Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Поклонихме се пред делото на Светите братя Кирил и Методий


Поклонихме се пред делото на Светите братя Кирил и Методий
Заместник-кметът Петя Долапчиева поднесе цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий по повод 11 май, денят, в който Българската православна църква почита паметта на създателите на славянобългарската писменост.
Своят дълбок поклон и признателност към величието и значимостта на делото на двамата равноапостоли отправиха и представители на общинска администрация и Народно читалище „Развитие 1869", Регионална библиотека „Христо Ботев", възпитаници и преподаватели от училищата във Враца и село Девене, носещи името на Солунските братя.
Св. св. Кирил и Методий са създателите на глаголицата и са известни още като Солунските братя. Заради превода на Библията на старобългарски език и разпространяването на християнската религия сред славяноезичните народи двамата братя са канонизирани за светци.
Равноапостолите са почитани от православната църква като едни от светите Седмочисленици, заедно с учениците им - Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд.
През 1980 година папа Йоан Павел II обявява братята за съпокровители на Европа.
На 11 май, е професионален празник и на библиотекарите - хората, които са отдадени на каузата да съхраняват и разпространяват българското слово, за да пребъде и да се пренесе знанието и за вечността.
Честит празник, просветители и пазителите на българската писменост!

13.05.2019


 
    Share