БРОЙ 2, 2018 XXXIX   вход за абонати  
bg | en           

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА, ПАРФЮМЕРИЯ И КОЗМЕТИКА


БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ 

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА, ПАРФЮМЕРИЯ И КОЗМЕТИКА

Иформационен бюлетин 2017

39 брой 10.10.2017

НОВИНИ

 

1.     Бизнес закуска запозна фирмите в бюти бранша с възможностите за участие на изложението Beautyworld Middle East 2

2.     31 май 2018 г. – БЕЗ регистрация НЯМА пазар 4

3.     IFRA: ревизиран списък на неподкрепените фрагранси 5

4.     Въвежда се предварителен ранкинг на проектите по ПРСР 5

5.     Конференция LEADing into the FUTURE 6

6.     Японска компания търси био и конвенционално розово масло и розова вода 7

 

 

В събитието взеха участие компании от бранша, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Българската национална асоциация – Етерични масла, парфюмерия и козметика, и организаторите от Интер Експо Център.

„Решихме да съчетаем една такава среща с вас, представителите на секторите парфюмерия, козметика, уелнес и спа, на която да си поговорим за изложението Beautyworld Middle East и да посетим провеждащото се в момента в ИЕЦ изложение Арена на красотата. Поканили сме също така хора, които познавате добре – Мирела Тасева от Дирекция Интернационализация на малките и средните предприятия в ИАНМСП и Гергана Андреева – Главен секретар на Българската национална асоциация – Етерични масла, парфюмерия и козметика. Beautyworld е едно от най-значимите изложения в сферата на потребителските стоки, организирани от Месе Франкфурт вече повече от 20 години. Beautyworld Middle East, провеждащо се в Дубай, е най-голямото в Близкия изток и едно от водещите в света изложения за продукти за красота, аромати, SPA & Welness. То е изложението от бранда Beautyworld, на което участват най-много български фирми“, разказаха от екипа на организаторите от Интер Експо Център.

                                 Гергана Андреева – Главен секретар на БНАЕМПК

 

По време на бизнес закуската стана ясно, че Beautyworld Middle East е тематично обособено в секторите: продукти, техники и услуги, свързани с козметиката за коса, фризьорство, маникьор, педикюр и ноктопластика; оборудване, опаковки и суровини; аромати; професионално оборудване, SPA & Welness; козметика и грижа за кожата; натурални и органични продукти; продукти за лична грижа и хигиена. Изложението демонстрира непрекъснат възход в последните години по отношение на броя изложители и посетители. През 2017 г. Beautyworld Middle East е посетено от 41 898 души от 135 страни. Участващите фирми са 1568 от 57 страни, разположени на 54 906 кв.м брутна площ. От България през 2017 г. е имало 15 участващи фирми. 5 от тях са се представили със самостоятелни щандове. Останалите 10 са взели участие в рамките на националния щанд, който е бил финансиран със съдействието на ИАНМСП.

 

Участниците в бизнес закуската разказаха своите впечатления от развитието на бранша в Близкия изток. Те получиха различни съвети, които да им помогнат при стъпването на близкоизточния пазар. Интер Експо Център остава с отворени врати за всяка компания, която желае да участва в изложенията, организирани от Месе Франкфурт.

 

31 май 2018 г. – БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ НЯМА ПАЗАР

Регистрацията по REACH навлезе в своята критична фаза. Остават по-малко от 11 месеца за подаване на досието за регистрация на вещества – задължение на производителите и вносителите на вещества с обем над 1 тон/годишно.

На 29 юни 2017 г. EFEO организира в Амстердам Работна среща относно REACH, която бе предназначена за водещи и сърегистранти в консорциум, с участието на консултантски фирми. Целта бе да се преодолеят последните пречки пред финализиране на досиетата с оглед строгите изисквания на ECHA. Реботната среща бе важна за всички онези компании, които трябва да се регистрират преди 31 май 2018 г., за да продължат законосъобразно  своя бизнес след тази дата. Около 25 МСП и големи компании споделиха своя опит и умения. Тяхната обща цел бе да се постигне успешна регистрация на произвежданите / търгуваните от тях натурални комплексни вещества (НКВ).

Добрата новина е, че консултантските фирми са убедени, че до края на годината ще е готово водещото досие по Анекс VІІ (1-10 тона) за всички НКВ от REACH портфолиото на EFEO. В някои случаи регистрантите по Анекс VІІІ ще надградят своята регистрация в началото на 2018 г. До м.септември ще бъдат налични бланките (образците) за сърегистрантите. Този график позволява на сърегистрантите да подготвят досиета на компаниите през есента и да продължат с подаването на скоро след приемането съгл. Анекс VІІ на водещото досие. EFEO ще информира относно основните моменти в процедурата, която сърегистрантите ще трябва да следват в указаните срокове. Съветваме компаниите за започнат събиране на информация относно съставките, спекрална и аналитична информация, от която те се нуждаят за попълване на досието на компанията.

Ако сте сърегистрант, то тогава си запазете датата 30 ноември 2017 г. , когато ще се проведе следващата работна среща с цел дискусия и решаване на проблеми при вашата регистрация в последния момент.

 

IFRA: РЕВИЗИРАН СПИСЪК НА НЕПОДКРЕПЕНИТЕ ФРАГРАНСИ

IFRA издаде списък с фрагранси, които няма да бъдат подкрепяни за бъдеща употреба поради липса на достатъчно информация.

Предистория: Фрагранси, за които липсват мостри или достатъчно информация бяха предложени на RIFM за премахване от неговата Програма за оценка на безопасността, като същевременно ще бъде спряна всякаква работа върху тяхната оценка. IFRA съветва да не бъдат използвани тези фрагранси. Прилагаме ви писмото на IFRA по въпроса, което съдържа два списъка: с фрагранси без данни за експозиция – крайна дата за предоставяне на данни до RIFM: 22 октомври 2017 г., и фрагранси без мостри (samples| - крайна дата за предоставяне на мостри на RIFM: 22 ноември 2017 г. Ако в посочените срокове не бъдат предоставени данни / мостри, съответните фрагранси ще бъдат извадени от програмата за оценка - Анекс 1

 

ВЪВЕЖДА СЕ ПРЕДВАРИТЕЛЕН РАНКИНГ НА ПРОЕКТИТЕ ПО ПРСР

Предварителен подбор на проектните предложения ще се прави, когато размерът на заявената финансова помощ на всички подадени проектни предложения надхвърля разполагаемият бюджет, определен в обявата за откриване на съответния прием. Това гласят промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, които депутатите приеха на първо четене в Комисията по земеделие и храни. 12 народни представители гласуваха „за“ и нито един „против“.

В едноседмичен срок след приключване на приема по дадена мярка и подмярка шефът на ДФ „Земеделие“ или ръководителят на управляващият орган на ПРСР ще назначават комисия, която да извършва предварителен подбор на проекти. В едномесечен срок от назначаването и ще трябва да са оценени и класирани проектните предложения. В списък, който трябва да се публикува на интернет страницата на съответната администрация ще бъдат посочени точният брой точки по критерии.

Вторият прием по подмярка 4.2 стартира със 100 млн. евро.

Първо проектите, за които стига до 130% от бюджета

Въз основа на предварителния подбор се прави списък на проектите, за чието финансиране е необходим бюджет в рамките на 130% от сумата, определена в обявата за приема. Прави се списък също така на предложенията с еднакъв брой точки, за които има остатъчен бюджет, но сумата по тях надвишава 130% от бюджета по обявата, както и списък на всички останали подадени проектни предложения.

Въвеждаме предварителен подбор, който се извършва преди административна процедура. На негова база ще  отсяваме само проектите за които би имало бюджет. Държим да има въведен такъв ранкинг, защото разглежданите проекти са прекалено много. Това обяви при представянето на проекта зам. министърът на земеделието Лозана Василева.

„Трябва да има предварителен подбор, защото няма как 4 или 5 хиляди проекта да бъдат прегледани. Освен това хората не трябва да хранят надежди по 2-3 години при положение, че виждат къде е чертата.“, каза Димитър Зоров, който представи становището на Асоциацията на земеделските производители в България, Националната асоциация на зърнопроизводителите и Асоциацията на млекопреработвателите в България.

При наличие на средства ще се гледат проекти и над 130%

„Разписаните правила са прозрачни, защото се предлагат и залагат от Комитета по наблюдение, където работят 70 човека. След като бъдат одобрени критериите няма как някой да помогне на друг. За наддоговорирането предлагаме то да е 130 % или по възможност със заповед от земеделския министър процентът да е по-голям.“, настоя още той пред депутатите.

„Тези проценти за наддоговаряне ще маркират допустимите проекти. Първо ще разглеждаме проектите до 130 %, ще одобрим тези до 100 %, а ако останат финанси ще одобрим и тези със 130 %. Предвижда се обаче при наличие на финанси да се разглеждат и проекти, които са над 130 %.“, уточни от своя страна Лозанова.

„Подкрепяме предложенията, защото е необходима промяна в закона за подпомагане. Оттук нататък обаче възникват много въпросителни. Защо се предвиждат процедури, които могат да бъдат динамични във времето“, аргументира се за гласуването на депутатите от БСП проф. Светла Бъчварова, която е зам. председател на комисията.

 

КОНФЕРЕНЦИЯ LEADING INTO THE FUTURE

На 25 и 26ти октомври, 2017г. в Капитал Форт в София ще се състои конференция на тема LEADing into the FUTURE.

Ще имате удоволствието да посрещнете и да се учите, развивате и провокирате като лидери от над 20 световни и български имена, които ще ни провокират на тема лидерството в днешния бързо променящ се свят и ролята на коуча в развитието и успеха на всеки лидер.   

Програмата ще бъде в рамките на 2 дни в два потока, така че във всеки един момент да може да предложи интересна и адекватна тема за всеки присъстващ. В основната зала има осигурен симултанен превод от и на английски.

Можете да намерите подробна информация за темите и лекторите, както и да се регистрирате при интерес на следния линк: http://coachingconferencebulgaria.com

За групи над 5 човека се предвижда специална отстъпка в размер на 10% за всеки участник от цената за регистрация, важаща в момента на регистрация. 

Прилагаме два документа, с информация за възможностите за партньорство и спонсорство, в случай, че някой прояви интерес да се включи като изложител или спонсор по време на събитието.

За повече информация : Анекс 2, Анекс 3

  

ЯПОНСКА КОМПАНИЯ  ТЪРСИ БИО И КОНВЕНЦИОНАЛНО РОЗОВО МАСЛО И РОЗОВА ВОДА

Японската компания Uni-World Enterprise Co. Ltd. желае да установи контакти с български производители на био и конвенционално розово масло и розова вода. Запитването е изпратено до СТИВ-Токио в посолството на България в Япония. Директен контакт може да бъде направен с Miwa Ashizawa от компанията на e-mail: info@rimedio.co.jp и на тел. +81 462073666 или чрез СТИВ-Токио.        

БИЗНЕС ЗАКУСКА НА ТЕМА „ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БИЗНЕС С КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ В ОАЕ“

Интер Експо Център организира бизнес закуска специално за компаниите в България, които се развиват в секторите на парфюмерията, козметиката, уелнес и спа продуктите. Събитието имаше за цел да запознае фирмите с едно от най-големите изложения в бюти бранша - Beautyworld Middle East, което се провежда в Дубай, организирано от Месе Франкфурт, чийто представител за България е Интер Експо Център.

 

 

 

 

 

 

11.10.2017


 
    Share