Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Мандатът на посланик Ерик Рубин в България: Нова историческа стъпка, напред и нагоре в българо-американските отношения


Мандатът на посланик Ерик Рубин в България: Нова историческа стъпка, напред и нагоре в българо-американските отношения


Мандатът на посланик Ерик Рубин - най-дълго служилият американски посланик у нас от 1968 - приключва заедно с финализирането на договора за придобиване на изтребителите Ф-16 от България. След договорите за присъединяването на България към НАТО (2002-2004) и изграждането на българо- американските отбранителни бази у нас (2003-2006), Ф-16-блок 70 е третият стратегически желон в двустранните отношения, който редом с другото отваря път и на български пилоти на Ф-16 за участие в космически мисии на НАСА. Преди броени дни президентът Румен Радев удостои посланик Ерик Рубин с орден „Стара планина" първа степен.

Вчера (24 юни 2019) по покана на президента на Атлантическия Клуб в България д-р Соломон Паси, в партньорство с Локхийд Мартин, ХюВеФарма АД и Геотрейдинг АД, както и лидери в българо- американския бизнес - няколко стотин българи от всички краища на България, представляващи правителство, парламент, бизнес, НПО, медии, военни, академични и културни среди, и дипломатическия корпус почетоха Ерик Рубин и съпругата му Никол Симънс на градинско парти за довиждане в резиденция „Лозенец" на Министерството на отбраната.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поздрави посланика за последователните му усилия, благодарение на които „много български компании са установили и развили контакти с американски партньори".
Приносът на посланик Рубин към развитието на двустранните отношения отбеляза и заместник- министърът на външните работи Георг Георгиев: "Важно е да има единомислие и единодействие. България и САЩ демонстрират именно това и вършат много добра работа, пишейки обща история".

"Посланик Ерик Рубин даде шанс на САЩ да общуват с Европейския съюз през България", заяви президентът на Атлантически клуб в България д-р Соломон Паси.
Ерик Рубин, който пристигна у нас през февруари 2016 г. сподели, че е особено доволен от постигнатите резултати по време на мандата му в развитието на българо-американските отношения в множество области от отбрана и сигурност до образование ".

Специалното участие на ВМЗ - Сопот, Electron Progress и Miltech, Kontrax, Контур Глобал Марица Изток
- 3, символизираше положителните тенденции в двустранните политически и бизнес отношения.

Атлантическият Клуб в България, заченат през 1990 г, оценява като исторически мандата на посланик Рубин в България и продължава да насочва българо-американските отношения в нови стратегически орбити.

Атлантическият Клуб благодари за съпричастието също и на Atlantic Technology, Demax, Dundee Precious Metals, John Deere, Мегатрон, Рефан, Девин, Винарска изба "Todoroff", Каменица, сп. Икономика.

26.06.2019


Галерия
 
    Share