Брой 01, 2019 XLIX   вход за абонати  
bg | en           

Античният клуб „Трибали“ се включва във фестивала „Мелта, сенките на предците"


Шедьоври на Лотрек, Пикасо и Паскин привличат колеционери от цял свят в София

Аукционът е на 17 юни в галерия-музей Класика

Уникален за България аукцион с шедьоври на Лотрек, Пикасо, Паскин и други майстори-класици ще привлекат вниманието на колекционери от цял свят в неделя в 18.30 ч. в столичната галерия "Класика".

Аукционът е озаглавен „По следите на Жената-котка...”, съобщава организаторът д-р Георги Генов..

Част от творбите ще бъдат показани и по време на Осмото издание на Медийните Оскари 2018 във Военния клуб на 15 юни, а три от картините на стари български майстори, осигурени от Съюза на галеристите, ще бъдат подарени на наградените журналисти. 
Картини за милиони вече са изложени в столичната галерия „Класика", като само шедьовърът на Тулуз Лотрек - „Жената котка" е на стойност над 300 хиляди евро, твърди историкът д-р Георги Генов. Той е дал цяло състояние, за да откупи картината на Лотрек от колекция в Истанбул, съобщава неговият духовен баща и мецанат акад. Васил Гюзелев.
„Жената котка” е била някога притежание на нашето царско семейство, но е продадена от наследниците на Борис III.
Историкът д-р Георги Генов работи в секция „Македонски въпрос" към БАН и е създател на галерия-музей "Класика", която вече 27-години е лидер в културния живот на София. Освен галерията, той има и издателство, две книжарници (едната в Охрид), завод за вино и фабрика за цигари, ателиета и др.
По време на почивките си на Охридското езеро посещава средновековните паметници на Крали-Марковото царство, достигащи до Голо бърдо в Албания. Ръководи научни експедиции до там, а в момента живее в Париж, където изгражда третата си галерия. Целта му е да направи български културни центрове в Торонто, където е работил, в Охрид и разбира се - в Париж.
 Той и академик В. Гюзелев направиха дарения на Софийската и Видинската община, където е роден Паскин, на три оригинала от великия художник. Също така канят в България наши сънародници, за да се изявяват на родна земя. 

От 20 юли 2018 г. започва есенният сезон в галерия "Класика" с изложба на талантливата българска художничка Еми Кулинска от Париж, последвана от изложба на Валентина Неделчева - от Канада, проф. Г. Чапкънов - България, братята Никола и Добромир Маневи и др.