БРОЙ 6, 2018 XLIII   вход за абонати  
bg | en           

БТПП връчи годишните си награди за икономика


БТПП връчи годишните си награди за икономика   

ЗА 24-ТИ ПЪТ БТПП РАЗДАДЕ ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА ПОСТИЖЕНИЯ В ИКОНОМИКАТА ПО ВРЕМЕ НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ. ТЪРЖЕСТВЕНОТО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ ХОТЕЛ БАЛКАН. В ЗНАК НА ДОБРА СЪТРУДНИЧЕСТВО С БТПП СП. "БИЗНЕС КЛУБ" ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА БЕ МЕДИЕН ПАРТНЬОР НА СЪБИТИЕТО. 

Официални гости бяха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, зам. – министърът на икономиката Александър Манолев, който имаше възможността да връчи отличието в категорията „Топ 100 фирми, класирани по максимална величина на печалбата на 100 лв. собствен капитал през 2016 г.”, зам. – министърът на туризма Ирена Георгиева, зам. – кметът на София Дончо Барбалов и зам. – министърът на труда Лазар Лазаров, Мариета Захариева - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Сред гостите имаше представители на дипломатическите мисии, акредетирани у нас, членове на БТПП, браншови организации, регионални търговско-промишлени палати (камари) и партньори на Палатата от страната и чужбина.

„Креативният дух сега ни е още по-необходим, защото сме изправени пред предизвикателството на председателството на малка България на най-голямата икономическа общност по света, а именно Европейският съюз. Приятно е да отбележим, че нашата икономика изглежда все по-добре“, заяви в приветствието си слово председателят на БТПП Цветан Симеонов. 

Зам.-министърът Манолев посочи, че през изминалата година българските компании са продължили да се развиват устойчиво и на все повече пазари. „Това се потвърждава от статистиката, експортът на страната се увеличи с 14 на сто, а общите усилия на бизнеса и правителството се отрази в повишаване на кредитния рейтинг на страната.  

Награди - бронзови статуетки „Хермес", дело на Ставри Калинов, получиха мениджърите на спечелилите фирми. Три от дружествата заеха първо място в класацията ТОП 100, разделена на три категории - максимална величина на печалбата спрямо приходи от продажби през 2016 г., максимална величина на печалбата спрямо собствения капитал и изменение на нетните приходи от продажби за периода 2015-2016 г. В първата категория отличие получи фирмата „Джаимекс ООД" гр. Бургас. Във втората - „Дженерал дистрибюшън АД", гр. София, а в третата - „Агрофарм ООД", гр. Пазарджик. С отличия за принос към развитието на икономическите взаимоотношения бяха наградени извънредният и пълномощен посланик на Република Корея Н.Пр. г-н Шин Бунам и г-жа Мария Галиндо - старши търговски съветник в Посолството на САЩ в България.

За първо място в категорията "50 фирми, класирани по изменението на печалбата 2016/2015 г.", наградата получи „Дружба стъкларски заводи АД“ гр. София.

Министър Петков награди „Лидл България ЕООД енд Ко” КД, с. Равно поле, общ. Елин Пелин, за фирма с максимални приходи от продажби в Югозападен район.

За  категория "ТОП 10x6 - фирми с максимални приходи от продажби и печалба за 2016 г. в националните райони за планиране", отличие получиха: „Палфингер Продукционстехник България ЕООД“ гр. Червен бряг; „Солвей Соди АД“ гр. Девня; „Астра Биоплант ЕООД“ гр. Сливо поле, обл. Русе; „Севан ООД“ гр. Бургас.; „Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД“ с. Радиново. общ. Пловдив.

ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА – ВРАЦА бе отличена на първо място сред регионалните палати в категория „за принос при постигане целите и задачите на БТПП“.

БРАНШОВА КАМАРА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ТЪРГОВЦИТЕ НА ТЕЛФЕРИ И КРАНОВЕ получи наградата в категория Браншова организация „за принос при постигане целите и задачите на БТПП.

Bloomberg TV Bulgaria бе удостоена с наградата на Българската търговско-промишлена палата „за обективно представяне ролята на Палатата като най-голямата национална работодателска организация в деловия живот на страната, за отразяване позициите на членовете й по актуални проблеми и редовно излъчване на новини от ежедневната дейност на БТПП“.

Медийни партньори на Годишните награди на БТПП – 2017 г. , освен сп. "Бизнес Клуб" бяха БНТ, БТА, ТВ Европа, Медийна група Инвестор.БГ,  в. „Монитор“; в. „19 минути“, Списание „Икономист“.

ЦВЕТАН СИМЕОНОВ: ПРИВЕТСТВИЕ КЪМ БИЗНЕСА
Уважаеми членове и партньори на БТПП,
За мен е огромна привилегия, че отново мога да се обърна към вас в навечерието на новата 2018 г. Много по-приятна е тази мисия, когато освен трудностите, които сме преодолели, можем да добавим и отчетената от статистиката по-положителна нагласа и тенденции на българския бизнес. Креативният дух сега ни е особено важен заради предизвикателствата, които поставя Председателството от малка България на Европейския съюз – най-мощната икономическа общност.
Радваме се, че настойчивата позиция на БТПП в подкрепа на европейската перспектива на Западните Балкани, намери отклик и бе приета не само от нашето правителство, но и от Европейския съюз.
Приятно е да отбележим, че нашата икономика изглежда все по-добре, редом с многото основателни критики, и се забелязват и добавят все повече добронамерени за страната ни оценки и повече доброжелателни гласове, за което имате принос и вие - нашите партньори, и фирмите от светлия сектор.
Доста по-активно се заработи по намаляване на административните тежести за българския бизнес и граждани, и ако това се ускори и разшири, имаме всички шансове да покажем напредък в борбата с корупцията и да обърнем тенденцията в привличането на нови инвеститори.
БТПП няма да приеме несправедливите атаки към търговския арбитраж и е твърдо решена да продължи упорито да защитава както арбитража, така и другите способи за алтернативно решаване на спорове, защото те добавят стойност към съдебната реформа.
Ще продължим да бъдем в услуга на бизнеса с осигуряване достъп до най-модерните постижения в търговията и предприемачеството, с конкретни услуги и помощ, вече от позицията на сертификацията на БТПП по най-новата версия на стандарт ISO 9001:2015.
Благодаря на всички предприемачи, които не пожалиха енергия, знания и умения, за да се представят по-добре на пазара, които отделиха време и сили да участват и подпомагат осъществяването на благородната мисия на неправителствените организации, и особено тази на Българската търговско-промишлена палата. Така ще придадем още по-устойчив характер на българския бизнес, ще заложим по-добри перспективи пред българската икономика.
Нека всеки от своето място и позиции се постарае да направи още нещо в полза на България и Европа за един по-добър свят.

 
    Share