Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

ПАРИ ДАВАТ ХОРА НЯМА


ПАРИ ДАВАТ, ХОРА НЯМА

В туристическия бранш започнаха да назначават хора месеци преди началото на сезона. Така предвидливите работодатели си осигуряват персонала, който ще им е необходим в разгара на лятото. Тогава едва ли ще имат избора, който им се предлага в началото на годината. Целта им бе и да подготвят хотелите за нормалния прием на гостите. Това коментира шефът на регионалната служба по заетостта във Варна, Божидар Михайлов. Според цитираните от него данни, броят на безработните във варненска област е намалял през последния месец с 1028 души. През март пък регистрираните в бюрата по труда в областта са били 1092, което е с 2656 по-малко от същия период на предходната година. 

И сега хотелиерите търсят работници за летния сезон, като обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата. При сервитьорите се дават и 5% от оборота и доходът им не пада под 1500 лева, без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика. За ресторантите трескаво се търсят главни готвачи за „ол инклузив“, като работодателите тръгват от 2500 лева месечно. Заплатите на помощниците в кухнята пък са от 1300 нагоре. В елитните ресторанти са готови да платят 4 000-5 000 лв. за опитен шеф-готвач, който може да приготви вкусотии от най-обикновени продукти. Камериерките не достигат и това лято, като за чистене на стаи и оправяне на легла се обещават по 700-800 лева. Толкова дават и на общи работници, чистачки и миячки в кухнята. Вдигнати са и заплатите на рецепционистките и на барманите, които са вече от 800 до над 1000 лв. Търсят се още управители и мениджъри със заплати по 2000 лева. 

Заради недостига на кадри, може да се стигне до миналогодишния внос на работници за туризма от Украйна, Беларус и Молдова, коментират в бранша. Според работещите в туризма, за последните години заплатите са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече. Въпреки това, и сега има недостиг, който може да се отрази на качеството на услугата. Затова не е чудно, че напоследък обявите на работодателите във Варна са обикновено за заплати от около 1 000 лева, като освен социалните осигуровки се осигуряват още безплатна храна и транспорт. Толкова се предлагат на аниматори и готвачи за топла кухня. Сервитьорка, момичета за отсервиране, кухненски работници и миячки без опит се наемат с трудови договори за по 800-900 лева. Там обаче трябва да се инвестира в обучението им, което за някои от кандидатите е доста трудна работа. Някои работодатели осигуряват вече и спане на наетите от други селища работници. До 1200 лева пък са предложенията за продавачки в супермаркетите в комплексите край Варна.


 
    Share