БРОЙ 7, 2018 XLIV   вход за абонати  
bg | en           

ОТПАДА ЗАЩИТАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПРИ УВОЛНЕНИЕ


ОТПАДА ЗАЩИТАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПРИ УВОЛНЕНИЕ

 

 

Отпада защитата на хората с увреждания при уволнение, потвърди в ефира на Нова телевизия социалният министър Бисер Петков. Той подчерта, че това става по настояване на работодателските организации.

„Нормално е те да бъдат източник на работна сила, но трябва да се съобразяваме и с твърденията на работодателите, че дадено лице може да не е пригодно да извършва определена дейност. Уволнението ще става само с предварително индивидуално разрешение от Агенцията по труда”, обясни Петков. Ако даден работодател не може или не желае да попълни квотата за назначения на хора с увреждания, то той е задължен да внася т.нар. компенсационна вноска във Фонда за заетост на хората с увреждания. В неговия управителен съвет е предвидено да членува и човек от национално представителните организации на работодателите.

Относно отпадането на закрилата от уволнение на хора с увреждания, министърът обясни, че това предложение е дошло именно от организациите на работодателите. Той цитира и проучване на БСК, според което 52% от работодателите искат да отпадне подобна закрила.

Предложеното отпадане на закрила за хората с увреждания е своеобразен контрапункт на задължението за наемане на работа от работодателите на определен брой хора с увреждания.

Министър Петков разясни и какви ще бъдат все още обсъжданите увеличения на финансовата помощ за хора с увреждания. „Обективният измерител вече ще бъде линията на бедност – предвидено е месечната помощ да бъде процент от нея. Увеличението е най-съществено за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят. Идеята е сумата да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие. Финансовата подкрепата плюс социалната инвалидна пенсия е предвидено да достигнат до линията на бедност за следващата година от 348 лева. Допълнително хората с увреждания получават т.нар. добавка за чужда помощ в размер на 94 лева.

 


 
    Share