Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Бодро за българската икономика. А имат ли основания


Бодро за българската икономика.
А имат ли основания?

 

  През втората половина на декември в София се проведе един форум, целящ да вдъхне увереност на българските предприемачи. Мотото на форума бе „Да! На българската икономика!“ и бе организиран от всекидневник и едрия бизнес в България, обединен в КРИБ. Бодряшките послания обаче озадачиха аудиторията, която научи за тях от медиите. „Да! На българската икономика!“ се проведе след призива на премиера Борисов общините да вдигат данъците, за да имат пари да поправят градската си среда, след приемането на консервативния бюджет, в който пенсионерите и майките бяха отбелязани с минимални плащания, в който за инвестиции се разчита единствено на донорите от европейската солидарност, т.е еврофондовете. На този фон зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева похвали българското правителство за постигната стабилност, растеж и желание за растеж на икономиката. И ако правилно са я разбрали даде препоръки.

  Първата и основната е, че пари от Европа ще се дават вече за проекти с предварителна оценка на очаквания резултат. Това трябва и да означава, че някои от досегашните отличници по европроекти трябва да се замислят дали от следващия спечелен ще могат да си сменят луксозния SUV-автомобил или някоя друга екстра.   

  Кристалина Георгиева не пропусна да произнесе задължителните за пред аудиторията приповдигнати слова:  „Чест е за мен да съм тук с вас на тази дискусия, която има прекрасно мото, а именно“ Да! На българската икономика!“. Да, тя наистина го заслужава.  Благодарение на това, което направи премиерът Бойко Борисов, е в сила поговорката „Помогни си сам, за да ти помогне Брюксел“. Хората тук наистина направиха чудеса“.

  „България тази година е на второ място по усвояване на средства. Ако ми го бяха казали това преди година, бих отговорила, че това е сън в лятна нощ. България обаче се оказа по-добре подготвена и по-малко засегната от това, което в момента тресе много страни в ЕС, а именно - бежанската криза“, заяви още Георгиева.
  Според нея трябва да се гледа най-вече какво ни чака занапред. „Ако погледнем външната среда - тя има много противоречиви проблеми. Тази година очакваме растеж на икономиката, догодина би трябвало всички страни да са в позитив“. По нейни думи има два фактора, които са попътен вятър - цените на горивата, ниската цена на еврото и фактът, че ЕЦБ продължава с ниските лихви и продължава да засилва с 60 милиарда парите в икономиката.

  „Най-големите предизвикателства за ЕС са две. На първо място ние трябва да се справим с бежанската криза и да овладеем сигурността за Европа. Опасно е, че инстинктът на много е да се спасяват по единично. Нашият премиер винаги заема една много отговорна позиция в този контекст. Европейският съюз трябва да намери начин за тези, които искат да се интегрират,  да могат да останат в него.“, заяви Георгиева. По нейни думи в контекста на изготвянето на Бюджет 2016 има три ясни приоритета:  да се продължи възстановяването на европейската икономика,  да се използва бюджетната рамка, Европа да се справи с нея и да се издължим на тези, на които дължим. Според Георгиева през 2016 г. България няма да бъде порязана в плащанията по еврофондовете.  „2016 година е много важна и ние трябва да заявим, да натискаме газта и в ранните периоди на усвояванията на средства. Трябва да сме системни, да не сваляме интензивността. Второто нещо според нея е качеството на проектите които финансираме. „Тази година започнахме нова стратегия - Бюджет, финансиран за резултати. Т.е. ние трябва да се интересуваме какво постигаме с парите, а не какво сме попълнили като документи“, заяви Георгиева. Според нея трябва да се фокусираме много върху това какви грешки има в документацията, но е важно дори и да няма, ако проектът отива нанякъде, да отчетем, че от него няма полза. Българското лоби в ЕК Кристалина Георгиева имаше и още една много важна препоръка –нещо, в което българският бизнес изостава – планът  за привличане на допълнителни инвестиции в Европа, наречен План „Юнкер”.

  „Най-важното за мен е България е да се впише в плана „Юнкер“.  Досега имаме над 100 милиона за малките и средни предприятия, интересът е много голям. Надявам се да се възползваме от големите възможности на плана „Юнкер“.

 

За 2016
Кой какво обеща

2(7).jpg    Еврокомисар Кристалина Георгиева:

- През следващата година няма да има забавяне на европлащания за България.

- За 2016 г. са предвидени 2 милиарда за България, от които 200 милиона авансово.

- При качествено усвояване на парите фондът ни ще се увеличи с 6%.
     
2(6).jpg    Премиерът Бойко Борисов:

- Още по-голяма борба със сивата икономика.

- Догодина ще запишем 1,5% дефицит, но ще гоним и 1%.
     
2(8).jpg    Министър Лиляна Павлова:

- Повече партньорства в градска инфраструктура.

- Строеж на нови жилища в Северозападна България.

- Реформа във водния сектор, кадастъра, успехи в енергийната ефективност.

 
    Share