Брой 10, 2018 XLVII   вход за абонати  
bg | en           

Ковачевци постави началото на инициатива, провеждаща се под патронажа на Президента на Република България


Ковачевци постави началото на инициатива,   провеждаща  се под патронажа на Президента на Република България

Ковачевци бе домакин на концерт,  част  от  инициатива, провеждаща се   под   почетния патронаж на  г-н Румен Радев - Президент на Република България.

 

 С тържествен концерт  в Ковачевци се отбелязаха 140 години от Руско-турската освободителна война и възстановяване  на българската държавност.

 

Програмата бе представена от Танцов ансамбъл „Български ритми” при Народно читалище „Георги  Димитров-1928” – село  Ковачевци,  с художествен ръководител  Цветан Боянов и  вокална формация „Орфей“.  Диригент и ръководител на формацията е маестро-академик Виолета Ковачева. С песните „Българийо, за тебе те умряха“,  „На Левски“,  „Батак“, „Песен за Шипка“,  „Поклон пред руските ни братя“  с бунтовна възрожденска музика, формацията  изпя за подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни герои, загинали за  Свободата на Отечеството ни.   

 

Кметът на Общината каза в словото си, че в нашата община е първото мероприятие и от Ковачевци стартира  инициативата, с която  отбелязваме   честването  на  140 години от Освобождението на България от турско робство. Началото е в нашата малка, но силна община, и това не е случайно, защото господин Радев  я  посети  преди година, идвайки в дома на Карамфил Стаменков (бай Карл) и стана  президент….  Благодаря на Президента и на Инициативния комитет, че сме част от това велико събитие,  радваме се, че сте тук при нас, да отворите душите и сърцата ни за мир и любов!  Нека Бог да Ви благослови!“– бяха част от прочувствените думи на Васил Станимиров. Кметът използва момента, че предстои празникът Сирни заговезни и поиска  прошка  от  населението, призна  че живее с радостите и  проблемите на хората и  че те са неговото голямо семейство.

 

Песента на Емил Димитров, в изпълнение на  Райчо Митев- „Моя страна, моя България“   изправи залата на крака и просълзи присъстващите.

 

Гости на мероприятието бяхапредседателят  на  Общински съвет- Ковачевци, общински съветници, кметове на населени места, жители и гости.Специален гост бе  Стойне Димитров – представител  на Българския антифашистки  съюз, който благодари  за сърдечното посрещане на ръководството на Община Ковачевци.

 

Ковачевци почита героите загинали за  Свободата на България.   Това е второто мероприятие,  което се провежда след урока по родолюбие с  Искрен Красимиров. Историята трябва да се знае и помни.  На 3- ти март ще бъде кулминацията, която ще затвори цикъла от чествания, посветени на  Освобождението.