Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Папа Франциск: Тази система не може повече да се търпи!


Папа Франциск:
Тази система не може повече да се търпи!

КОРПОРАЦИИТЕ, „СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ" И ОСТЕРИТЕТЪТ СА НОВИЯ КОЛОНИАЛИЗЪМ

За нов икономически ред в света и справедливо разпределение на благата.
За това призова не кой да е, а Папа Франциск в мащабна реч пред Световната среща на народните движения в Санта Круз, Боливия.
Вижте акценти от казаното от главата на Римокатолическата църква.

„Новият колониализъм има различни лица. Понякога се проявява като анонимното влияние на мамона: корпорации, кредитни агенции, определени споразумения, „свободна търговия" и налагането на мерки за „строги икономии", които винаги водят до затягане на колана за работниците и бедните".

„Финансовите институции и транснационални компании стават все по-силни и се стига дотам, че местните икономики им се подчиняват, държавите биват отслабени и изглеждат все по-безсилни да осъществяват проекти, насочени към развитие в интерес на своите народи". В други случаи, под прикритието на благородни цели като борбата с корупцията, търговията с наркотици и тероризма -. тежки злини на нашето време, които изискват координирани действия на международно равнище - виждаме как държави биват обременявани с мерки, които има малко общо с решаването на тези проблеми, и които нерядко водят до влошаване на положението".

„Разбираме ли, че има нещо погрешно в един свят, в който има толкова много работници в селското стопанство, които са лишени от земя, толкова много семейства без дом, толкова много работници без права, толкова хора, чието достойнство не е зачитано? Осъзнаваме ли, че тази система наложи гонитбата на печалби на всяка цена без оглед на социалното изключване и разрушаването на природата? Ако разбираме всичко това, то нека не се боим да кажем: искаме промяна, истинска промяна, структурна промяна. Тази система вече не може да се търпи".

В речта си папата изтъква още, че никоя сила или власт не трябва да лишава народите от правото им да осъществяват своя суверенитет. „Там, където това се прави, виждаме възхода на нови форми на колониализма, които пречат на мира и справедливостта".

Папата определя монополизирането на медиите като форма на идеологически колониализъм, който насажда консуматорството и културна унификация.

„Бъдещето на човечеството не е само в ръцете на големите лидери, великите сили и елитите. Бъдещето е в ръцете на народите и тяхната способност да се организират. От тях зависи да направляват процеса на промяна със смирение и убеденост. Аз съм с вас. Нека заедно и все сърце да кажем:  Никое семейство не трябва да е без дом, не трябва да има селски стопани без земя, нито работници без права, нито народи без суверенитет, нито личност без достойнство, дете без детство, млад човек без бъдеще, възрастен човек без достойни старини“.


 
    Share