Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

БОЯНА БОЯДЖИЕВА, управител на „2b-consult"


Дамите в управлението

БОЯНА БОЯДЖИЕВА,
управител на 2b-consult"
 

  

- Кога започнахте да управлявате бизнес? Разкажете ни за самото начало.

Създаването  на агенцията беше следващ етап от професионалното ми  развитие. Дълго време го отлагах, чаках „правилният момент" и така докато не осъзнах, че такъв момент всъщност няма. Рискувах и стартирах бизнеса, който е колаборация от всичко, което съм учила, работила и най-важното, което искам да работя и ме прави щастлива. Още в университета, докато учех журналистика и ходех по стажове, вече знаех какво искам, какво мога и че не всичко е такова каквото изглежда - лесно и лъскаво. Постепенно започнах да се занимавам с PR много преди да създам 2b-consult.

- Трудно ли е да си жена предприемач в България?

Единственото, което бих определила като „трудно" са предразсъдъците, че жената е „слабия" пол. Всички знаем за трудната икономическа ситуация в държавата и всеки дръзнал да направи нещо ново заслужава похвала. За мен разликата в това дали си жена или мъж предприемач се крие в подхода, в начина на работа. Жените по-често влизат в детайли, отчитат рисковете, не обичат да гонят „вятърни мелници" и затова в повечето случаи са по-ефективни. Умеят да консолидират, да поставят здрави основи и да градят напред и нагоре.

- Разкажете ни за Вашата фирма.

Работата и дейността свързана с агенцията е всичко, което съм искала в професионално отношение - и журналитика, и PR, и организацията на събития, и изграждане на имидж, цялостна концепция за реклама, налагане на бранд. Всичко, което ме предизвиква, държи ме под напрежение, кара ме да бъда креативна и благодарение на моите партньори да успявам във всяко начинание. Предизвикателствата се появяват на всеки час, ежедневно. Работата с хора е най-трудната и едновременно най-лесната задача. Никога не знаеш какво и от кого да очакваш и дали до последно ще остане такова каквото е предвидено. Изключителна динамика, а иновациите ме зареждат, карат ме да се чувствам жива, полезна и в крайна сметка - щастлива.

- Какви са предимствата да си жена-управител?

„В политиката, ако искаш нещо да бъде казано - помоли за това някой мъж. Но ако искаш нещо да бъде свършено - помоли за това жена!" - Маргарет Тачър.На първо място е важно да си лидер, а това не зависи от това дали си мъж или жена. За мен лидерството е постоянно доказване на възможността за адекватно вземане на решения, които са  подчинени на целите, които следваш. Постоянната работа и силната увереност в успеха са ключа към крайната цел. Делегирането на отговорност е едно от трудните лидерски решения. Задачите са много, изникват постоянство, за това е жизненоважно да има подготвени кадри, на които можеш да разчиташ.

- Как съчетавате личните и професионалните ангажименти?

„Намери си работа, която обичаш, и никога няма да ти се налага да работиш" - е казал Конфуций. За щастие много обичам работата си, а тя е свързана с постоянни срещи с нови хора от една страна, от друга с колеги и партньори. Много често събитията, на които  сме са за  да се забавляваме и в общи линии това покрива и голяма част от личното ми време. Точно това е разковничето да обичаш работата си, тогава никога не ти се налага да работиш,, а и всичко е въпрос на правилна организация и дисциплина.


 
    Share