Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

ЛЮБЕН РАБЧЕВ Да копираме какво правят Франция и Италия Да не откриваме топлата вода


ЛЮБЕН РАБЧЕВ: Да копираме какво правят Франция и Италия. Да не откриваме топлата вода

Любен Рабчев е собственик на винарната "7 Поколения" в село Мечка, Русенско. Той развива успешно едновременно винен и СПА туризъм. Произвежда уникални вина.  

Формулата за успеха е търпеливост, работливост и най-вече честност, казва Любен Рабчев – успял българин в САЩ, който след 40 години в Америка се е върнал отново в България.

Какво стимулира един успял американски гражданин да се завърне в България и да инвестира в сложен и силно конкурентен бизнес като винарския. И в друг, също така, силно конкурентен бизнес като СПА, и то на място, което досега не е било популярно като туристическа дестинация?

- Незнанието на реалната ситуация в България, а и рядко красивата и романтична природа, отличен тероар за грозде и типични френски класни червени вина.

Какви са препоръките - как би могъл да се развие по-добре този тип туризъм у нас?

- Много, много лесно. Да копираме какво правят Франция и Италия, т.е. Западна Европа. Само да копираме какво правят и какви са законите!

ДА НЕ ОТКРИВАМЕ ТОПЛАТА ВОДА

Разкажете за проблемите с администрацията, за проблемите, които се създават от липса на инфраструктура, което е задължение на държавата. 

- Инфраструктурата ни коства много, много пари. След разработване на 6-7 милиона лева проект, трябваше да го спра и модифицирам за 10% от стойността! Тия ситуации са добре известни на всички. Не мога да влизам в подробности! Не ми трябват повече неприятности.

След като кадърните работници в България липсват напоследък, как се справяте с набирането на кадри. Бихте ли платил обучението на собствени кадри от ранна възраст?

- Плащаме много по-добре за квалифицирани специалисти! Ние сме за много високото качество, не количество.

За обучение? – Трябва да влезем в Шенген да приемем еврото за валута и всичко ще си дойде на място.


 
    Share