Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Кметът Корнелия Маринова: Святата саможертва на Васил Левски увеличава обема на българското в България


Кметът Корнелия Маринова: Святата саможертва на Васил Левски увеличава обема на българското в България

Святата саможертва на Васил Левски увеличава обема на българското в България, каза в тържественото си слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на гражданското поклонение пред паметника на Апостола в Ловеч.
На 18 юли вечерта гражданите на Ловеч отбелязаха 182 години от рождението на Васил Иванов Кунчев, останал в историята като Апостола на свободата. Да се поклонят пред неговия най-голям паметник у нас дойдоха ръководството на Община Ловеч, Ловчанският митрополит Гавриил, представители на военните, партиите и институции. Тук бяха председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, зам.- кметовете на Ловеч Община Ловеч Венцислав Христов и Даниел Колев, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, подполковник Теодоси Томанов - началник на Военно формирование Ловеч, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието Ловеч.
Сред гостите бе и генерал-майор Красимир Кънев, директор на Щаба на отбраната.
Тържеството започна с военен ритуал, а по-късно имаше и минута мълчание и свеждане на глави в памет на Левски.
Слово произнесе и Ловчанският митрополит Гавриил, който преди това отслужи панихида за Апостола в близкия храм "Успение Богородично". Официалните лица и гражданите накрая поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски.
След това програмата продължи при вход свободен с „горещия" спектакъл на Николина Чакърдъкова, Боби Шапков и Неврокопския танцов ансамбъл на сцената в средновековната крепост. Публиката се наслади на двучасов концерт, като мнозина се хванаха и на хорото. Известната изпълнителка на родопски и македонски народни песни благодари на Община Ловеч и лично на кмета за поканата да пее на този голям празник. Концертът завърши с бунтовната песен „Кой уши байряка".

19.07.2019


 
    Share