Брой 12, 2018 XLVIII   вход за абонати  
bg | en           

ЧНГ С НОВИ ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ


ЧНГ С НОВИ ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ?

 

Новата 2019 г. ще започне с ново поскъпване на стоки и услуги. Цените вече от месеци са под огромен натиск заради високите стойности на тока, който фирмите купуват от уж свободния пазар. По тази причина за поскъпване се готвят все повече производителите на основни хранителни стоки. 

Задава се и сериозно увеличение на разходите за бита - водата ще поскъпне от 1 януари, като най-сериозен ще е ударът за домакинствата в Ямбол, където цената ще достигне близо 3 лева (2.911 лв. с ДДС). За София планираното повишение е около 9.3% до 2.58 лв. с ДДС. Новите цени, предложени от ВиК дружествата, още не са утвърдени. Комисията по енергийно и водно регулиране трябва да се произнесе по тях окончателно след Коледа.

Обяснението в цените на електроенергията на "свободния" пазар. Расте лавинообразно броят на производствените предприятия от различни браншове, които твърдят, че при тези стойности на еленергията стоката им става непродаваема. Особено притеснени са хлебарите. 

И месопреработвателите са във фаза на притеснение. Между 13 и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока. Ако колбас струва 10 лв., то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки, според представител на  Асоциацията на месопреработвателите, пише в. Сега.

Очаквано и заложено в бизнес плановете на дружествата е поскъпването на водата, но сега ще съвпадне с останалото поскъпване. Увеличението на цената на водата е основно заради новата услуга "пречистване".

В София цената вече бе повишена през март с 18%. Сега се планира 9.39%. Поскъпване ще има и във Враца (4.51%), Бургас (9.82), Монтана (3.2%), Шумен (3.09), Варна (4.13) и др.

Новата година ще започне и с нови по-високи цени на природния газ. Държавната компания "Булгаргаз" вече поиска от регулатора ново повишение - от 3.5%. То е поредното, след като през юли КЕВР одобри поскъпване на газа от 1 юли с над 10% - до 400 лв. за 1000 кубически метра. Заради това се наложи и поскъпване на парното и топлата вода средно с около 8%. Първите сметки по новите тарифи, които ще излязат през декември, със сигурност ще изненадат неприятно топлофицираните български домакинства.

Има тежък държавен картел в енергетиката, а заради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, дейност са замразили редица предприятия.

 


 
    Share