Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Маргарита Аризанова, козметично студио "Блясък"


Дамите в управлението

Маргарита Аризанова,
козметично студио "Блясък"
 

 

Работя като козметичка от 1989 година. Тогава беше държавно предприятие, но след обявяването на "демокрацията" и последвалата я реституция, салонът ни беше затворен и ние се потопихме в частния сектор.

Тъй като съм работлива и амбициозна/луда глава/ през 1997г. ми отесня малкото и скромно помещение и  реших да си отворя по-широко, в което да събера отново дейностите, които се бяха разпръснали и обединих фризьорство, козметика, маникюр и педикюр в невероятните 80 кв.м. за тогава.

През 2006 г. обаче прецених, че козметиката вече отива на по-медицинско ниво и след като записах колежа за медицинска козметика реших, че мога да я извадя от шумното фризьорство и закупих помещение за релакс козметика на 150кв.м. И това добре до настъпване на кризата през 2010г.

Банките ме настъпиха, държавата не ни помогна с никакъв държавен механизъм и...дребния и среден бизнес ЧСИ. Нищо, че през 2013г. си възвърнахме клиентите и оборотит.

Успях да си запазя личния апартамент и помещението за работа, благодарение на доверието на клиент, който ме познава от 2008 г. и знае как работя. Изкупи ми задълженията от ЧСИ. Сега той ми е банка,  аз се отървах от 200.000 лв лихви към  банката. Но за да не им ги дам работим чрез друга фирма и се осигуряваме на 4 часа. И нямаме и не можем да имаме никаква собственост на наше име. Въобще сега си мисля, че е по-добре да го продам на пазарна цена, да освободя човека от моя кредит и да си купя еднопосочен билет, ако ще да е до Занзибар.

Мисля си,че няма място са бизнес тук, освен , ако не си мнооого голям, за да усвояваш държавни средства или се шушумисваш някъде, където не те проверяват много и си изкарваш само за прехрана и евентуално да мислиш, дали ще успееш да си платиш парното.

Само, че аз не се приемам за жертва, не се самосъжалявам и съм голям инат. Ще измисля нещо!


 
    Share