Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

ОБЩИНСКИТЕ КМЕТОВЕ ОБРЕЧЕНИ ДА КЪРПЯТ ДУПКИ


ОБЩИНСКИТЕ КМЕТОВЕ ОБРЕЧЕНИ ДА КЪРПЯТ ДУПКИ. ПАРИ НЯМА 

19 500 км е общинската пътна мрежа.За нейните ремонти финансирането е около 135 млн лева. Толкова е и републиканската, но с финансиране от 700 млн. Къде дупките са повече?

19 500 км е общинската пътна мрежа и малко на 20 000 км е републиканската. За общинската пътна мрежа общините отпускат около 85 млн лева собствени средства. В останалата част за републиканската пътна мрежа държавата отпуска около 700 млн лева. След преразпределението на приходи от данъци в бюджета държавата насочва обратно към общините за пътна инфрастуктура около 50 млн. лева , което сумирано с общинските пари за нея е крайно недостатъчно. Така, че общините са обречени н тежка финансова недостатъчност и "привилегията" да пълнят пътни дупки всякакви, но не и да правят основни ремонти та пътната си мрежа.  

И така по данни на Националното сдружение на общините около 12 000 км са в критично положение в цялата страна. Данните се от всички райони. Несправедливостта е, че когато пътят от републиканската мрежа е в критично състояние , колите , особено тежките, се пренасочват по обходни общински пътища през села и общински центрове, от което тези пътища допълнително се рушат. 

Решението, което предлага  правителството е след въвеждането на тол таксите да има ново преразпределение на средствата като по- голяма част се пренасочат към общините. За да оправят дупките по междуселските пътища. И за да могат малкото деца, които са останали по селата поне да ходят редовно на училище.

Кметовете са с вързани ръце, защото средствата, от които трябва да отделят за пътищата са от местните данъци, които не е желателно да се вдигат прекалено много. Големият процент данъци отиват в централния бюджет и после се преразпределят обратно като процент към общините. Често несправедливо и според политическата ситуация в дадена община.

Решението можеше да бъде взето отдавна като се разхлаби бюджетната рамка и общините получават много по-голяма част от общите данъци, които събират от населението си. С други думи изходът можеше да бъде намерен отдавна в децентрализацията и даването на по-голяма финансова свобода на общините, така че да имат по-големи собствени приходи и да получават повече при преразпределението на внесеното от тях в държавния бюджет.  Проблемен казус, който отдавна стои на дневен ред, но чието решение редовно се отлага. Вероятно и поради политическата ситуация в страната. 

Сега НСОРБ е доминирано от кметове на ГЕРБ. Те също виждат проблема колко са зависими от централната власт. И ако мислят наистина да бъдат запомнени като добри общинари нека помислят за хората в градовете и селата, които са в териториалната им единица.   


 
    Share