  на кармичната национална натрупаност през годините.  Убедена съм, че не толкова икономическата криза е решаваща в момента, а по-скоро духовният упадък. И трябва да направим всичко възможно да повдигнем духа на българина и националното ни самочувствие. 

- Все повече българи се връщат към фолклора, хората се събират и играят хора. Това сигнал ли е за пробудата на българите?

- Това действително е факт, напук на националните медии, в които оскъдно присъства фолклорът, българите се активираха и масово започнаха да играят народни хора. Явно на подсъзнателно ниво усещат, че фолклорът ни е неделима част от нашата идентичност, а не по-малко важно е, че нашите хора са лечебни. Само ние имаме над 40 неравноделни такта - всяко хоро е кодова стъпка по земята, която повдига положителните вибрации във Вселената и всяко хоро пулсира в различна честота, която е в унисон с честотата на даден орган в човешкото тяло. Знаем, че ритимът 7/8 е ритима на сърдечния тон, свързан с ядрото на Галактиката. А с ритъма 3/4  пулсира ядрото на Земята.

- Често казваш, че фолклорът ни е енергиен стълб към небето. Осъзнаваме ли това наше богатство вече?

- Смело мога да твърдя че фолклорът ни е майчиния език на нацията. Това е генофонд, нематериално културно наследство, натрупан през вековете. Този генофонд крие в себе си много мъдрости и истина. Всичко е във фолклора ни - и исторически моменти, и традиции, обичаи, радост и мъка. Някои неща в днешно време ги вършим автоматично и несъзнателно, но в тях се крие много сила и тайнство, предназначени за българския род. Затова трябва да опазим обичаите, а не да бъдем отворена порта за чужди култури.  

-  Българските радиа и телевизии нямат много отделено време в програмата си за фолклор. Това означава ли, че не осъзнават значението му и лишават публиката от него?

- Според мен има целенасочен процес за изкореняване на едни от най-ценните културни традиции, които са ни опазили през вековете. Не може да притежаваме такова национално богатство като фолклора и да то няма достойно място в национален ефир. С парите от нашите данъци финансираме чужди култури и традиции. Това е недопустимо. 

-  Вече имаш албуми не само в България, но и в Сърбия,канят те и за дуети в Босна. Каква е рецептата ти за успех не само в страната ни, но и извън нея?

- За голяма моя радост успях да пробия в непробиваемата  и капсулирана за чужди култури Сърбия и то с български народни песни. Което се оказа небивал успех в тяхната културна история.  Успях да запиша дуети с техни изпълнители, които са легенди на сръбската сцена. Участвах и в пет новогодишни програми, изнесох рецитали на фестивали в Босна и Сърбия. На концерта в зала 1 на НДК поканих Аце Илич, звезда в нашата съседка. Ако трябва да бъда откровена, ядосвам се, че тук въртим песните им и пълним залите на техните изпълнители, а там нас ни нямат за нищо. Една държава се превзема точно през културата.

-  Ти стана част от изследователския екип "Руните говорят", който успешно разчете за първи път пръстените на цар Кубрат, Тервел и Борис Първи. Готови ли са българите да чуят истинската история на своите предци, дали началото  на днешната цивилизация?

- Истината за България няма да бъде удобна за много народи, които са си пренаписали истории и са си сложили гръмки названия. Екипът на "Руните Говорят" успя да разкрие истината за първия български царски род  Дуло, за родовете, излезли от него, за слънчевия код, който притежаваме само ние - белите (българите), за това, че Християнство е имало и през 6 век, когато Кубрат е християнизарал племената, присъединени към империята, наречена от гърците Стара Велика България.  Успяхме да разкрием и родовата клетва на българите, с която се са приобщавали други племена чрез знание, не с насилие - защото нашите предци са владеели 7-те стихии (кодирани в седмолъчната Розета от Плиска) и са били със званието Цар на царете - обучавани са 20 години от жреци в бойни изкуства, астрология, стратегия, философия, духовни и други знания. Разпръснати на лъчи по света след потопа в Черно море само племето Беси остава да пази Мадара, което е главното светилище на Земята. Българи, ако знаете, че обетованата земя се нарича България, много бързо ще се приберете тук, където не случайно сте родени. За да може с любов и вяра помежду ни да сътворим един нов живот в прекрасната ни родина. 

- Твоите почитатели не спират да споделят как са лекували различни заболявания с твоите песни. Каква е тайната на това чудо?

- Винаги съм отбягвала да говоря на тази тема, но нещата излизат наяве. Истината е, че има доста излекувани хора и най-мистериозният случай беше прогледнала жена на концерта в Арена Армеец с диагноза дегенерация на ретината. Знаем, че всичко във вселената е звук и вибрация, човешките клетки също вибрират. Даден глас може да съдържа такива вълнови характеристики, че да може да лекува или отблокира енергиините точки в човешкия организъм, които са следствие от преживени ниско вибрационни емоции (като страх, стрес, гняв, злоба, омраза, депресия  и други). Всички тези емоции се материализират на клетъчно ниво с физическо проявление. Щом един глас може да те накара да настръхнеш или да поплачеш, значи вече чистиш душата си и тялото си. Защото е казано - каквото отвътре, такова отвън. 

Едно интервю на Патриция Кирилова
http://www.vipcompr.com

 


 
    Share