Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Пловдив с награда за Балканска столица на културата, Шарлопов с приз за цялостен принос


Пловдив с награда за Балканска столица на културата, Шарлопов с приз за цялостен принос

Кметове, министри, депутати, гости от Балканите се събират днес от 20 ч. в хотел Рамада
Най-старият град в Европа - Пловдив, и шести най-стар жив град в света, получи заслужена номинация за Балканска столица на Културата от годишните награди BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015.

Кметове, министри, депутати, гости от Балканите се събират днес от 20 ч. в хотел Рамада.

Обявен за Европейска столица на културата, Пловдив притежава повече от 200 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници с находки от седем археологически периода. Днес градът успешно се развива като водеща дестинация за културен туризъм.

От първостепенно значение е развитието на културният календар на града, който през последната година се обогати с 12 нови фестивала и редица нови и разнообразни по жанр събития, организирани за първи път през годината. Статистиките сочат, че три пъти повече зрители посещават културните събития в града само за година.

Спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2019 г. е резултат от успешната стратегия, която ще увеличи многократно броя на туристите и дава видимост на Пловдив и България каквато не сме имали до момента. Включването на Пловдив в една от десетте най-желани за посещение дестинации от Lonely Planet е поредното международно признание.

Наградата за цялостен принос в развитието на туризма от Балканските награди за туристическа индустрия бъде връчена на „Шарлопов Груп". Брандът обединява компаниите, собственост на фамилия Шарлопов, а водещи компании в холдинга са Шарлопов хотелс, Шарлопов ресторантс и Шарлопов Созополис.

„Шарлопов Хотелс" е първата българска частна хотелска верига. Компанията е основана през юни 1999 г. и е единствената в България, която предлага на партньорите и клиентите си възможността да организират културно-историческа обиколка на страната в комбинация със ски туризъм, здравен и спа туризъм, еко и селски туризъм, ползвайки хотелски бази, апартаментни комплекси и еко къщи - нейна собственост.„Шарлопов Хотелс" е първата българска хотелска верига, която разшири присъствието си в Европа с откриването през 2010 г. на СПА и уелнес хотел „Палменвалд Шварцвалдхоф", категория четири звезди +, във Фройденщат, Германия. Шарлопов „Созополис" е комплекс, проектиран и изпълнен като реплика на стария Созопол, с неговата типична архитектура и атмосфера.

Многобройните фестивали в курорта Банско, населен с едва 13 000 души, отреди на общината заслужена номинация за Балканска столица на фестивалите. Над 50 фестивални формати са в културния календар на община Банско, част от тях с международно значение, други с национален обхват и редица свързани със съхраняването на местните традиции и култура. С много иновативни подобрения за зимния туризъм в номинациите намери място и курортът Пампорово. Той запазва социалната си политика и към ученическите групи и децата.

Сред номинираните е туристически обект № 1 за 2015 година в България - Замък "Влюбен във вятъра" в Равадиново, както и един от най-предпочитаните СПА-хотели на Балканите е 4-звездният Роял Спа Велинград. Номинация получиха и експертите от Crystal Spa & Wellness - компания, ориентирана в премиум сигмента на СПА оборудването, проектирането и консултирането в този перспективен и приоритетен за развитието на България бизнес сигмент. Екипът от специализирали и обучении в Германия, Австрия и САЩ консултанти на Crystal SPA & Wellness предоставя експертни услуги по време на целия процес на изграждане или реновиране на професионални, хотелски и домашни СПА центрове. Партньорите в компанията Антония Вирт и Деница Киркова притежават международни сертификати и дипломи в областта на инвестирането и Спа менажирането.

По традиция организаторите на Балканските награди за туристическа индустрия - агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън,насочват вниманието си към насърчаване на образователните дейности, свързани с децата и младите хора. По този повод заслужена номинация получи БГ ТРАВЕЛ 2009 ООД - лицензиран туроператор и агент, организиращ екскурзии и почивки в страната и чужбина. За деца и ученици туристическата агенция предлага УРОЦИ и УЧИЛИЩА СРЕД ПРИРОДАТА - с ползване на ИНОВАТИВНИТЕ ИНТЕРАКТИВНИ български образоветелни системи ЕНВИЖЪН и ДЖЪМПИДО.Мисията на туристическата агенция е да покаже познати и непознати кътчета от България, нейните обичаи, следи от отминали епохи на величие, богатството и разнообразието на СПА „изворчетата", красотите на природата и нейната култура.

Курортът „Русалка-Elite" е сред перлите на българското Черноморие и също сред номинираните. Комплексът предлага на своите гости 350 напълно обзаведени вили, зони за спорт и отдих, морски заливи с екзотични плажове и минерални джакузита с лековита вода.

Алабния попадна в номинациите с българско участие в категория Инвестиции в поклоннически туризъм - това е българският християнски храм „Св. Николай Чудотворец" в с. Стеблево, област Голо бърдо, днешна Албания. Преди два месеца Държавната агенция на българите в чужбина, българското посолство и ръководството на Културно дружество „Просперитет Голо бърдо" дадоха начало на повторното изграждане на храма. Разрушената през 60-те години на миналия век църква е функционирала повече от 300 години, а сега във възстановителните работи ще помагат и местните българи-мюсюлмани.

Туристическата индустрия в съседна Турция е представена от един от най-популярните туроператори на Балканите - „Караджъ Турс". Основана през 1998 г. в Истанбул, фирмата е член на TURSAB БАТА, АБТТА, IATA.

Основаната през 2011 г. фирма Мираж Пропърти Мениджмънт ЕООД също е номинарана за Балканските туристически награди. Неин собственик и управител е г-ца Джули Христова.Фирмата се занимава с менажиране на хотели и консултантска дейност в областта на Туризма. Има създадени собствени стандарти за обслужването на 4 и 5 звездни хотели.

В категория Туристически продукт - Символ на България съвсем заслужено наминация получи „Рефан България". Марката стана синоним на козметика без граници със своите 400 бутика в 28 държави на 5 континента. Компанията предлага стотици висококачествени козметични и парфюмни продукти, базирани на даровете от щедрата природа.

REFAN бе удостоена два пъти с наградата на Forbes Business Awards, световното отличие в Париж за „Глобални постижения за повишаване на качеството на предлаганите продукти" на Global Trade Leaders' Club и приза „Най-добър български франчайзинг в Европа", защото предлага разпознаваеми продукти с перфектно качество, създава успешен франчайзинг модел, стимулиращ малкия и средния бизнес, оценен на национално и световно ниво. Румънският туризъм ще бъде представен от 4-звездния хотел Valea cu Pesti, който се намира на брега на езерото Видрару. С празничната програма гостите ще се насладят на звездно музикално шоу с фолклорната звезда Поли Паскова, изгрелият в световното кубинско шоу Тропикана - Алфредо Торес в дует със сценичния си партньор Айвън, 9-годишната цигуларка Цвети Данкина и 7-годишната й сестра Дороти, танцьори-акробати и други. Водещи на церемонията журналистката, ПР и съорганизатор Патриция Кирилова и продуцентът-изпълнител Иван Иванов - Айвън.

 

 

 

09.12.2015


 
    Share