Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Художникът Найден Найденов навърши 70 години


Художникът Найден Найденов навърши 70 години

Известният ловешки художник Найден Найденов навърши 70 години на 22 май. По този повод кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова му връчи кристал с герба на Ловеч, поздравителен адрес и цветя. Личният празник бе отбелязан по време на откриването на изложбата по повод годишнината на Художествената галерия в Ловеч.

Найден Найденов е роден на 22 май 1949 г. в Ловеч. Творческата му „академия" минава през ателиетата на ловешките художници Цанко Няголов и Мильо Димов. Истинска творческа школа за него става стажуването при проф. Теофан Сокеров, когато се изписват стенописите на Патриаршеската църква. Това става през 1981 г., възстановяването на храма е в чест на 1300 г. от създаването на българската държава.

Найден Найденов е активен член на групата на ловешките художници. Негови любими теми са българската природа и нейната красота, както и възрожденската архитектура, която с любов пресъздава. Така той остава верен на балканджийския си корен от село Калейца, откъдето е майка му Тотка Банчева.
Найден Найденов, наричан от колегите си Наната, е участвал е в редица самостоятелни и общи изложби, негови творби има в много галерии у нас и в чужбина.

23.05.2019


 
    Share