Брой 04, 2019 LII   вход за абонати  
bg | en           

2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ СЪБИРАТ ТЕН ТОВА ЛЯТО, ДРУГИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ


2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ СЪБИРАТ ТЕН ТОВА ЛЯТО, ДРУГИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ

НАД 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ПЛАНИРАТ ДА ХОДЯТ НА ПОЧИВКА ТОВА ЛЯТО. ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ СА НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИ ЧУЖДЕСТРАННИ ДЕСТИНАЦИИ. ТОВА СОЧАТ ДАННИТЕ ОТ ПРОУЧВАНЕ НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР „ТРЕНД“ ПО ПОРЪЧКА НА В „24 ЧАСА“. ИЗСЛЕДВАНЕТО Е ПРЕДСТАВИТЕЛНО ЗА ПЪЛНОЛЕТНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА СТРАНАТА.

40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка това лято, а повече от половината (55%) не планират. 5% са тези, които не знаят или все още не са взели решение за почивка летния сезон. В демографските разбивки, се регистрират по-високи нива на планиране на почивка това лято сред младите групи – 18-29 г. и 30-39 г., както и сред живеещите в София. Хората на възраст над 60 години и живеещите в селата в най-малка степен планират да почиват това лято, което може да се обясни с по-трудната мобилност, финансови причини и здравословно състояние.

70% ОТ ПОСОЧИЛИТЕ, ЧЕ НЯМА ДА ХОДЯТ НА ПОЧИВКА СА ИЗТЪКНАЛИ КАТО ПРИЧИНА ЛИПСАТА НА ФИНАНСОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Хората с висше образование и живеещи в столицата в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент. Една пета от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са ходили на почивка през летния сезон от между 5 и 10 години. Висок е процентът и на тези, които декларират, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки, си личи, че това са в най-голяма степен хората над 70 г.

 Всеки четвърти от деклариращите, че планират лятна почивка, посочва чужбина като избрана дестинация. За 51% от планиращите, водеща опция е българското Черноморие, а 13% пък посочват почивка в планината. Единствено сред живеещите в столицата, опцията „чужбина“ е с лек превес (35%) спрямо опцията да се почива на Черно море (34%).

 За планиращите да ходят в чужбина, най-предпочитаното място е Гърция (58%), а след това е Турция (18%). Близостта на двете ни съседки е едно от възможните обяснения за тези нагласи, както и икономически изгодните оферти, които предлагат двете държави. Всеки трети от планиращите да почива в чужбина посочва, че основната причина да избере да почива извън България, са 

ПО-КАЧЕСТВЕНИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ УСЛУГИ 

Всеки пети пък намира по-добри ценови оферти от тези в България.

Сред деклариращите, че планират почивка на българското Черноморие, категоричен фаворит за 68% от тях е южната част, спрямо едва 19%, които предпочитат северното Черноморие. Тези данни се обясняват и с факта, че има по-голямо струпване на развита курортна база в южната част на Черноморието. Сред възрастовите групи се откроява динамика при тези на възраст между 60-69 години, като 36% от тях предпочитат северното Черноморие. Хипотезата за тези натрупвания е, че северните курорти предлагат повече спокойствие, което често е водещ мотив за избор сред по-възрастните българи.

 63% от българите, от посочилите, че плануват почивка, декларират, че планират да почиват със семейството си. Малко повече от една четвърт, споделят, че ще отидат на почивка това лято с приятели.

 Повече от половината българи, които възнамеряват да почиват това лято, споделят, че започват да търсят оферти за настаняване по-малко от 2 месеца преди самата почивка. Едва 13% от българите започват да търсят оферти за настаняване повече от три месеца преди самата почивка, а 17% стартират тази дейност между 2 и 3 месеца предварително.

 За всеки четвърти (25%) курортът/ самото място е водещ критерий при плануване на почивката им. Вторият водещ мотив за избор е цената на нощувките – 19%, а наличието на ол инклузив пакети е водещо за избора при 13% от планиращите. Цената на нощувките е в най-малка степен водеща като мотив за живеещите в София, което е обяснимо с оглед на по-високите доходи. Други 13% от планиращите, споделят, че се водят от това да е „тихо и спокойно“. Спрямо възрастовите категории се отчита, че „тишината и спокойствието“ е водещ критерий най-вече при хората над 60 години.

 38% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 19% са на мнение, че става по-лошо място. 

Близо половината от българите (46%), планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 37% не споделят това мнение.

 


 
    Share