Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

АМОР на тристранна среща в Руския културно-информационен център


АМОР на тристранна среща в Руския културно-информационен център

На официална среща между сдружение „Асоциация за Международно Обществено Развитие“ – АМОР, Центъра за учебно-тренировъчните фирми и Россътрудничеството в България се обсъдиха възможности за Българо-Руско сътрудничество в сферата на професионалното образование и допълнителната квалификация. Срещата се състоя в Руския културно-информационен център като присъстваха Вадим Рошманов, председател на сдружение „Асоциация за международно обществено развитие”, Димитър Панчев, зам.-председател на сдружението, Иван Станков, член на УС на АМОР; от страна на Центъра за учебно – тренировъчните фирми към МОН – Дария Маврудиева, директор; Павел Журавльов, ръководител на Россътрудничеството в България и неговият екип.

Бяха обсъдени възможностите за двустранно българо-руско сътрудничество в областта на професионалното образование и допълнителната квалификация, както и кариерното ориентиране от ранна възраст. Дария Маврудиева говори за основните механизми на работа на Центъра на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието и науката на България, който чрез мрежа от учебни предприятия развива обучения за основни и ключови бизнес умения и компетенции насочени към бъдещите предприемачи. Също така г-жа Маврудиева наблегна на натрупания опит на Центъра на международно ниво и изрази интерес към установяване на контакти с руски партньори, за да споделят опит и техники в сферата на учебно – тренировъчните предприятия.

Възможността за безплатно образование на чуждестранни студенти в руски университети RUSSIA.STUDY, бе от основните теми. Россътрудничеството отправи специална покана към Сдружение „АМОР” и Центъра на учебно-тренировъчни фирми да се присъединят към работната група в България за подбор и наблюдение на проекта RUSSIA.STUDY, чрез който проект българските студенти имат възможност да започнат безплатно образование в Русия. Журавльов припомни, че работната група се състои от представители на Синдиката на българските учители, Българската академия на науките, дипломатите от посолството на Русия в България, Регионалния инспекторат по образованието и наука, Дружеството на завършилите в Русия от България, Движението “ Русофили „, Съюза на българските журналисти и Россътрудничестовото в България.

На срещата присъстваха и главния експерт на Россътрудничеството в България, Наталия Киктенко, водещ експерт Ирина Гопаненко, и служителите Константин Пеев и Лариса Нежнева.

13.08.2018


 
    Share