БРОЙ 6, 2018 XLIII   вход за абонати  
bg | en           

ЛОШ КРАЙ НА ПРОБЛЕМА С МИГРАНТИТЕ В ЕС ЗА БЪЛГАРИЯ


ЛОШ КРАЙ НА ПРОБЛЕМА С МИГРАНТИТЕ В ЕС ЗА БЪЛГАРИЯ?

 

 

 

 

 

Германия ще връща бежанци в страните, в които първо са ги регистрирали. Според Австрия мигрантите не бива да бъдат допускани да кандидатстват за убежище

 

Западна Европа се пресити от мигранти след поканата, отправена към тях от канцлера на Германия Ангела Меркел в предишния й мандат. Сега е принудена да промени политиката си. Иначе нейното съглашенско правителство можеше да падне и в страната с условно най-силната икономика в ЕС да има дестабилизация, което ще отслаби целия ЕС. Така Меркел, оставайки на власт и съобразявайки се с партньорите си от  баварската партия ХСС, постига цел - Германия пак да диктува условия на цяла Европа. Залогът е временна стабилност в разклатения ЕС.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, който остана на поста си след заплахи да подаде оставка, разкри елементи от дългоочаквания план за миграцията. От него става ясно, че Германия ще създаде „трансферни центрове“, в които ще се настаняват мигранти и в последствие ще бъдат пращани при държавите членки, които са ги регистрирали първоначално. България е страна накрая на ЕС, с три граници със страни, които не са в общността - Турция, Македония и Сърбия. Ако си спомняте голямата мигрантска криза преди 3 години Македония и Сърбия осигуриха коридор за всички от Сирия, Афганистан, Ирак, които бяха тръгнали към Западна Европа. Регистрация почти нямаше кой е бежанец, кой икономически емигрант. В България обаче ги регистрираха, проверяваха и настаняваха в бежански центрове, които в доста голям период от време бяха включително и препълнени. Сега са празни. Къде са тези регистрирани мигранти? Няма ги. С издадените им временни документи са намерили начин да се изнесат в посока Западна Европа. Сега именно такива, ако ги хванат, може да започнат да ни ги връщат.

Според информация на ДПА Германия ще се опита да сключи двустранни споразумения с граничните държави, сред които е и България, както и Гърция и Италия. Засега управляващите у нас отказват да подпишат подобно споразумение, но Германия може да ги принуди с "меки" санкции като основен търговски партньор на България. Мърдане като че ли няма.

Хорст Зеехофер казва още, че ще цели яснота по въпроса кои държави членки на ЕС ще сключат двустранни споразумения с Германия за връщането на бежанците, регистрирани в тези страни. Той обяви още, че очаква „сложни разговори“. Лидерът на баварския Християн - социален съюз Зеехофер отбелязва и, че планът е част от промяната в политиката за предоставяне на убежища, която е незабавно необходима за Германия. 

Мигрантите не бива да бъдат допускани да кандидатстват за убежище в ЕС, казва в съзвучие с германския план австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл. Австрия прие ротационното председателство на СЕС от България на 1 юли. Според него това решение е необходимо в средносрочен и  дългосрочен план, за да се сложи край на нехуманния бизнес с трафика на хора.

„Затова логичният отговор е молбите за убежище да могат да бъдат подавани само извън Европейския съюз”, казва Кикъл. Мигрантските центрове, които ЕС смята да разположи извън границите си, в региони като Северна Африка, също не трябва да приемат такива молби. Кикъл предложи лицата, които търсят закрила в страна от ЕС, да подават молби във или около районите, където е избухнала криза. 

От различните изявления са вижда веднага разноговорене и обща неяснота за ограничаване на мигрантския поток. Австрия не може да наложи мнение на Германия. Германия е против мигрански центрове извън ЕС в буферни страни в Северна Африка или Азия. Част от тези страни са против да са филтър за нежелано за Западна Европа население. Цялата тази драма беше забъркана от канцлера на Германия Меркел, която пак ще оцелее, но ще пострадат периферни на ЕС страни като България.

 


 
    Share