БРОЙ 6, 2018 XLIII   вход за абонати  
bg | en           

Нови 500 млрд евро по плана Юнкер


Нови 500 млрд евро по плана "Юнкер" 

Време е български фирми да кандидатстват за наистина големи проекти, а не само за подкрепящи кредити 

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), или т.нар. план "Юнкер", беше увеличен с допълнителни 500 млрд. евро, за да може чрез тях да привлече повече проекти. Планът ще работи до 2020 година по последните решения на Европейският парламент. Новите проекти трябва да насърчават създаването на работни места, особено за младите хора. Те трябва да са полезни и за растежа на съответната икономика, като могат да са в сферите на енергетиката, околната среда, климата, здравеопазването. Това е шанс и за страната ни, която до момента е "усвоявала" предимно заеми.

"Вече бяха мобилизирани 250 млрд. евро, а 40 000 малки и средни предприятия получиха подкрепа", каза докладчикът от комисията по бюджетите Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП). Той подчерта, че "нищо не става автоматично". "За да получи определен проект допълнителна подкрепа, трябва да видим реални резултати", заяви той. Българският евродепутат Ева Паунова пък коментира, че дори скептиците са наясно, че планът "Юнкер" работи. "Например, за година и половина българските проекти са спечелили 360 милиона евро съфинансиране от ЕФСИ. С допълнителните частни инвестиции общата им стойност ще стигне 1.5 милиарда евро, което е 3% от БВП за 2017 г.".

Всъщност до момента България няма искане за нито един мащабен проект по плана. Интересът е бил само за фирмени кредити за около 1.4 млрд. лв. Сега увеличаването на "бюджета" на плана ще даде допълнителен шанс на българския бизнес да кандидатства за финансиране. А успешни примери има - гръцка фирма получи около 30 млн. евро за иновация, свързана с месопроизводството, при която замествала животинската мазнина в продуктите със зехтин. Френска община пък взела 100 млн. евро за саниране на жилища, а Великобритания получила "да" за проект на стойност близо 500 млн. евро, за да монтира "умни" уреди за отчет на тока, водата и газа за бита. 

Обобщението до момента показва, че над 90% от парите по плана "Юнкер" за инфраструктурни проекти са били усвоени от богатите държави от Западна Европа. Останалите - от Централна и Източна Европа, които имат най-голяма нужда от подобни инвестиции, са успели да привлекат само 8% от ресурса. Основната част от парите е била насочена към енергийни проекти. На този сектор се пада почти половината (46%) от финансирането от плана.


 
    Share