БРОЙ 6, 2018 XLIII   вход за абонати  
bg | en           

МЛАДИТЕ ХОРА НА БАЛКАНИТЕ СА НАШИЯТ КАПИТАЛ


ЛИЛЯНА ПАВЛОВА, МИНИСТЪР НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА “БИЗНЕС КЛУБ”: МЛАДИТЕ ХОРА НА БАЛКАНИТЕ СА НАШИЯТ КАПИТАЛ

„ДА ПРЕВЪРНЕМ ДЕФЕКТА В ЕФЕКТ - С ИЗЛИЗАНЕТО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ГОТОВИ И ДА ТЪРСИМ БАЛАНСА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ЕС. ДЕВИЗЪТ НИ „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“ НЕ Е СЛУЧАЕН, ЗАЩОТО ОБЕДИНЕНИ ЩЕ СМЕ ПО-СИЛНИ“, ЗАЯВЯВА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА, МИНИСТЪР НА БЪЛГАРСКОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО.

„Призовани сме да направим нещо повече и за Западните Балкани. Трябва да се гордеем, а не да се срамуваме, че сме от Балканите“.

Трябва да направим така, че да не бъдем само географски заедно на Балканите, а икономически, политически, образователно и културно.

Ако искаме една успешна интеграция, трябва да загърбим пререканията в историята и да гледаме как да работим заедно.

По думите й младите хора на Балканите са нашият капитал, но в същото време са и рисковата група. Трябва коренно да се промени образователната система, за да могат младите успешно да се впишат в обществото. Трябва да се наложи системата на продължително образование през целия живот, за да имаме адекватни за пазара на труда граждани.

Павлова отбелязва още, че по отношение на Западните Балкани първият успех на нашето председателство е, че темата вече е припозната от ЕС и влиза в дневния му ред.

ЦЕЛТА Е ДА СЕ ПОСТИГНЕ СЪГЛАСИЕТО НА ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ПЕРСПЕКТИВА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ. 

Нашето председателство на Съвета на ЕС ще премине под формулата 28 плюс 6. 6 са страните от Западните Балкани, които са на различна фаза за присъединяване към общността. Не можем да им дадем гаранции за по-ранно присъединяване или по-ранно приключване на преговори, но ще се постараем тези страни от Западните Балкани да са в центъра на полезрението на ЕС, твърди Лиляна Павлова.

Павлова очертава като приоритет да се стигне до гражданите в тези страни. Те трябва да усетят подкрепата чрез конкретни измерими дейности. Затова акцентът е върху свързаността - транспортни връзки по общоевропейските коридори, въздушна свързаност между столиците на страните от Балканите.

Друга част от темите по време на Българското европредседателство са свързани с енергийната, образователната и дигиталната свързаност.  

В образованието ще се работи по-активно по обмена на студенти и достъп до европейски програми, ще се създаде балкански образователно квалификационен център, който ще инвестира в образованието на политически лидери на Балканите.

В енергийната свързаност се поставя акцент върху Европейския газов хъб.

Дигиталната свързаност се изразява в отпадането на роуминга с европейските държави. Заедно с екипа на комисар Мария Габрел ще работим за приемане на пътна карта за постигане на тази цел.

ЩЕ СЕ РАБОТИ БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ СИЛИЦИЕВА ДОЛИНА НА БАЛКАНИТЕ 

Много млади и образовани българи - 9600 в последните 3 години са се върнали от чужбина, за да работят в ИТ сектора в България, споделя още Павлова и го изтъква като стимулиращ и обнадеждаващ факт.

Павлова набляга и на другите ни приоритети- кохезията и бъдещето на Европа в аспект бъдеща бюджетна рамка; сигурна и стабилна Европа с акцент върху Дъблинския регламент и контрола върху външните граници, както и единният отбранителен съюз; дигиталната икономика и единния цифров пазар.

„ЕДИННА, СИЛНА И ДИГИТАЛНА ЕВРОПА“ Е НАША ЦЕЛ 

Близо 300 ще са заседанията, които ще се проведат в България в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, шест от които са от парламентарно измерение.

Четири са приоритетите в програмата на Българското председателство – Бъдещето на Европа и младите хора, Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, Сигурност и стабилност в силна и единна Европа, Цифрова икономика и умения на бъдещето.

ЩЕ ОТСТОЯВАМЕ ЗНАЧЕНИЕТО НА КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА, ЗА ДА ПРОДЪЛЖИМ УСИЛИЯТА ЗА ЗАЛИЧАВАНЕ НА РАЗЛИЧИЯТА В РЕГИОНИТЕ 

Високи са очакванията към България, защото 2018 г. е последната цяла година като мандат на европейските институции като Европейския парламент и  Европейската комисия. До май трябва да успеем да представим всички законодателни предложения, които стоят пред нас и са в обхвата на Българското председателство. Успешното представяне на България изисква политически консенсус, диалог, разбирателство. Ако България е успешна, ще сме успешни всички ние.”

Павлова призовава „още веднъж да докажем, че „Съединението прави силата“. Това е и мотото на българското европредседателство.


 
    Share