Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

Акценти от Дванадесетия Национален иновационен форум "Иновации чрез таланти"


Акценти от Дванадесетия Национален иновационен форум "Иновации чрез таланти"

• На 7 декември президентът Росен Плевнелиев откри Дванадесетия Национален иновационен форум „Иновации чрез таланти“ и награди отличените в Конкурса за иновативно предприятие на годината. Президентът Плевнелиев подчерта: „Иновациите са ключови за постигането на устойчив растеж . България има своя талант, но през следващото десетилетия трябва да създадем още добре обучени кадри, чиито труд ще даде резултати“.

• Електросфера ЕООД и Доли Медия Студио ( със статуетка), Тикий Мобайл Солюшънс ООД, Софтуерен университет ООД, Синтал ММ ООД, Тангра - АВ ООД, Скейл Фокус и Прознание Академия ЕООД (с почетни грамоти) получиха признание за своите иновации.

• Според годишния доклад Иновации.бг пет години след лансирането на стратегията „Европа 2020“ и в средата на периода по нейното изпълнение постигнатите резултати са противоречиви както на европейско, така и на национално равнище: изпреварващо развитие в областта на климатичните промени и околната среда; плах напредък в образованието и силно изразено изоставане по отношение на заетостта и инвестициите в научноизследователска дейност. България е единствената страна – членка на ЕС, която постига растеж, основан на повишаване на ефективността на икономиката, но подсказва очаквания за по-нататъшно устойчиво нарастване. За шеста поредна година намалява делът на публичните разходи за НИРД. На европейско равнище България е с най-ниска предприемаческа активност. През 2015 г. са регистрирани едва 34 патента на български изобретатели.

Повече по темата

  На 7 декември Президентът Росен Плевнелиев участва в Дванадесетия Национален иновационен форум „Иновации чрез таланти“ и връчи лично наградите на отличените в Конкурса за иновативно предприятие на годината. Националният иновационен форум се организира от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", АРК Консултинг, Еnterprise Europe Network – България, Представителството на ЕК в България, Design for Europe и Единен център за иновации на БАН, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия, Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия към ЕК и медийното партньорство на Bloomberg TV България и Investor.bg.

  В речта си на форума държавният глава подчерта: „Аз и всички ние тук вярваме в една друга България. В една България, в която българските фирми, българските предприемачи, българските изследователи могат да бъдат за пример в региона, да бъдат оценени като иноватори на регионално, а защо не и на световно ниво. В последните години се постигна немалко в активирането, разширяването на екостистемата, като успяхме да отключим сериозни инвестиции Иновациите са ключови за постигането на устойчив растеж.“

  „Има редица възможности за финансиране през последните години“, подчерта президентът, като сред тях изброи фондът Джереми и създадените чрез него акселератори, средствата от Европейския инвестиционен фонд, работата на българските ИТ и автомобилен клъстери. Държавният глава допълни като постижение на страната ни и фактът, че световният стандарт за Global Sourcing индустрията е дефиниран в София, а Китай, Русия, САЩ, Израел са потвърдили, че го приемат. „Успехът се мери с пари, но преди всичко с амбицията да успееш. България има своя талант, но през следващото десетилетие трябва да създадем още добре обучени кадри, чиито труд ще даде резултати“, завърши той.

  Конкурс за иновативно предприятие 2016

  Електросфера ЕООД и Доли Медия Студио ( със статуетка), Тикий Мобайл Солюшънс ООД, Софтуерен университет ООД, Синтал ММ ООД, Тангра - АВ ООД, Скейл Фокус и Прознание Академия ЕООД (с почетни грамоти) са големите победители в Конкурса за иновативно предприятие на годината ( приложено изпращаме информация за фирмите, наградени по категории, и обща снимка). Журито, което включва представители на научната иновационна сфера, бизнеса и предприемачеството, държавните институции и неправителствения сектор, измежду 50 кандидата избра осемте победители в следните категории според въздействието на отличените иновации:
• Пазарно лидерство (награда за иновативен продукт, наложил се на международния пазар);
• Качество на живот (иновация, имаща потенциал или довела до подобряване качеството на живот на потребителите);
• Зелена иновация (иновация в областта на устойчивото и екологично съобразено развитие);
• Иновационен мениджмънт (съгласно международно признатите критерии на IMP³rove–European Innovation Management Academy);
• Социална иновация (нови продукт, услуга или модел, които отговарят на социални потребности и създават нови социални отношения);
• Иновация в креативните индустрии (иновации чрез дизайн, дигитални игри, архитектура и дизайн на градска среда, филмова и музикална индустрия);
• Иновативно новостартирало предприятие (до три години от създаването му);
• Иновации за развитие на таланти (Иновация за развитие на таланти - инициативи в подкрепа на развитието на човешките ресурси, млади таланти и предприемачи).

  Доклад Иновации.бг

  На форума бе представен годишният доклад Иновации.бг. Той осигурява ежегодно надеждна оценка на иновационния потенциал на българската икономика. Според експертния екип пет години след лансирането на стратегията „Европа 2020“ и в средата на нейното изпълнение резултатите са противоречиви както на европейско, така и на национално равнище: изпреварващо развитие в областта на климатичните промени и околната среда; плах напредък в образованието и силно изразено изоставане по отношение на заетостта и инвестициите в научноизследователска дейност. България е единствената страна – членка на ЕС, която постига растеж, основан на повишаване на ефективността на икономиката, но подсказва очаквания за по-нататъшно устойчиво нарастване. Останалите европейски икономики демонстрират растеж, основан на иновациите. През 2015 г. в България продължава тенденцията на нарастване на разходите за НИРД както в абсолютен размер, така и като процент от БВП (с близо 30 %) спрямо предходната година – поради директно и индиректно европейско структурно финансиране и с преки чуждестранни инвестиции в изследователски проекти и на чуждестранни компании. За шеста поредна година намалява делът на публичните разходи за НИРД. На европейско равнище България е с най-ниска предприемаческа активност, което я нарежда в дъното и на световната класация. През 2015 г. са регистрирани едва 34 патента на български изобретатели.

  Дискусия „Талантите като фактор за иновативен растеж“

  В рамките на форума се проведе и дискусия по темата с участието на Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката, 43-то Народно събрание, проф. Николай Денков от Софийски университет, Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, и Милен Иванов, директор, The Founders Institute за България; основател на CEO Angels Club.

ПОБЕДИТЕЛИ

Област „Пазарно лидерство“
„Електросфера” ЕООД (статуетка)

  Електросфера и брандът й Antelope Audio е световен лидер в дигиталните аудио технологии. Фирмата е основана в България от американеца Игор Левин, който за първи път в света въвежда използването на атомен часовник в музикалното инженерство като радикална иновация. Целият цикъл на разработка и производство се осъществява в България. Най-новият продукт на фирмата, GOLIATH, е единственият в света аудио интерфейс с атомен часовник и 68 канала за конвертиране на дигитално и аналогово съдържание. Технологиите на фирмата се използват от най-големите звукозаписни студия в САЩ, Великобритания и Япония, Грами изпълнители и при озвучаването на всички високотехнологични филми.

Област „Иновация в креативните индустрии“
„Доли Медия Студио” ЕООД (статуетка)

  Доли Медия е премиум студио, поддържащо най-съвременните, дори още експериментални технологии в киното за продукция и постпродукция на съдържание. Студиото е единствено в света извън Холивуд, където може да се извършва еднонвременно мастеринг, цветокорекция и показване на финално preview на филм с качество на прожекция в киносалон. Съвместяването технологиите DOlby Atmos Premium, ACES-workflow и 4K DCI е глобално предизвикателство, решено чрез оригинално ноу-хау на студиото за перфектна картина и звук.

Област „Иновации за развитие на таланти“
„Софтуерен Университет” ООД (почетна грамота)

  Софтуерния Университет е основан през 2013 г като едно от решенията за подготовка на достатъчно качествено обучени кадри за ИТ индустрията в България. Чрез модела „учене чрез правене“ се обучават кадри за софтуерната индустрия и се подкрепя предприемачеството. Получилите обучение в мрежата на СофтУни достига над 120 000 души. СофтУни е партрньор с акредитирани български университети, над 60 компании и неправителствени организации.

Област „Иновационен мениджмънт“ (почетна грамота)
„Скейл Фокус” АД

  Скейл Фокус е лидер в разработката и интеграцията на софтуерни решения, управление на данни, информация и процеси. Фирмата прилага водещи практики в управлението на иновациите, включително: генериране и внедряване на нови идеи; жизнен цикъл на иновацията; резултати от иновационна дейност. Насърчава развитието на нови разработки с пазарен потенциал от своя екип чрез гъвкаво работно време, вътрешни инкубатори и хакатони.

08.12.2016


 
    Share