Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Белградската борса вече е свързана със SEE Link


Белградската борса вече е свързана със SEE Link

Така SEE Link се разраства на четири активни пазара

  Фондовата борса в Белград от днес е активен член на регионалната иновативна платформа за търговия на ценни книжа – SEE Link. През февруари тя изяви намерението да се присъедини към SEE Link и сега вече е оперативно свързана с платформата. В резултат на това SEE Link се разраства на четири регионални пазара, като съвсем скоро се очаква включването и на борсата от Любляна, Словения.

  SEE Link e проект стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези пазари. През 2014 г. трите борси регистрираха обща компания със седалище в Скопие.

  „Това е поредният етап в развитието на SEE Link, тъй като борсата в Белград е на практика първият активен член, който се включва в платформата след трите борси-основатели. За инвеститорите и брокерите, които използват SEE Link се открива още една възможност за търговия и на този пазар. Фокусът на усилията ни в бъдеще ще бъде в присъединяването на останалите пазари, заявили включване, както и намирането на ефективни решения в областта на пост-трейдинга, с които да опростим максимално търговията между отделните държави.“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса-София.

  Главният изпълнителен директор на Белградската борса (BELEX) Синиша Крнета коментира така: "Оперативната свързаност към SEE Link e важна за бъдещите перспективи пред BELEX, нейното позициониране и това на региона. BELEX се стреми към превръщането на местните и регионални капиталови пазари в допълващ модел за финансиране и развитие на частния сектор и така той да стане по-видим и атрактивен чрез представянето на интересна инвестиционна алтернатива. Ние оставаме напълно ангажирани със заздравяването на връзките между реалния сектор и капиталовия пазар, връзката, която все още липсва в нашия регион.“

  Още четири оператора се подготвят в момента за свързване към платформата: борсите в Любляна, Атина, Баня Лука и Черна гора, като първата от тях ще стане част от нея съвсем скоро.

ЗА SEE LINK:
SEE LINK e компания със седалище в Скопие, основана през май 2014 г. от фондовите борси в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези пазари. Проектът е подкрепен от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) чрез финансиране от донорите на Банката през Специален фонд на акционерите в нея. Системата за поръчки между борсите в България, Македония и Хърватия заработи през март 2016 г.. Белградската борса вече е свързана със SEE Link

Така SEE Link се разраства на четири активни пазара

05.12.2016


 
    Share