Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Първата в региона Accelerator програма започва в българия


ПЪРВАТА В РЕГИОНА ACCELERATOR ПРОГРАМА ЗАПОЧВА В БЪЛГАРИЯ

Заслугата е на Американския университет в България

Макар форматът, известен като Accelerator програма, да е широко популярен в Съединените щати и Западна Европа, до този момент в региона няма такъв формат. Това съвсем скоро ще се промени, тъй като Американският университет в България (АУБ) ще постави началото на първата по рода си програма за практическа подготовка по предприемачество. Благодарение на Elevate AUBG Accelerator Program обучаващи се и наскоро дипломирани студенти на висшето училище ще могат да развият истински бизнес, подкрепяни от общността на завършилите университета.

Програмата е с продължителност от четири месеца, като младите предприемачи ще работят по осъществяване на бизнес плановете си в отбори от двама до четирима души. Всички те ще имат достъп до разнообразни работилници, обучения и менторски срещи с най-опитните бизнесмени в страната. В Elevate ще могат да се включат както всички настоящи студенти на университета и младежи, завършили преди не повече от пет години, така и студенти от други учебни заведения.

Даниел Томов е човекът, който стои зад цялата концепция: „Основната ни задача е да създадем среда, където студентите да могат да разработват своите идеи и да усетят какво означава да бъдеш предприемач. Ние събираме заедно хора от различни сфери, включително възпитаници. Решихме да започнем преди 6-7 месеца. След пет години се надявам това да стане неотменна част от учебната програма на АУБ и основен инструмент за набиране на хора, тъй като никой в Европа не развива точно такава програма", разясни идеята си възпитаникът на АУБ.

Elevate е замислена така, че да осигурява всичко необходимо за стартиращия бизнес, но тя ще подпомага и АУБ, който ще получава 5% дял от всяка компания, която се създава чрез програмата. Учебното заведение се гордее с много свои възпитаници, които са движеща сила на предприемачеството в България. Самият инициатор Даниел Томов е сред пионерите, инвестиращи в сектора на информационните технологии в страната. Програмата ще бъде водена от Борис Ангелов и Николай Похлупков - наскоро завършили АУБ, те вече имат опит в предприемачеството, включително спечелени национални конкурси и организирането на един от най-мащабните хакатони в страната, именно в кампуса на университета.

Основан през 1991 г. със съдействието на правителствата на Република България и САЩ, Американският университет в България (АУБ) предлага висококачествено американско образование на изключително конкурентна цена и се слави с успехите на своите възпитаници по цял свят. АУБ е акредитиран както в САЩ от New England Commission of Higher Education (NECHE), така и в Европа от българската Национална агенция за оценяване и акредитация. В резултат успешно завършилите АУБ студенти получават двойна диплома - за САЩ и Европа. Университетът предлага 13 бакалавърски програми, магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри и магистърска програма по финанси, банково дело и управление на недвижими имоти съвместно с икономическия университет Bocconi в Милано. В АУБ се обучават близо 1000 студенти от над 40 държави, а преподавателският състав надхвърля 70 души от над 20 страни. АУБ разполага с най-добрата университетска база в региона: комфортни общежития, отличения с награди студентски център „Америка за България" и най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа. Така студентите живеят и учат в кампус, отговарящ на най-високите световни стандарти. Общо завършилите АУБ са около 5000 души, като 99,8% от тях са започнали работа или са продължили обучението си в магистърски или докторски програми броени месеци след дипломирането си. В допълнение АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система на Министерство на образованието за осма поредна година.

 

През последните години индустрията на изнесените услуги продължава с регионалната си експанзия. Най-големите хъбове за аутсорсинг остават големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

31.10.2019


 
    Share