БРОЙ 2, 2018 XXXIX   вход за абонати  
bg | en           

Борсата в Сараево се присъедини към SEE Link


Борсата в Сараево се присъедини към SEE Link    

 

Фондовата борса в Сараево от днес е активен член на регионалната иновативна платформа за търговия на ценни книжа - SEE Link. В началото на годината тя изяви намерението да се присъедини към SEE Link и сега вече е оперативно свързана с платформата. Това е седмата борса, която се включва в SEE Link.

"Днес ние се приближаваме към целта за създаване на регионален капиталов пазар в Югоизточна Европа. С присъединяването на фондовата борса в Сараево към SEE Link ние демонстрираме нашия ангажимент да направим този пазар по-динамичен и по-видим за международните инвеститори, като в същото време предоставим на инвеститорите от нашата страна възможността да се включат в регионалните пазари. Ние сме развълнувани да участваме в SEE Link, тъй като това е първият проект, който има всички предимства, свързани с създаването на интегриран пазар, като същевременно позволи на всички участващи фондови борси да запазят собствената си идентичност и роля на местните пазари.", каза Тарик Курбегович, главен изпълнителен директор на фондовата борса в Сараево.

„Приветстваме с радост борсата в Сараево на SEE Link, тъй като присъединяването й доказва, че идеята за интегриран регионален пазар има голям потенциал. Сега задачата е да работим за привличането на големи международни инвеститори както към регионалния платформа, така и чрез нея да насочим вниманието им към местните пазари.", каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса-София.

SEE Link e проект стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези пазари. През 2014 г. трите борси регистрираха обща компания със седалище в Скопие.

SEE Link вече дава достъп до общ пазар с капитализация от над 52 милиарда долара и повече от 1200 ценни книжа, които отговарят на условията за търговия.

Фондовата борса в Атина се подготвя в момента за свързване към SEE Link

31.08.2017


 
    Share