Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Идва ли краят на дългите вакаканции извън годишните Oтпуски на работниците


Идва ли краят на дългите вакаканции извън годишните Oтпуски на работниците

  Според предложенията на социалното министерство седмица почивни дни заради слети празници вече няма да има. Но остава НС да го приеме.

  Социалното министерство публикува предложението си за промени в Кодекса на труда за почивните дни около официални празници, което трябва да сложи край на практиката да бъдат сливани почивни дни, а след това да се отработват извънредните ваканции в съботите. Това е преценено като крайно неефективно и демотивиращо за заетите на редовни трудови договори хора.

  Според предложенията, когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя, почивен ден ще е и понеделникът след тях.

  Според социалното министерство практиките на т.нар. сливане на празници са противоречиви и по-скоро негативни. Мотивите, с които в предложението си са се съобразили и с желянията на бизнеса и работодателските организации дългите ваканции за работниците и служителите нарушава комуникацията в реално време между бизнеса, институциите, партньорите в чужбина, тъй като почивните дни по календар почти винаги се разминават в различните държави. Нарушава се и работата на финансовите институции и се забавят плащания, защото и финансовите институции у нас се съобразяват с официално обявените почивни дни и не работят.

  Освен това в сферите, в които има непрекъснатост на трудовия процес - транспорт, здравеопазване, търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки и др., разходите за работна заплата се увеличават поради по-високото заплащане на труда на официален празник и в официално обявени за почивни дни.

  Увеличените разходи за труд от своя страна рефлектират върху себестойността на продукцията и тя се оскъпява. Отделно за хората в непрекъснатите производства се намалява продължителността на седмичната почивка.

  Отработването на почивния ден в съботата пък води до слаба ефективност и намаляване на производителността, комбинирано с допълнително натоварване на работещите, преумора в отделни моменти и стрес заради по-дългата работна седмица, отбелязват от МТСП.


 
    Share