Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

МАДИ ШАРМА И НЕЙНИТЕ 7 СТЪПКИ НА УСПЕХА


МАДИ ШАРМА И НЕЙНИТЕ 7 СТЪПКИ НА УСПЕХА

Владислав Цветанов, Ph.D., 20-годишен опит като изпълнителен директор на мултинационални и български компании. От 2015 г. е управляващ партньор на Академия за лидери ООД, бизнес консултант и ментор в областите: мениджмънт, маркетинг, продажби. Води обучения по лидерски и мениджърски умения, преговори, продажби, управление на маркетинга и др. От 2017 г. е доктор по икономика, дисертация: „Управление на растежа чрез интернационализация на дейността". (допълнителна информация на www.konsultacii.eu)

 

Коя е Мади Шарма? - Жена предприемач с тежък личен живот, която постига забележителни бизнес успехи без университетско образование. През октомври 2014 г. Мади Шарма бе на посещение в София.


Силата на духа


Преди да опиша първата стъпка на успеха искам да споделя какво Мади Шарма разказа за себе си, за да има читателя представа каква сила на духа притежава тази жена.


На 16 години баща й я праща в индийски университет, който тя напуска по причина, че не й харесва това, което учи. На 19 години родителите й искат да я омъжат (по традиция в Индия родителите решават за кого да омъжат дъщеря си). Тя отказва и сама си намира жених, по любов. На 26-годишна възраст, след жесток побой, съборена на земята и ритана до припадък, Мади Шарма напуска съпруга си и с двете си невръстни деца бяга във Великобритания.


Там, без висше образование, без професия, без пари издържа себе си и децата. Как? Направила 4 индийски хлебчета и ги продала на минувачи на пазара. С парите направила 8 хлебчета и т.н. Постепенно, в рамките на година, започнала да продава своите хлебчета на хранителни магазини в близките квартали, наела други хора, които също като нея били без никакви умения и ресурси и достигнала до производство 10 000 хлебчета на ден.


След няколко години вече продавала на големи вериги магазини, снабдявала авиокомпании и т.н. И след още няколко години - фалирала. Получила много ценен урок - „това, което ни помага да постигнем първоначален успех, не ни помага да постигнем бъдещ успех".


Мади Шарма не се отказала! Започнала всичко отначало, научила се да наема хора, по-способни и по-умни от нея и днес тя е управителка на „Мади Груп", която притежава 19 дъщерни фирми. Това е Мади Шарма и за мен бе голяма чест да се запозная с тази невероятна жена и да се заредя от невероятно силния й дух. Пожелавам си повече такива хора на тази планета.


Седемте стъпки на успеха на Мади Шарма:


(1) фантазиране


Вземете лист хартия и напишете какво искате да постигнете и най-важната цел! Всяка сутрин и всяка вечер прочитайте на глас какво искате да постигнете! По този начин програмирате съзнанието и подсъзнанието си за постигането на желания успех.


(2) изпълнимост


Възможно ли е да постигна желания успех? Да допуснем, че сте на 30 години, височина - 180 см, но искате да станете 200 см и да играете в младежкия национален отбор по волейбол. Това е неизпълнима цел. Поставете си изпълнима цел - висока, дръзка, но изпълнима!


(3) здрави основи


Оценете дали притежавате знанията и уменията да постигнете изпълнимата си цел? Бъдете честни със себе си! Ако нямате време да ги придобиете лично - намерете партньори или наемете служители, които ги притежават!


(4) настройване


100% позитивни мисли! Много е трудно да премахнем появата на отрицателни мисли. Процесът отнема повече от година. Мади Шарма твърди, че 100% позитивни мисли е много важен елемент за постигането на набелязания успех.Важно е да подчертаем разликата между позитивни мисли ипожелателни мисли. Първите са реалистични, вторите - не.


(5) провал


Ако не си се провалил - не можеш да постигнеш успех! Провалът е неизбежна спирка по пътя към успеха. Професор Робърт Хисрич, сериен предприемач с 6 успешни бизнеса и нито един провал, оспорва това твърдение на Мади Шарма.


(6) фокус


Ние всички имаме чувство за фокус. Например, ако ви кажат: „Ще те заведа в Париж до края на годината.", едва ли си представяте всички необходими действия: резервации, купуване на билети, стягане на багажа, дълъг полет, загубен багаж на летището... По-вероятно е да си представите крайната цел, например - Айфеловата кула, Лувъра. Поставете фокуса върху целта, не върху всички необходими за постигането й действия! Използвайте вродената ни способност да визуализираме успеха!


(7) лице


Вие трябва да бъдете олицетворение на вашата цел! Ако искате да станете успешен бизнесмен / бизнес дама - действайте като такъв, обличайте се като такъв, говорете като такъв! Ако искате да станете рок звезда - имайте поведението на такава!


Мади Шарма е постигнала своя успех. Нейният път към успеха не е задължително да бъде нашия път. Но нейният път очертава ключовите елементи на успеха: ясна цел, подходяща подготовка, фокус, личностен интегритет. В бизнеса и в живота не е възможно да копираме едно към едно успеха на другите. Многообразието от конкретни ситуации и личности налага използването на творчески подход при комбиниране на елементите на успеха по време на строежа на собствения път към успеха.


И за финал, по-важно от достигането на успеха е удоволствието от изграждането на пътя към успеха. Поставете се в ситуация ежедневно да изпитвате удовлетворение от труда си и Вие непременно ще постигнете успеха.

13.11.2019


 
    Share