БРОЙ 6, 2018 XLIII   вход за абонати  
bg | en           

ФУТБОЛЪТ Е ОГРОМЕН БИЗНЕС. НО НЕ БЪЛГАРСКИЯТ, ОПЛЕТЕН В СХЕМИ И ДОГОВОРКИ


ФУТБОЛЪТ Е ОГРОМЕН БИЗНЕС. НО НЕ БЪЛГАРСКИЯТ, ОПЛЕТЕН В СХЕМИ И ДОГОВОРКИ   

Европейският футбол е огромен бизнес. По анализи за 2017 година приходите, които са реализирани са 25 милиарда евро.

Българският футбол обаче го няма на тази карта. От това, че е недоразвит, опорочен и на ниво в класациите наравно със страните от Субсахарска Африка и полинезийските острови с до 50 000 души население, губят всички българи. 

Сигурно са много причините за това от една средно силна европейска величина в най-популярната игра да се сринем до футболно джудже. Няма да ги дискутирме нашироко. Ето само няколко - занемарени бази с неясна собственост, занемарен подбор на трениращи деца, пряко плащане, за да тренират и участват в мачове, черно тото даже при юношеските мачове, натиск над треньори отборите им да губят или печелят, уговорени мачове. Всичко това се вижда от малобройната публика по българските стадиони. Тя не е малоумна. Затова става все по-малобройна, защото няма намерение да си губи времето в псувни и да гледа срещу пари треторазредни комедийни спектакли. Уточнявам - отдавна съм се отказал да гледам срещи на български отбори от вътрешното първенство. Гледам понякога мачовете на националния отбор или на клуб, класирал се в европейските турнири.

А ФУТБОЛЪТ МОЖЕ ДА СТАНЕ НАЦИОНАЛНО ПРИОРИТЕТЕН БИЗНЕС. ЗАЩО Е ТАКЪВ ВЪВ ИСПАНИЯ, АНГЛИЯ, ГЕРМАНИЯ, ИТАЛИЯ, ФРАНЦИЯ, РУСИЯ, ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, А ВЕЧЕ И В ГОЛЕМИТЕ ИКОНОМИКИ ОТ АЗИЯ. ЗАЩОТО ГЕНЕРИРА ОГРОМНИ ПРИХОДИ И ОБЕДИНЯВА ХОРАТА В ОБЩНОСТИ.

ВИЖТЕ ПРИХОДИТЕ НА НАЙ-УСПЕШНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ КЛУБОВЕ ЗА 2016 ГОДИНА:   

РЕАЛ МАДРИД - ИСПАНИЯ - 577.5 МЛН. ЕВРО

БАРСЕЛОНА - ИСПАНИЯ - 560.8 МЛН. ЕВРО

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - АНГЛИЯ - 519.5 МЛН. ЕВРО

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН - ФРАНЦИЯ - 480.8 МЛН. ЕВРО

БАЙЕРН МЮНХЕН - ГЕРМАНИЯ - 474.4 МЛН. ЕВРО

МАНЧЕСТЪР СИТИ - АНГЛИЯ - 463.5 МЛН. ЕВРО

АРСЕНАЛ - АНГЛИЯ - 435.5 МЛН. ЕВРО

ЧЕЛСИ - АНГЛИЯ - 420.3 МЛН. ЕВРО

ЛИВЪРПУЛ - АНГЛИЯ - 391.8 МЛН. ЕВРО

ЮВЕНТУС - ИТАЛИЯ - 323.9 МЛН. ЕВРО

Огромни за нашите мащаби са. Нали? И стадионите са им пълни. Барса например има приход от 18 млн евро на година само от продажбата на клубни карти, 73 млн от трансфери на футболисти преди рекордната продажба на Неймар на ПСЖ за 229 млн евро.

У нас празни стадиони. На мачовете на някои отбори от така наречената елитна група вече не ходят и близките роднини на футболистите. И това е защото, както и аз, са отвратени от това което се случва на игралното поле и извън него. Сега завърши есенния дял на първенството. Сигурно, за да се запази някаква интрига имаше и изненадващи резултати. Такива, за които букмейкърите определят високи коефициенти при залозите. А за съдийството се сещаме още. Има ли в последните години български футболен съдия с престижен наряд на международен мач. Май не се сещаме за такъв. Само от този факт можем да си направим извод, че .... И как да не е така като имаме футболни съдии, които са служители във фирми на шефове в Българския футболен съюз.

В българският футбол трябват кардинални промени. Даже с намесата на изпълнителната власт. България от 12 години няма участие в голямо първенство. Загубите от това никак не са малки. Държавата трябва да се намеси най-вече със стимулиращи програми за финансиране на детския футбол. Едно поколение вече е загубено за този най-популярен спорт. Нека помислим за следващото.

Вельо Русев

 


 
    Share