БРОЙ 2, 2018 XXXIX   вход за абонати  
bg | en           

БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО - КАКВО СЕ СЛУЧИ ДОСЕГА


БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО - КАКВО СЕ СЛУЧИ ДОСЕГА

Българското председателство постигна първите видими резултати още през първите два месеца от официалния си старт и придвижи напред важни законодателни досиета в полза на европейските граждани.

Само в средата на март министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова подписa от името на Съвета 5 важни законодателни акта с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, за да може тяхното прилагане да стане по-скоро. Това са: 

1. Регламентът срещу географските ограничения, който ще улесни онлайн пазаруването за всички потребители още за тази Коледа. 

2. Решение за Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) което позволява да се отпуснат 5,3 милиарда евро допълнително за справяне с първопричините за миграцията. 

3. Реформа на Системата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ) след 2020 г., която ще позволи на ЕС на достигне своята цел да се намалят емисиите на парникови газове с най-малко 40 % до 2030 г.; 

4. Законодателство, което създава условия и дава време на застрахователния сектор да се подготви за новите правила за разпространение на застрахователните продукти.

Освен законодателните актове, които Българското председателство подписа, то води преговори по десетки законодателни предложения и в Съвета, и с Европейския парламент (ЕП), по основни теми за ЕС. Работи се по завършването на Банковия Съюз, както и Единния цифров пазар. Относно Енергийният съюз и реформата на Европейския пазар за електроенергия, председателството постигна съгласие в Съвета и получи мандат за преговори с ЕП по целия енергиен пакет. 

В сферата на вътрешните работи, председателството води интензивни преговори с ЕП за сигурността на границите, обмяната на информация между отговорните служби на държавите членки на  Европейско и национално ниво, както и редица предложения, свързани с управлението на миграционните процеси. 

В СОЦИАЛНАТА СФЕРА, ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ПОСТИГНА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН НАПРЕДЪК ОТНОСНО ДИРЕКТИВАТА ЗА КОМАНДИРОВАНЕ НА РАБОТНИЦИ, КЪДЕТО ПРЕГОВОРИТЕ С ЕП СА НА ФИНАЛНА ФАЗА. 

В същото време, Българското председателство усилено работи по основния си приоритет - европейската перспектива и свързаност на ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ и за кратко време, след като темата стана и част от Европейския дневен ред, започнаха и конкретните разговори за източниците на финансиране на големи инфраструктурни проекти в региона. В София вече се проведоха няколко срещи - със Световната банка, на лидерите на страните от Западните Балкани с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Предстои и най-важната Среща на върха на между ЕС и държавите от Западните Балкани на 17 май в София. 

Българското председателство работи за това хората в страните от Западните Балкани да почувстват във всекидневието си ползата от Европа – чрез по-евтини телефонни разговори, скоростен интернет, по-бързо и удобно пътуване, в достъпа до по-евтина енергия от по-разнообразни източници, във възможностите за бизнес и образование в съседните страни, които вече са членки на ЕС. 

Европейската перспектива на Западните Балкани означава, че Европа ще укрепи присъствието си в региона, като не позволява на нейното историческо място да се наместват други геополитически играчи. 

Това е от взаимен интерес както на ЕС, така и на шестте стремящи се към членство в него държави. „Перспективата“ не е обещание за лесно и бързо присъединяване, а ясно очертан път на развитие, по който всяка страна ще бъде оценявана и ще напредва според собствените си заслуги. Българското председателство се стреми Срещата на върха в София да даде индивидуален план на всяка от западно-балканските държави.

На 9 март в София се проведе и конференция на високо равнище по един от най-важните въпроси на ЕС – дългосрочния бюджет след 2020 г. Защитаваме запазването на кохезионната и на общата селскостопанска политика на ЕС, на които българските граждани разчитат. По време на Българското председателство се провеждат и преговорите за „Брекзит“, които навлизат в ключова фаза. Основният приоритет за ЕС остава един - защита на интересите на нашите граждани и бизнеси.

Тепърва предстоят важни теми и събития от календара на Българското председателство с практически ползи за младите хора, за регулирането на интернет-пространството и интелектуалната собственост.

Има план за действие за подпомагане на училищата да използват по-добре технологиите за преподаване и учене, работи се за увеличение на средствата по програма „Еразъм+“ в посока засилване на обмена между университетите и признаване на дипломи. На дигиталните умения сред подрастващите е посветена и една от знаковите конференции на Председателството „Educatetocreate“, която ще се проведе на 20 април.

Организира се провеждането на дигитална конференция и фестивала Webit през юни, на която се очакват над 5000 гости, елитът в тази сфера от цял свят, в ход са кампании за повишаване на грамотността сред гражданите как да пазят киберхигиена. 

Цел на дигитализацията – един от четирите приоритета на Българското председателство - е постигането на максимален възможен напредък в завършването на Единния цифров пазар на ЕС, който е основа за засилване на растежа и заетостта. 

Българското председателство подкрепя напълно инициативата на еврокомисар Мария Габриел за борба с фалшивите новини и дезинформацията в интернет на европейско ниво.

ПОВЕЧЕ ОТ 7300 ДЕЛЕГАТИ В СОФИЯ, НАД 1600 ЖУРНАЛИСТИ СА ОТРАЗЯВАЛИ СЪБИТИЯТА ДОСЕГА

71 от общо 322-те събития в от календара са проведени за първите два месеца от началото на Българското председателство. Освен десетките работни срещи, са проведени 35 тристранни срещи по ключови досиета с Европейския парламент и Европейската комисия.

7351 делегати са посетили София за участие в събитията - конференции и срещи, проведени в НДК и резиденция „Бояна“.

Журналистите, акредитирали се за събитията в НДК за първите два месеца на председателството са 1653, показва справка от акредитационната система. Около 300 са чуждестранните журналисти, сред които и акредитираните у нас представители на Ройтерс, Асошиейтедпрес, Франс прес, Дойче веле, Анадолската агенция, ИТАР-ТАСС, Синхуа и т.н. Интернет сайтът на председателството www.eu2018bg.bg е посетен от 127 848 уникални потребители от януари до март като основната аудитория е на възраст 25-34 години, а разпределението по пол е почти равномерно - 46% жени и 54% мъже. Излъчванията на живо са гледани от близо 40 000 потребители. 

Общо видеоклиповете, публикувани във Facebook, са гледани 1 043 097 пъти или близо 830 хиляди минути. Най- харесвани и споделяни са: „Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед“ на български и на английски  – 777 800 пъти, а изказването на председателя Доналд Туск по време на откриването на Българското председателство – 112 900 пъти.

Анализите на медиите показват, че водещи теми по отношение на председателството са амбициите на България за членство в еврозоната и в Шенген и приоритета Западни Балкани. Отчита се и повишаване на имиджа на страната ни от началото на председателството, а по-голямата част от материалите са позитивни и неутрални. Подготовката и провеждането на Българското председателството до момента получава положителни оценки отвън, включително на най-високо ниво.


 
    Share