БРОЙ 08, 2017 XXXIII   вход за абонати  
bg | en           

БЪЛГАРИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ СЕ СЪБИРАТ НА ГРОБА НА ХАН КУБРАТ В УКРАЙНА


БЪЛГАРИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ СЕ СЪБИРАТ НА ГРОБА НА ХАН КУБРАТ В УКРАЙНА  

Световният събор на българите ще се състои на 16 и 17 септември край могилата на великия ни държавник Кубрат в днешна Украйна, с. Малая Перещепина. За целта е създаден Международен организационен комитет.

Сред основните организатори на събора, подкрепен от Държавната агенция за Българите в чужбина, е председателят на комитета Румен Спасов, българин от Украйна и заместник-председателите Делян Дамяновски -  председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Симеон Симеонов - председател на Отечествен съюз, Ивелин Михайлов от фондация "Въздигане", подкрепил и паметника на кан Алцек в Италия, депутатът Красимир Богданов и журналистката и ПР-експерт Патриция Кирилова, председател на сдружение за опазване на културно-историческото наследство - Велика БОЛГАРИА.

Румен Спасов уверява и представя документи, подписани от институциите в Украйна с разрешение за изграждане на мемориалния комплекс и за провеждането на събора.

"ИСКАМЕ ДА НАПРАВИМ ГРОБА НА КАН КУБРАТ СВЕЩЕНО МЯСТО ЗА ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРИН И ВСЕКИ БЪЛГАРИН ПОНЕ ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА СИ ДА ОТИДЕ И ДА СЕ ПОКЛОНИ ТАМ", КАЗВА ДЕЛЯН ДАМЯНОВСКИ, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ. ТОЙ ОБЕЩАВА  ВСЕКИ БЪЛГАРИН, КОЙТО ПРИСЪСТВА НА СЪБОРА, ДА ПОЛУЧИ СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ПОКЛОННИЧЕСТВО. 

"Ние се нуждаем от обединителен фактор, който да ни сплоти и да помним, че ние сме една от най-старите и най-древните народности и държави в Европа. Съборът "Към завета на Кубрат" може да се превърне в такъв фактор", заявява Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз. Съборът ще е с много богата фолклорна и артистична програма. Очакват се българи от цял свят, както и наши преселници в Украйна и Молдова, т.нар. Бесарабски и Таврийски българи, чуваши, волжки и други българи да присъстват. 

Председателят на фондация "Въздигане" - Ивелин Михайлов, подпомогнал и паметника на Алцек в  Италия, се ангажира до една година паметникът на Кубрат и синовете му да бъда изграден в Мемориалния комплекс.

Най-добрият български боксьор и претендент за световната титла Кубрат Пулев ще бъде лице на събора. Той е избран от организаторите на мащабното събитие не само заради името, което носи, но и заради възможността като вдъхновител на младите българи да фокусира вниманието им върху историческата гордост от нашето минало.

" Защо в Украйна е този паметник, а не в България? Истината е, че в учебниците ни по история няма никаква яснота за ролята на Кубрат в историята на България. Той е обединител на българите. Синовете му отиват до Унгария, до Италия. Не случайно ги изпраща в различни точки на Европа, за да освободят българите от робството на тогавашната  Римската империя.  По тази причина искаме промяна в учебниците по история, за да бъдат те съобразени с истинските исторически факти", заявява Патриция Кирилова,  зам.-председател на Международния организационен комитет.

Обмисля се идея  да бъде изграден паметник на кан Кубрат и в София.

Изследователят на български руни и древна писменост Мила Салахи вече разчете символите от пръстените на кан Кубрат, които показват доста неизвестни факти за него и синовете му. Както и царската му титла, заедно с ролята му за християнизирането на Стара Велика България.  

Поли Паскова, група Епизод и фолклорни ансамбли ще участват в Общобългарския събор в Украйна на 16 и 17 сетември край могилата на великия ни държавник Кубрат в с. Малая Перещепина. 

Повече информация:
http://www.kubrat.in.ua/index.php


 
    Share