Брой 10, 2018 XLVII   вход за абонати  
bg | en           

България няма да се стопи, но до 2030 година 22 процента от населението ще са цигани


България няма да се стопи, но до 2030 година 22% от населението ще са цигани

България няма да изчезне, няма и да се 'стопи'. Раждаемостта ни  не е апокалиптично зле. Но трябва да имаме предвид нещо и то е, че до 2030 г. съставът на населението ни ще е различен и 22% от него ще са роми.

Това стана ясно при представянето на анализ за демографските тенденции в България до 2030 г., изготвен по поръчка на фондация "Фридрих Еберт" и представен от декана на Геолого-географския факултет на СУ доц. Георги Бърдаров и доц. Надежда Илиева, цитирани БГНЕС.

"Нашето изследване цели да разбули демографските клишета и да покажем, че не трябва да изпадаме в паника. В страната няма ниска раждаемост. Да, ако я сравняваме с тази преди 100 или 200 години, е ниска, посочи доц. Бърдаров. В момента този показател е в рамките на европейските норми. Страната ни е с нормална раждаемост от 9 промила при 7 за Италия и 6 за Ирландия. Големият проблем е, че от 30 години нямаме естествен прираст, а съвкупно няколко общини регистрират такава смъртност, каквато имат региони във военен конфликт. 

Проблемът не е в числеността, а какво седи зад нея – като показатели етническа и възрастова структура. За 10 години българинът е намалял с 1 милион души. По официални данни ромите са 325 000, а неофициално - три пъти повече. Очакванията са до 2030 година да станат 1,2 – 1,3 млн. или 22% от населението. За съжаление, по-голямата част от тези хора остават неграмотни.

Решения има, но те изискват търпение. Едно от тях е образоването на ромските общности. Това вече се случва на места и ромските деца се вкарват в класните стаи. Добър пример е община Стралджа.  До 2030 г. 40% от населението на страната ще е съсредоточено в пет града: София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, посочи доц. Надежда Илиева.

 


 
    Share