Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БОГАТСТВА В СВЕТА СА СЕМЕЙНИ


НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БОГАТСТВА В СВЕТА СА СЕМЕЙНИ

Роднините са най-надежните бизес партньори

ИЗВЕСТНО Е, ЧЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БОГАТСТВА В СВЕТА СА СЕМЕЙНИ, А ВРЕМЕТО Е ДОКАЗАЛО, ЧЕ РОДНИНИТЕ СА НАЙ-НАДЕЖДНИТЕ БИЗНЕС ПАРТНЬОРИ. ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ 7 ОТ НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ ФИНАНСОВИ ДИНАСТИИ НА СВЕТА.

РОКФЕЛЕР

Фамилията Рокфелер отдавна се е превърнала в нарицателно и в синоним на богатство. Династията се прославя благодарение на Джон Рокфелер, американския предпримач, който се превръща в първия милиардер в долари в историята на човечеството. В края на XIX век той създава нефтената компания  Standard Oil, а през XX век дейността на семейство Рокфелер обхваща машиностроителната и хранителната промишленост, финансите и застрахователната сфера.

След смъртта на Джон Рокфелер делото му е продължено от неговия единствен син – Джон Рокфелер-младши, а след това – от петте му внуци. Най-известен от тях е Нелсън Рокфелер, американски политик, който достига до поста вицепрезидент на САЩ.

В началото на XXI век членовете на семейство Рокфелер са около 200 души, много от тях се занимават с бизнес или политическа дейност. Днес състоянието им се оценява на десетки милиарди долари, но едва ли някой е наясно, колко голямо е в действителност то. Съществуват и мнения, че богатстото на фамилията всъщност възлиза на трилиони долари. Рокфелер със сигурност са династия, която влияе не само на глобалната икономика, но и на политиката и на направленията, по които ще върви развитието на човечеството.

РОТШИЛД

Историята на династията Ротшилд започва още през XVIII век. В първата половина на XIX век австрийският император дава на представител на фамилията титлата барон. Така Ротшилд стават част от аристокрацията в империята на Хабсбургите, по-късно аристократични титли получават  и английският, и френския клон на семейството. Още от тогава се смята, че Ротшилд е най-богатата фамилия света. А пътят на Ротшилд към върховете започва с еврейското момче Майер Амшел от Франкфурт. Той първо открива антикварен магазин, където продава монети, а след това изгражда голям банкерски бизнес и създава собствена империя. Делото му е продължено от неговите пет сина – той ги разпределя във финансовите столици на света (Лондон, Париж, Виена, Неапол, Франкфурт на Майн), където те контролират пет банки. В началото на XX век Ротшилд са сред иницииаторите за създаването на Федералния резерв на САЩ, за което съществена роля имат още Рокфелер, Морган и други заможни финансисти. Съществуват мнения, че днес Ротшилд значително са загубили влиянието си във Федералния резерв и полагат големи усилия да реформират световната финансова система.

Днес Ротшилд, както и Рокфелер, рядко попадат в популярните класации за най-богатие хора, но те продължават да бъдат много влиятелни, а съществуват и мнения, че реалното им състояние възлиза на трилиони или дори на десетки трилиони долари. Редица анализатори твърдят, че семейството и досега има влияние върху някои от най-важните централни банки на планетата и развива бизнес дейност в над 40 държави. Ротшилд са известни със своята благотворителна дейност, анонимно даряват произведения на изкуството на музеи, а  част от именията си – на отделни държави.

ОПЕНХАЙМЕР

Семейство Опенхаймер е едно от най-влиятелните в целия свят, защото в продължителен период от време контролира значителен дял от глобалния пазар на диаманти. На семейството принадлежат големи компании в най-различни сфери. Успехът на династията започва с дейността на Ернст Опенхаймер, който управлява компанията за добив на диаманти De Beers и е един от основателите на златодобивната компания Anglo American. По време на Великата депресия през 30-те години на XX век Ернст Опенхаймер започва да овладява пазара на диаманти и към 1950 година основава Central Selling Organisation, която е определяна от пресата за „Синдикат”. Под ръководството на Опенхаймер, към средата на 20 век Central Selling Organisation контролира около 90% от продажбата на диамантите в целия свят. Добитите диаманти са доставяни в Лондон, където се обработват, след това се сортират на малки партиди и се разпращат на търговците.

След смъртта на Ернст, делото му е продължено от неговия син Хари Фредерик. Той е президент на De Beers почти 30 години. Четвърт век управлява корпорацията Anglo American. През 2011 година Anglo American купува по-гоямата част от акциите на De Beers и така Опенхаймер на практика напълно излизат от диамантения бизнес, но съхраняват огромен капитал. Днес внукът на Ернст – Ники – се занивама с бизнес в други сфери – инвестиции в търговията, здравеопазването, иновационните технологии и др.

МОРГАН

Династията Морган е една от най-влиятелните в САЩ и в света. Семейството става известно в края на XIX и началото на XX век благодарение на дейността си в банковата сфера. Джон Пирпонт Морган първоначално е посредник на Ротшилд в Америка, но постепенно се еманципира и успява да построи първата финансова империя в САЩ. Той е съучредител на компании, които продължават успешната си дейност и до днес. Една от тях е корпорацията General Electric, която произвежда различни видове техника, телекомуникационната компания American Telephone and Telegraph, финансовата  компания Western Union и много други. Морган и синът му Джон Пирпонт-младши са известни и като големи меценати. Те са дарили огромни суми за развитие на изкуството и науката. Например Джон Пирпонт е финансирал музея Метрополитен, той е отпускал средства за Никола Тесла, при строителството на осветителна система в Ню Йорк.

Съвременните членове на династията Морган продължават да се занимават с дейността на някои от компаниите, които са основани от Джон Пирпонт Морган, както и да работят във финансовата сфера.

УОЛТЪН

Семейство Уолтън става известно благодарение на Сам Уолтън, който е основател на търговските вериги Wal-Mart и Sam's Club. ПРез XIX век, няколко години подред, Сам Уолтън е смятан за най-богатия човек в Америка, а днес състоянието на семейството му се оценява приблизително на 150 милиарда долара. Още на 7 години сам помага в бизнеса на баща си, а няколко години по-късно сам отглежда птици и зайци за продан. По-късно той открива собствен магазин, а след това и мрежа от супермаркети за търговия на дребно. Свою първи милиард Сам Уолтън печели на 44 години.

След смъртта на Сам Уолтън бизнесът му е наследен от неговата жена и четирите му деца. Те и до ден днешен го ръководят успешно. Независимо, че семейството не контролира всички акции на Wal-Mart, те запазват за себе си правото да участват във взимането на решения и да определят направленията на дейността на компанията.

РУПЪРТ

Семейство Рупърт също има пълно право да бъде определено като едно от най-влиятелните в света. На него принадлежат такива известни компании като Dunhill, Montblanc, Cartier и Richemont, които предлагат луксозни стоки. Рупърт произвеждат вино заедно с Ротшилд. Успехът на семейството идва в средата на XX век, когато Антъни Рупърт основава компанията за цигари Voorbrand. По-късно тя е преименована на Rembrandt Ltd, а сферата на нейната дейност се върти около луксозните предмети – ювелирни украшения, дрехи, чанти и други.

Днес генерален директор на компанията Richemont е синът на Антъни Рупърт – Йохан. Компанията продължава да е водеща в производството на луксозни стоки. На Рупърт принадлежи и частната болница Medi-Clinic Corporation.

Диляна Иванова, Бизнес Клуб

 


 
    Share