Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Атанаска Велчева, собственик на "Бендида 66" ЕООД, Първомай


Дамите в управлението  

Атанаска Велчева, собственик на
"Бендида 66" ЕООД, Първомай


 

При мен "бизнес" е много, много упорита работа. Ще Ви разкажа истината. Това ,с което основно се занимавам е възпроизвеждане на българското национално знаме, изработваме всякакви други знамена транспаранти, спортни екипи и аксесоари - флагчета, шалчета, сувенирни, народни носии, рекламни материали от плат. Правим всички възможни видове печат на плат. Във фирмата работят 20 човека и производствената ни площ е около 800 м2. Фирмата е 'Бендида-66" ЕООД .

Ето и фактите:  

През 1994 г. замествах за известно време началника на отдел "Просвета" на  община Първомай. През лятото на 1995 г., когато беше и краят на моето заместване, се получи заповед от  министъра на образованието новата  учебната година да започне с издигането на българското знаме. В тези години на криво разбрана демокрация, бяхме забравили и националните си символи. Оказа се, че нито в нашата, нито в съседните общини има знамена в училищата. Тогава реших, че аз трябва да се погрижа за това и нямах никакво съмнение, че точно това искам да правя. Не можех да шия, не знаех нищо за това как се организира производство, как се прави реклама.

Имах само някакво женско интуитивно усещане, че това е моя път. Нещата тръгнаха добре. Имах много поръчки. Научих се да шия. Изпипвах всичко. По-важното беше клиентите да останат доволни, отколкото аз да спечеля. Разширявах гамата от предлагани артикули. Никога не казах , че това което искат не мога да го направя. По това време бях  и учителка. След обед се прибирах от занятия и на кухненската маса кроях и шиех до късно вечерта.

Клиентите ни се умножаваха, започнах да търся жени, които да ми помагат. Купих парцел и с помощта на баща ми, който разбираше от строителство започнахме да строим първото производствено помещение. Междувременно родих второто си дете и завърших второто си висше образование - Право, което така и не практикувам.

Всяка година въвеждам нов артикул, нова дейност, нова машина, която разширява нашите възможности, защото когато една фирма спре да се развива нагоре, неминуемо тръгва надолу. Разширявах и достроявах цеха 4 пъти.  

Всичко, което се е случило във фирмата е минало през моите ръце. Аз не съм от собствениците, които стоят в кабинетите си.  Нямам такъв. Моето работно място е в цеха. Казвам го не с гордост.

В отговор на втория ви въпрос, не мисля че в нашата страна има някакви спънки да правиш бизнес, основаващи се на полови различия. Мисля,че добрият предприемач се определя от характера и качествата на човека, а не от пола му. В нашия бранш има няколко  сериозни фирми освен моята, които се управляват от мъже, но мисля, че нашата фирма е с най- добри позиции и темп на развитие.  

Моите работници са предимно жени и за това аз като жена разбирам проблемите, нуждите, потребностите им по-добре от всеки друг.


 
    Share